BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa GÜNCEL Nebati'den yeni GES açıklaması

Nebati'den yeni GES açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 15 Haziran'da talep toplanmaya başlayan Gelire Endeksli Senetler'e talebin çok iyi durumda olduğunu söyledi.

17.06.2022 - 05:47 YAYINLANMA
8 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
Nebati'den yeni GES açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Adana'da Halkbank Üreten Kadınlar Buluşması programında konuştu.

Bakan Nebati, "Kadın Kooperatiflerimiz için belirlediğimiz bu yol, öncelikle 2022’de 81 ilden 81 marka kooperatifimizi istediğimiz seviyeye çıkartacaktır. Daha sonra, bu heyecanı ülkemizdeki 973 ilçemizin her birine taşıyarak 2023 yılında bin marka kooperatifimizi 1 milyar doları aşan ihracat yapabilen bir konuma getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Bakan Nebati, Gelire Endeksli Senetler'e talebin çok iyi durumda olduğunu söyledi. Nebati ''Mali disiplinden vazgeçmeden vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz'' dedi.

Nebati, Kur Korumalı Mevduat ürünü ile döviz tevdiat hesabının toplam mevduat içindeki payının 10 puan azaldığını, mevduatın vadesinin 2 katına çıktığını kaydetti

Bakan Nureddin Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

"Son 20 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dönüşüm hamleleri ile kalkınmanın hızlandırılması gibi konularda önemli mesafeler katettik. Bir yandan sanayi ulaşım altyapımızı geliştirirken, ihracatın çeşitlendirilerek artırılması ve istihdam piyasanın iyileştirilmesinde kayda değer gelişmeler sağladık.

Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefinin gerçekleşmesi yolunda kadınlarımızın ekonomiye katkı vereceklerine de gönülden inanıyorum.

Çalışama hayatına katılmak isteyip çeşitli nedenlerden dolayı katılamayanların önündeki engeli kaldırmak bizim en önemli görevimizdir. İktidara geldiğimizce yüzde 27.9 seviyesinde olan kadınların iş gücüne katılma oranı bugün yüzde 34.9 seviyesine yükseldi. Bu rakamları yeterli bulmuyoruz. İş gücüne katılım oranını eğitim düzeyiyle ilişkili olduğunun farkındayız. Yükseköğrenim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 70 seviyesindedir. Odak noktamıza eğitime çok önemli bir yer veriyoruz. Kız çocuklarımızın eğitimine özel bir önem arz ediyoruz.

2022-23 döneminde yüzde 91.9 olan kız çocuklarının ilkokul bürüt okullaşma oranını bugün yüzde 97’ye yükselttik. Üniversitelerimizin sayısını 200’ün üzerine çıkardık. Bugünün Türkiye’sinde her ilimizde üniversite her ilimizde kız öğrencilerimiz akademi dünyasına çok önemli katkı sunuyorlar."

"SGK DESTEĞİ SAĞLIYORUZ"

2022-23 döneminde yüzde 91.9 olan kız çocuklarının ilkokul bürüt okullaşma oranını bugün yüzde 97’ye yükselttik. Üniversitelerimizin sayısını 200’ün üzerine çıkardık. Bugünün Türkiye’sinde her ilimizde üniversite her ilimizde kız öğrencilerimiz akademi dünyasına çok önemli katkı sunuyorlar.

Gerek kamu bankalarımızın kredileri, TÜBİTAK destek programlarıyla kadınlarımızın yanındayız. Kadın istihdamının teşvik edilmesi amacıyla 18 yaş üzerin kadınları istihdam eden işverenlere 24 ay süresinde SGK desteği sağlıyoruz.

Bugün kadın kooperatifleri konusuna değinmek istiyorum. Dünyanın en başarılı ekonomik bilgi paylaşımını merkeze aldığını görüyoruz. Dayanışmanın, yardımlaşmanın gücüne ve birliktelik ruhuna inanıyoruz. Dayanışma ve iş birliğini yalnızca kar amacı güden duygusuz bir makinenin birbirini döndüren çarkları değil, duygu yüklü organik yapının unsurları olarak çalışıyoruz. Türkiye’de herkesin aynı gemide olduğunu unutmuyoruz. Üretimimiz, hayallerimiz ortak, biz bir bütünüz. Toplumun tüm unsurlarını dayanışma çerçevesinde yaşayan bir organizma olarak düşünmek ona göre hareket etmek zorundayız.

"ANADOLU'YU KARIŞ KARIŞ ZİYARET EDİYORUZ"

Halkbank’ın çok önemsediği projesi üreten kadınlar toplantıları kapsamında 81 ilin kadın temsilcileriyle buluştuk. Bireysel girişimci, sanayici, akademisyen kadınlarımız kooperatif temsilcilerimizle konuştuk, ihtiyaçları yerinde tespit ettik. Türkiye’de toplam 1030 adet kadın kooperatifi var. Aktif olarak 800-900 kooperatif faaliyet halinde. Bu kooperatifler ciddi bir potansiyeli oluşturuyor ancak sahadaki tespitlerimiz bizi gösteriyor ki bu enerjiyi ortaya çıkarmamız için kooperatif çalışmalarını yapmamız ve bunu sıkı bir şekilde takip etmemiz gerekiyor. Hedef aktif kooperatif sayısını artırırken niteliğini geliştirmek olmalı.

Yerli ürünleri ve imkanlarını iyi tanıyan temsil kapasitesi yüksek, üretim ve pazarlama ağları kuvvetli kadın kooperatiflerimize ihtiyaç var. Halkbank yeni kooperatiflere finansman desteği sağlarken, mevcut kooperatiflere en uygun krediyi kullandırıyor.

