KÜLLİYEDE İLK YAŞ Karalarına Başkanlık Ayarı
Cumhurbaşkanlığı sisteminde ilk başkanlık kararnamelerinden biri, yaklaşan Yüksek Askeri Şura için çıkarılacak. Şura, yeni dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Külliye’de toplanacak. YAŞ’a bu y
Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte Yüksek Askeri Şura ın yapısı da yeni sisteme uyumlu hale getirilecek. Yetki kararnamesi ya da ilk başkanlık kararnamelerinden biri, yaklaşan Yüksek Askeri Şura toplantısı için çıkarılacak. Şura, yeni dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Külliyede toplanacak. YAŞa girecek askeri personele ilişkin çalışmalar ise uzunca bir süredir devam ediyor. Listeler üzerindeki çalışmalarda özellikle FETÖ bağlantılarına ilişkin incelemeler yoğunlaşmış durumda. Halen ankesörlü soruşturmalarını da kapsayan sayısı 3 binden 5 bine çıkan ihraç listesinin de YAŞ öncesi OHAL kalkmadan yayınlanması bekleniyor. YAŞa bu yıl sayıları yaklaşık 4 bin 500ü bulan albayların tamamı girecek. Yeni düzenlemeler uyarınca, general ve amiraller için 1 yıllık bekleme süresi bile yeterli olurken kuvvetlerde daha çok 3 veya 4 yıllık rütbe bekleme süresini dolduran personele yönelik değerlendirmelerin öne çıktığı öğrenildi.
KÜLLİYEDE İLK YAŞ
Yenişafak a yer alan habere göre, Yüksek Askeri Şura ın (YAŞ), ağustos başında toplanması planlanıyor. TSK personelinin terfi, atama ve emekliliklerinin belirleneceği YAŞ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi ardından toplanacağı için bu yıl ilklere sahne olacak. YAŞa cumhurbaşkanı ve başkomutan olarak Erdoğan başkanlık edecek. 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi ardından Genelkurmay Başkanlığı Çakmak Salonu yerine Çankaya Köşkü de toplanan YAŞın, bu yıl ilk kez Külliyede toplanması bekleniyor. Külliyedeki YAŞ toplantısının, Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarının gerçekleştirildiği yüksek güvenlikli toplantı salonunda yapılacağı belirtiliyor.
YETKİ DÜZENLEMESİ GEREKİYOR
Daha önce başbakanın çağrısıyla ve başbakan başkanlığında toplanan YAŞın yeni sistemdeki ilk toplantısı için Yüksek Askeri Şura ın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik yapılması gerekiyor. Bu kapsamdaki düzenleme de yetki kararnamesi ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılacak. YAŞın yeni sisteme tam uyumunun sağlanması için düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle gerçekleştirilmesi ağırlık kazanıyor. Bu durumda, yaklaşan Yüksek Askeri Şura için çıkarılacak kararname, ilk başkanlık kararnamelerinden biri olacak.
ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI
Yüksek Askeri Şuraya ilişkin çalışmalar, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Milli Savunma Bakanlığı nezdinde aylar öncesinden başladı. Seçim süreci de dahil olmak üzere Şura ın sekreteryasını yürüten Milli Savunma Bakanlığında yoğun toplantılar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor.
İHRAÇ HAZIRLIĞI
Yüksek Askeri Şura hazırlıklarında listeler üzerindeki çalışmalar özellikle FETÖ bağlantılarına ilişkin incelemeler üzerine yoğunlaşırken, bir süredir bekletilen ihraç kararnamesinin de Şura öncesi yayınlanması bekleniyor. Ankesörlü kullanımı soruşturmalarını da kapsayan ve sayısı 3 binden 5 bine çıkan ihraç listesinin YAŞ öncesi OHAL kalkmadan yayınlanması bekleniyor. 15 Temmuzdaki hain darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal ve bu çerçevede yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında YAŞın yapısında da değişikliğe gidilmişti. Şuranın sekretaryası Milli Savunma Bakanlığına verilmiş, YAŞ toplantılarının ise Başbakanın çağrısı üzerine gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bedelli Askerlik Kur Ayarı Yapıldı.
Bedelli askerlik ücretleri 2021 yılının ilk yarısında 39 bin 788 liraya yükseldi. Yurt dışındaki...
Kredi kartı kullanımına OVP ayarı
Orta Vadeli Programa göre, vatandaşların kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek...
İstanbul Toplu Taşımada Yaş Kısıtlaması Kaldırıldı.
İstanbul’da 65 yaş üzeri ve 20 yaş altına uygulanan toplu taşıma kısıtlaması kaldırıldı.
GÜNCEL Haberleri
Tümü12 Dev Adam, Dünya Kupasında
A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...
Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.
Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.
Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...
135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.
İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...
Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım
Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...
DASK ta yeni değişiklik
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...
AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...
Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.
İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...
Cem Küçük soruşturmasında 3 yakalama kararı!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Cem Küçük soruşturması kapsamında, İsmail Çanak,...
Kuriş soruşturmasında 3. dalga
Alihan Kuriş Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen 3. dalga operasyon kapsamında 54 şüpheli hakkında...
Netanyahu Hakkında Kırmızı Bülten Talep Edildi!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamasıyla...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2026-YKS yükseköğretim programları merkezi yerleştirme...




