BORSA
BIST 100 14.012,42 %0,57
Altın 6.898,85 ₺/gr %0,74
Bitcoin $80.043 %0,57
Dolar 48,49 ₺ %0,22
Euro 56,36 ₺ %0,25
Sterlin 65,48 ₺ %0,22
Gümüş 103,13 ₺/gr %0,93
Ethereum $2.510,43 %2,35
İsviçre Frangı 59,90 ₺ %0,06
Kanada Doları 35,03 ₺ %0,10
Avustralya Doları 34,94 ₺ %0,27
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,91 ₺ %0,26
BAE Dirhemi 13,19 ₺ %0,25
Rus Rublesi 0,56 ₺ %1,23
Çin Yuanı 7,23 ₺ %0,37
İSTANBUL 28°C 6.898,85 ₺/gr 48,49 ₺ 56,36 ₺
Anasayfa GÜNCEL MİT TIRları davasında gizlilik kararı
fatihaktuel

MİT TIRları davasında gizlilik kararı

Davanın, Yargıtay Ceza Genel Kurulu salonundaki ilk duruşmasına, sanıklar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Özcan Şişman, Aziz Takcı ve Özkan Çokay ile sanık yakınları, avukatlar katıldı. Duruşmayı C

· 5 dk okuma · 68 okunma
0Yorumlar
MİT TIRları davasında gizlilik kararı

Davanın, Yargıtay Ceza Genel Kurulu salonundaki ilk duruşmasına, sanıklar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Özcan Şişman, Aziz Takcı ve Özkan Çokay ile sanık yakınları, avukatlar katıldı. Duruşmayı CHPli bazı milletvekilleri, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Özgürlük ve Demokrasi İçin Avrupalı Yargıçlar ve Savcılar Birliği (MEDEL) Yönetim Kurulu üyesi George Almpouras da izledi.

Başkan Eyüp Yeşil, son soruşturma kararını zamanında göndermelerine karşın, sanıklara yasanın öngördüğü süre içinde tebliğ edilmemesi nedeniyle savunma için 7 günlük süre istenebileceğini hatırlattı. Sanık avukatları ise savunma yapacaklarını belirterek, iddianamenin okunmasını istedi.

Başkan Yeşil, duruşmayı kayıt sistemine göre yapacaklarını, yapılan kayıtların döküm halinde duruşma sonrasında sanıklara ve avukatlarına verileceğini söyledi.

SIR OLUP OLMADIĞI YARGILAMA SONUCUNDA BELLİ OLACAK

Davanın devlet sırrının açıklanması ve diğer suçlardan dolayı açıldığını belirten Yeşil, mahiyeti itibarıyla sır olup olmadığının yargılama sonucu belli olacağını ifade etti.

Sanıkların ne savunma yapacaklarını bilmiyoruz. Sırra ilişkin olabilir, olmayabilir diyen Yeşil, iddia makamından duruşmanın kamu güvenliği nedeniyle gizli yapılması konusundaki görüşünü sordu.

Cumhuriyet Savcısı Kenan Zeybek, sanıklara isnat edilen suçların vasıf ve mahiyetiyle dosya kapsamına göre kamu güvenliğini kesin olarak gerekli kılması nedeniyle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 182/2 ve devamı maddeleri uyarınca açıklığın kaldırılarak duruşmanın geri kalan kısmının kapalı olarak yapılmasına karar verilmesini istedi.

Başkan Yeşil, sanık ve avukatlara görüşünü sordu. Avukat Aziz Erbek, daha önce dosyayla ilgili gizlilik kararı alınmadığını belirterek, kanunlarda duruşmanın aleni yapılmasının esas olduğunu, böylece yargıya güvenin sağlandığını söyledi. Erbek, Sayın Başkan, bugüne kadar bu davayla ilgili söylenmedik hangi bilgi kalmış? İddia makamının bu talebi tamamen bu olayın aydınlığa çıkmasını,yargılamanın tarafsız yapılmasını engellemeye yöneliktir. Sayın heyetinizden bu konuda talebin reddini, duruşmanın sonuna kadar aleniyetin sağlanmasını talep ediyorum dedi.