Tüm bu eforun amacı 81 ilde marka kooperatifini çıkarmaktır. Anadolu'yu karış karış ziyaret ediyoruz. Her yöreminiz muazzam bir çeşitliliği var.

1 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Kadın kooperatiflerimizin bu zenginlikten doğan ürünlerini tüm dünyaya satılması konusunda önemli bir rol üstleniyor ve bu rolünü de gittikçe pekiştiriyor. Bu kooperatiflerimizin Türkiye’nin iş birliği alanını oluşturmakla kalmıyor ülke ihracatımıza da doğrudan katkı sağlamakla büyük bir potansiyel barındırıyor.

Marka kooperatiflere ihtiyacımız var. Siz yazacaksınız, kooperatifler marka olacak, siz kazanacaksınız, kadınlarımız öne çıkacak, Türkiye kazanmaya devam edecek.

Bugün burada müjdesini vermek isterim ki kadın kooperatiflerimiz için belirlediğimiz bu yol 2022’de 81 ilden 81 marka kooperatifi istediğimiz seviyeye çıkarmak olacaktır. Daha sonra bu heyecanı ülkemizdeki 973 ilçenin her birine taşıyarak 2023 yılında 1000 marka kooperatifimizi 1 milyar doları aşan ihracat yapabilen bir konuma getirmeyi hedefliyoruz."

GES'E TALEP ÇOK İYİ DURUMDA

Nebati, 15 Haziran'da talep toplanmaya başlayan Gelire Endeksli Senetler'e talebin çok iyi durumda olduğunu söyledi. Nebati ''GES’leri bireysel yatırımcılarımıza sunuyoruz. Buna yönelik talepler 15 Haziran'dan itibaren aldık 22 Haziran sürecine kadar talep toplama devam edecek. GES’lerin getirisi yüzde 23.04 olacak ve kupon gelirleri 3 ayda bir ödenecek'' dedi.

21.1 MİLYAR LİRA ÖDEME YAPILDI

Türkiye Ekonomi Modeli'ni başarılı bir şekilde uygulamaya devam ettiklerini aktaran Nebati ''Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesabı, YUVAM hesabı gibi destekleyici alternatif hesaplarla finansal istikrarı sağlamlaştırdık. 2022 yılındaki bu yöntemle döviz tevdiat hesabının toplam mevduat içindeki payı 10 puan azaldı, mevduatın vadesi 2 katına çıktı'' dedi.

KKM uygulamasının bütçeye olası maaliyetinin farklı senaryolar dahilinde takip edildiğini belirten Nebati ''KKM için bütçeden mart ayında 11.7 milyar lira, nisan ayında 4.6 milyar lira ve mayıs ayında da 4.8 milyar lira olmak üzere toplam 21.1 milyar lira tutarında bir ödeme gerçekleşti. Çeşitli mecralarda gündeme getirilen şişirilmiş rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu maliyetleri yayınlamaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

'TÜKETİCİ KREDİLERİNE YÖNELİK MAKRO İHTİYATİ TEDBİRLER ÇERÇEVESİNİ SIKILAŞTIRDIK'

''Mali disiplinden vazgeçmeden vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz'' diyen Nebati, tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati tedbirlerin çerçevesini sıkılaştırdıklarını kaydetti. Nebati ''Tüketici kredilerinde yüzde 5 olarak uygulanan BSMV oranını yüzde 10’a çıkarak kredilerin sadece üretime yönlendirilmesini selektif kredi politikamızı daha da pekiştirerek ilerliyoruz. Bu adımın enflasyonla mücadele sürecine katkı sunacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın gelire kıyasla aşırı borçlanmasını önlemek amacıyla tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati programını sıkılaştırdık. Tüketici kredilerinde dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik pozitif anlayışla hareket ediyoruz. 50 bin liraya kadar olan kredilerde vade süresini azaltmadık'' ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Hüsamettin Cindoruk vefat etti

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kim tarafından ve nasıl tedavi...

1 gün önce

İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak

İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.

2 gün önce

Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza

Kuzey Marmara Otoyolu'nda bugün saat 15.00 sıralarında Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu...

2 gün önce

Akaryakıta İndirimden Sonra Dev Zam

 Akaryakıt fiyatlarına yakın zamanda gelen indirimi takiben, yeni bir zam haberi gündeme geldi. 

3 gün önce

34 ilde IŞİD operasyonu

8 Nisan Çarşamba günü sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek ise...

4 gün önce

Ümit Erkol Gözaltına Alındı.

CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, İzmir'deki kooperatif soruşturması kapsamında Ankara'da...

4 gün önce

Bornova Belediye Başkanı gözaltına alındı.

"Rüşvet, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklanan eski Uşak Belediye Başkanı...

4 gün önce

İran'da peş peşe patlamalar

Dünya çapında ateşkesin bozulacağı yönündeki kanı doğru çıktı. Bu öğlen saatlerinde İran'a ait...

5 gün önce

BBC: Trump’a Ateşkesin Faturası Ağır Olacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile son anda duyurduğu iki haftalık ateşkes, piyasalara nefes...

5 gün önce

Özdil Sözcü'den istifa ettiğini doğruladı!

Özdil, veda videosunda "bağımsız gazetecilik" vurgusu yaparken, siyasi baskılara ve parti...

6 gün önce

İstanbul'da İsrail Konsolosluğu önünde çatışma

Beşiktaş'ta İsrail Konsolosluğu'nun da bulunduğu binanın önünde silah sesleri duyuldu. Çıkan...

6 gün önce

Üsküdar Belediyesine Operasyon

Üsküdar Belediyesinde yapı ve iskan ruhsatı işlemlerinde usulsüzlük yapılarak rüşvet suçu...

6 gün önce