BORSA
BIST 100 13.974,14 %0,69
Altın 6.191,72 ₺/gr %0,09
Bitcoin $66.505 %2,00
Dolar 47,21 ₺ %0,03
Euro 53,89 ₺ %0,06
Sterlin 63,26 ₺ %0,03
Gümüş 89,32 ₺/gr %0,08
Ethereum $1.928,01 %1,33
İsviçre Frangı 58,10 ₺ %0,03
Kanada Doları 33,47 ₺ %0,03
Avustralya Doları 33,05 ₺ %0,02
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,58 ₺ %0,03
BAE Dirhemi 12,86 ₺ %0,04
Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,18
Çin Yuanı 6,98 ₺ %0,04
İSTANBUL 26°C 6.191,72 ₺/gr 47,21 ₺ 53,89 ₺
Anasayfa GÜNCEL Merkez Bankası 170 çuval parayı neden İsviçreye gönderiyor
fatihaktuel

Merkez Bankası 170 çuval parayı neden İsviçreye gönderiyor

Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada Mart ayında Türkiyenin rezervlerinde tarihte görülmemiş bir erime yaşandığını belirterek şöyle dedi: Cari açık Mart ayında 4 milyar 961 milyon dolar olarak gerçekleş

· 3 dk okuma · 41 okunma
0Yorumlar
Merkez Bankası 170 çuval parayı neden İsviçreye gönderiyor

Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada Mart ayında Türkiyenin rezervlerinde tarihte görülmemiş bir erime yaşandığını belirterek şöyle dedi:

Cari açık Mart ayında 4 milyar 961 milyon dolar olarak gerçekleşti. Finans hesabından da 1 milyar 681 milyon dolar para çıkışı oldu. Bunun sonucunda gerek cari açığın finansmanı, gerekse Türkiyeden çıkan para resmi rezervlerden karşılandı. Nitekim resmi rezervlerde Mart ayında 6 milyar 551 milyon dolarlık erime yaşandığı görülüyor. Tek bir ayda bu büyüklükte rezerv erimesi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde daha önce yaşanmamıştır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir rekordur. Rezervlerimiz güneş görmüş kar gibi erimektedir.

 TÜRKİYEYE GİRECEK KAYNAĞI BELİRSİZ PARANIN DİKKATLE İZLENMESİ GEREKMEKTEDİR

Kaynağı belirsiz para girişi dikkatle izlenmeli uyarısında bulunan Öztrak, şöyle devam etti:

Hal böyleyken, kaynağı belirli olmayan para giriş çıkışının izlendiği net hata noksan kaleminde Şubat ayında kırılan rekor hakkında halen doyurucu bir açıklama gelmemiştir. Kaynağı belirsiz para girişinin önümüzdeki aylarda da tekrarlanması olasıdır. Zira, Hükümetin 15 Nisanda çıkardığı genelgeyle ülkeye döviz girişinde beyan zorunluluğu kaldırılmıştır. Yetkili makamlardan yapılan açıklamalarda, düzenlemenin Irak ve Suriye gibi sıkıntı yaşanan ülkelere yapılan ihracat karşılığında elde edilen dövizin yurda girişinin kolaylaştırılmasının amaçlandığı ifade edilmektedir. Bu, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı konusunda Türkiyenin başına büyük dertler açabilecek bir gelişmedir. Seçimler yaklaşırken yapılan bu düzenleme sonrasında, önümüzdeki aylarda Türkiyeye girecek kaynağı belirsiz paranın dikkatle izlenmesi gerekmektedir.

İSVİÇRENİN ZÜRİH KENTİNE GİDEN PARA ÇUVALLARI


Merkez Bankasına ait içi para dolu 170 çuvaldan ikisinin Ankaradan İstanbula taşınırken Atatürk Havaalanında düşerek açıldığını ve paraların aprona saçıldığını ifade eden Öztrak, Bahsi geçen bu paranın 10 ve 20 TLlik banknotlar halinde olduğu, İstanbul aktarmalı olarak Zürihe gönderildiği ifade edilmektedir. Merkez Bankası yetkililerinin yurtdışında TLye talep olduğu, bu yüzden yurtdışındaki muhabir bankalara rutin olarak TL gönderildiği yönündeki açıklamaları basına yansımıştır. Fakat yapılan bu açıklamalar, 10 ve 20 TLlik banknotlar halinde 170 çuval paranın neden uçakla yurtdışına gönderildiğini izaha yeterli değildir dedi.

Merkez Bankasına çağrıda bulunan Öztrak, Bu çuvalların içindeki para toplam kaç TLdir? Rutin olduğu ifade edilen bu transfer işlemi bu yıl içinde kaçıncı defa yapılmıştır? Toplamda ne kadar para çuvallarla yurtdışına gönderilmiştir? Yurtdışında oy verme işleminin sürdüğü şu günlerde 170 çuval dolusu 10 ve 20 TLlik banknot ihtiyacı nereden doğmuştur?

Seçimler yaklaşırken çuvallarla yurtdışına giden 10 ve 20TLlik banknotlar, kaynağı belirsiz para girişindeki rekorlar, rezervlerde rekor erimeler gibi büyük para hareketleri izaha muhtaçtır. Merkez Bankası bu sorulara ciddi ve tatmin edici cevapları vermek durumundadır dedi.

Odatv



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Ahbap soruşturmasında flaş gelişme

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı'ğınca yürütülen Ahbap Derneği'ne yönelik soruşturma kapsamında,...

45 dakika önce

Ankara'da Eğitim Helikopteri Düştü. 1Pilot şehit düştü

Ankara 'nın Sincan ilçesi Temelli mevkiinde, bir şirkete ait eğitim helikopteri henüz...

55 dakika önce

Zorunlu Trafik Sigortası Primleri Açıklandı

Temmuz 2026 döneminde geçerli olacak zorunlu trafik sigortası primlerini açıkladı. Primler yüzde...

20 gün önce

Münfesih terör örgütü PKK

Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili Meclis'te görüşülecek yasaya son hali veriliyor. Haberler.com...

20 gün önce

NATO Zirvesi Öncesi Olağanüstü Güvenlik Tedbirleri...

Ankara, 36'ncı NATO Liderler Zirvesi öncesinde geniş güvenlik önlemleriyle alarma geçti. Zirve...

23 gün önce

Tamar Tanrıyar gözaltına alındı

"Cumhurbaşkanına Hakaret" ve "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlarından hakkında...

23 gün önce

18 milyon öğrenci için tatil e girdi

LGS VE YKS SONUÇLARI NE ZAMAN?

25 gün önce

Suç örgütlerine 81 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Gürlek: Operasyonların, organize suç örgütlerine karşı yürütülen tavizsiz mücadelenin bir...

25 gün önce

A Mili Takımımız Şampiyonaya 3 Puanla Veda Etti

LOS ANGELES (AA) - 2026 Dünya Kupası D Grubu üçüncü ve son maçında ABD'yi 3-2 mağlup etti ve...

25 gün önce

Türkiye'nin Fay Haritası Değişti

Deprem bilimci Ramazan Demirtaş, güncellenen diri fay haritasına ilişkin, "485 fay 700'e çıktı...

27 gün önce

Emeklilik için yüksek maaş yolu resmen açıldı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, farklı sigorta statülerinde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hizmeti...

27 gün önce

Türkiye’ye göç yüzde yirmi beş arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu , 2025 yılı uluslararası göç istatistiklerini açıkladı. Verilere göre,...

27 gün önce