İran a İhracatta Konsolosluk Onayı Kalktı
İran, Türk ihracatçısına yönelik olarak geçen yıldan bu yana uyguladığı konsolosluk onayı şartını kaldırdı.
Türkiye ile İran arasındaki ticareti olumsuz etkileyen konsolosluk onayı sorunu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bakanlık yetkililerinin yoğun girişimiyle çözüldü.
İran, geçen yıl Türkiyeden ithalat için İran konsolosluklarından tasdiki şart koşan bir karar almıştı. Bu karar, konsolosluktaki bürokratik işlemler nedeniyle zaman kaybına, belge ücretleri nedeniyle de maliyet şikayetlerine yol açmıştı. Ekonomi Bakanlığı da İranın bu tavrına karşın, eylül ayından itibaren konsolosluk onay şartı uygulamasına geçmişti.
Edinilen bilgiye göre, Ekonomi Bakanı Zeybekci in bürokratlarına verdiği talimatın ardından başlayan temaslar olumlu sonuç verdi ve İran, geçen yıldan bu yana Türk ihracatçısına uyguladığı, dış ticareti olumsuz etkileyen konsolosluk onayı şartını geçen hafta itibarıyla kaldırdı. İran, konsolosluk onayı şartını kaldırdığını diplomatik kanallarla Türkiyeye bildirdi.
İran ile dış ticarette en önemli sorunlar arasında yer alan bu uygulamanın sona erdirilmesiyle bu ülke pazarında ihracat ve ihracatçının önündeki engeller de kaldırılmış oldu.
İranın söz konusu yaptırım ve uygulamalarını yakından takip eden ve benzer bir uygulamayı eylül ayında yürürlüğe koyan Ekonomi Bakanlığının da bu kararın ardından konsolosluk onayı şartını kaldırması bekleniyor.
İRAN İLE DIŞ TİCARET ARTIYOR
29 Ocak 2014 tarihinde imzalanan Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Türkiye, TTA kapsamında, İrana 140 tarım ürününde gümrük vergisi indirimi/muafiyeti sağlarken, İran ise 125 sanayi ürününde Türkiyeye gümrük vergisi indirimi uyguladı.
TTA kapsamındaki ürünler açısından geçen yıl İrandan yapılan ithalat bir önceki yıla göre yüzde 41,9 artarak 31,9 milyon dolara ulaşırken, İrana ihracat ise yüzde 39,1 artarak 1 milyar dolaroldu.
Bu yılın 8 aylık döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre TTA kapsamındaki ürünlerde ithalat yüzde 66 artışla 37,8 milyon dolara çıktı, ihracat ise yüzde 2 artarak 625,5 milyon dolara yükseldi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İran-İsrail savaşında yeni aşama
İsrail - İran savaşı 11'inci gününe girdi. İsrail ve İran yeniden karşılıklı saldırıya geçti.
Ateşkes başladı!
İran'dan yapılan açıklamada, "İsrail başlattı, biz bitirdik. İsrail'e son darbeyi vurduk"...
İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak
İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.
GÜNCEL Haberleri
TümüAdalar Belediyesi ne rüşvet soruşturması operasyonu
İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonlarda Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat dahil 41...
MİLLİ TARİH PLATFORMU’NDAN ANLAMLI SEZON FİNALİ
Milli Tarih Platformu, her ay geleneksel olarak düzenlediği konferans serisinin dönem finalini,...
Denizli'de şok uyuşturucu operasyonu.
DENİZLİ'de yapılan uyuşturucu operasyonundan gelen son dakika gözaltı haberleri şaşırttı....
Seferihisar belediyesine 2. dalga operasyon!
İzmir Seferihisar Belediyesi'ne yönelik 6 milyon TL'lik rüşvet soruşturmasının ikinci...
Akın Gürlek ten Yaptırım Listesi Açıklamalarına Sert Mesaj
Gürlek :Bu metinler üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin yargı kurumlarını hedef almak, milli...
Doksan Firari Türkiye ye İade Edildi.
İçişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar neticesinde, 90 firari Türkiye'ye iade edildi....
MEB LGS -2026 Cevap Anahtarını Yayınladı..
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen 2026 LGS merkezi sınavı sona erdi. MEB'in...
Binlerce savcı ve hakimin görev yeri değişti
HSK'nın 2026 yılı Adli ve İdari Yargı Ana Kararnamesi ile büyük bir değişiklik yaşandı. Bu...
Muhsin Yazıcıoğlu Dosyası yeniden açılıyor !!
"Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasının ardındaki gerçekler yeniden gündeme geliyor!...
Uyuşturucu operasyonunda 3 kişiye tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 3 kişi tutuklanırken, birçok ünlü isim adli kontrol şartıyla serbest...
Ünlülere uyuşturucu yeni operasyonu
Ünlülere yönelik yürütülen uyuşturucu ve fuhuş soruşturmasında yeni bir operasyon dalgası...
Karadeniz'de heyelan alarmı.Evler boşaltılıyor
Karadeniz'de etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle Giresun'da heyelan alarmı verildi. Ne oldu:...




