Lamia Durak: O protestoya 35 yıl önce karar vermiştim
Güncel Haberleri Lamia Durak: O protestoya 35 yıl önce karar vermiştim haberi Kenan Evrenin cenazesinde hakımı helal etmiyorum diyen Doğunun Başbuğu Yılma Durakın kızı bu protesto için 35 yıl bek
Kenan Evrenin cenazesinde hakımı helal etmiyorum diyen Doğunun Başbuğu Yılma Durakın kızı bu protesto için 35 yıl beklediğini söyledi. Durak, Orada yanlız değildim. İdam edilen çocuklar da benimleydi dedi.
7. Cumhurbaşkanı Kenan Evrenin cenaze töreninde hoca helallik istediğini “haram olsun” diye bağıran ve yaka paça gözaltına alınan 1980 öncesinde ülkücü camianın Doğunun Başbuğu olarak andığı Yılma Durak ve protesto eden eşi Lamia Durak STARa konuştu.
Lamia Durak, protesto kararını 35 yıl önce verdiğini belirterek, “Eğer Kenan Evrenden önce ölmezsem Allahım bana haram olsun diye bağırmayı nasip et diye dua ediyordum” dedi.12 Eylül darbesinin ardından yaşadıklarını anlatırken hatırlarken göz yaşlarına hakim olamayan Durak, “Oraya yalnız gitmedim aslında. Darağacında Kenen Evrenin astığı Pehlivanoğlu gibi gencecik fidanlarla birlikte gittim Oraya. Keşke Allah içimdeki onları dışarı gösterebilseydi” dedi.
Başkaları da olur diye ummuştum
Lamia Durak, cenaze törenine başkalarının da gelerek protoste edeceğini umduğunu ancak, hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Durak, Kenan Evrenin eşi Sekine Hanımın Köşke dahi çıkmadığını, 2 sene sonra da önce felç geçirip sonra öldüğünü belirterek, “Onun da eşinin yaptıklarına karşı olduğunu bu yüzden felç geçirdiği bilgisini sonradan öğrendim” dedi.
Oğlum henüz 21 günlüktü
Lamia Durak, eşinin o günlerde işkence gördüğü ve alıp götürüldüğü günleri de gözyaşları içinde şöyle anlattı: “5 Eylülde Erzurumda doğum yaptım. 23 yaşındaydım. 3. çocuğumu doğurmuştum. Oğlum 21 günlükken eşimi alıp götürdüler. Kendisinden 3 ay haber alamadık. Erzurumdan yeni doğan oğlumla ve annemle birlikte İstanbula giderken yolda eşimle ilgili haberi gördük. Haberde hastaneden kaçarken vurulduğu yazıyordu. İstanbula geldiğimizde yaşadığını öğrendik. Ağır işkence görüp hastaneye kaldırılmış. İşkence sırasında ölürse de kaçarken vuruldu ve öldü denilecekmiş. Boğazından karnının altına kadar alçıya alınmıştı. Tırnakları iltihap içindeydi. 38 numara olan ayakları 45 numaraya kadar büyümüştü. Sana ne yaptılar deyince, bana ‘şükret hayattayım dedi. Çocuğu kaldırıp koklamasını öpmesini sağladım.”
Çocuklarımı büyütemedim
Kendisini 12 Eylülde Erzurumda alındıktan sonra Harbiyeye getirildiğini orada günlerce sorgulama adı altında işkence tabi tutulduğunu anlatan Yılma Durak ise, “Çocuklarımı büyütemedim. Oğlum yeni doğmuştu. Kızlarım çok küçüktü. En güzel zamanlarında 4 yıl onları koklayamadım bile. Açık görüş bile yapamadık” dedi. Durak, tabutluk ve hücre adı altında 4 yıl tek başına kaldığını belirterek, yapılan işkenceleri şöyle anlattı:
“Falaka hafif kalır. Çırılçıplak soyup vücudumun her organından elektrik veriyorlardı. Tırnaklarımız tırnaklıktan çıkmıştı. Kendileri de bu işlemler sırasında eğleniyorlardı. Türkeş gelip kurtarsın seni diyorlardı. 13. koğuşta solcularla birlikte kaldım. Dev-Solun beni ölüm listesine aldığı bilgisini verdiler. Ardından da hücreye koydular hep orada kaldım. Kenan Evrenin toprağı bol, ama rahmetten uzak olsun. Televizyon kanalında canlı yayında olmasaydım ben de protesto edecektim” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Hüsamettin Cindoruk vefat etti
Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kim tarafından ve nasıl tedavi...
İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak
İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.
Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza
Kuzey Marmara Otoyolu'nda bugün saat 15.00 sıralarında Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu...
GÜNCEL Haberleri
TümüHüsamettin Cindoruk vefat etti
Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kim tarafından ve nasıl tedavi...
İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak
İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.
Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza
Kuzey Marmara Otoyolu'nda bugün saat 15.00 sıralarında Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu...
Akaryakıta İndirimden Sonra Dev Zam
Akaryakıt fiyatlarına yakın zamanda gelen indirimi takiben, yeni bir zam haberi gündeme geldi.
34 ilde IŞİD operasyonu
8 Nisan Çarşamba günü sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek ise...
Ümit Erkol Gözaltına Alındı.
CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, İzmir'deki kooperatif soruşturması kapsamında Ankara'da...
Bornova Belediye Başkanı gözaltına alındı.
"Rüşvet, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklanan eski Uşak Belediye Başkanı...
İran'da peş peşe patlamalar
Dünya çapında ateşkesin bozulacağı yönündeki kanı doğru çıktı. Bu öğlen saatlerinde İran'a ait...
BBC: Trump’a Ateşkesin Faturası Ağır Olacak
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile son anda duyurduğu iki haftalık ateşkes, piyasalara nefes...
Özdil Sözcü'den istifa ettiğini doğruladı!
Özdil, veda videosunda "bağımsız gazetecilik" vurgusu yaparken, siyasi baskılara ve parti...
İstanbul'da İsrail Konsolosluğu önünde çatışma
Beşiktaş'ta İsrail Konsolosluğu'nun da bulunduğu binanın önünde silah sesleri duyuldu. Çıkan...
Üsküdar Belediyesine Operasyon
Üsküdar Belediyesinde yapı ve iskan ruhsatı işlemlerinde usulsüzlük yapılarak rüşvet suçu...