Diğer avukatlar da konusu suç teşkil eden bir fiilin devlet sırrı kapsamında değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Kamu güvenliğinden neyin kastedildiğinin izah edilmesini isteyen avukatlar, daha önce yayın yasağı alınmasına karşın internetten bütün görüntülerin yayınlandığını, gizli bir durum kalmadığını savundu. Avukatlar, heyetin huzurunda gizlilik kararı talep eden Cumhuriyet Savcısı hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi.

BİZDEN ÖNCEKİ İŞLEMLERDEN SORUMLU DEĞİLİZ

Başkan Yeşil ise Biz bizden önceki işlemlerden sorumlu değiliz, yaptığımız işlemlerden sorumluyuz. Gazetecileri aldık. Not alabilirsiniz ama kayıt cihazıyla kayıt yapmak yasak diyerek uyarıda bulundu.

Sanık Ahmet Karaca, dosyada devlet sırrı olduğuna ilişkin resmi belge bulunmadığını ifade ederek gizlilik talebinin reddedilmesini istedi. Sanık Süleyman Bağrıyanık da yargılamanın kamuoyu önünde cereyan etmesini istediklerini, kendi adına sakladığı hiçbir şey olmadığını söyledi. Bağrıyanık, Ekranda gözüme bakarak yalan söyleyip söylemediğimi herkesin görmesini istiyorum diye konuştu.

Sanık Aziz Takcı da soruşturmanın merkezinde kendisinin olduğunu belirterek, kendisinin ulaştığı devlet sırrı oluşturabilecek hiçbir belge bulunmadığını, bu nedenle yargılamanın açık yapılması gerektiğini savundu.

Sanık Özkan Çokay ise devlet sırrı olması için durumdan Genelkurmay Başkanı ve Jandarma Genel Komutanının da bilgisinin bulunması gerektiğini ifade ederek, böyle bir durum olmadığını öne sürdü ve gizlilik talebinin reddini istedi.

Başkan Eyüp Yeşil, bu durumun yargılama aşamasında sorulacağını söyledi. Yeşil, bazı duruşmaların duruma göre açık, bazılarının kapalı yapılabileceğini ifade etti. Daha sonra ara kararı açıklayan Yeşil, davanın mahiyeti itibarıyla kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kılması nedeniyle bu aşamada sanıkların savunmasının alınması sırasında CMKnın 182/2. Maddesi gereğince duruşmanın kapalı yapılmasına oy birliğiyle karar verildiğini bildirdi. Duruşmayı sadece sanık eşlerinin izlemesine izin verildi. Duruşma basın mensupları ve diğer izleyicilerin çıkarılmasının ardından kapalı devam etti.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Otoyol ve Köprüler 30 yıllığına özelleştiriliyor

Cumhurbaşkanı kararıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile otoyol ve çevre...

1 gün önce

Enflasyon Rakamları Açıklandı.

Piyasaların merakla beklediği enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon ağustos ayında yüzde...

3 gün önce

12 Dev Adam, Dünya Kupasında

A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...

5 gün önce

Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.

Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...

5 gün önce

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.

Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...

5 gün önce

135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.

İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...

5 gün önce

Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım

Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...

10 gün önce

DASK ta yeni değişiklik

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...

11 gün önce

AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...

12 gün önce

Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.

İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...

12 gün önce

Cem Küçük soruşturmasında 3 yakalama kararı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Cem Küçük soruşturması kapsamında, İsmail Çanak,...

12 gün önce

Kuriş soruşturmasında 3. dalga

Alihan Kuriş Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen 3. dalga operasyon kapsamında 54 şüpheli hakkında...

12 gün önce