BORSA
BIST 100 14.467,25 %0,51
Altın 6.797,34 ₺/gr %0,18
Bitcoin $77.295 %0,06
Dolar 48,64 ₺ %0,18
Euro 56,50 ₺ %0,21
Sterlin 65,92 ₺ %0,07
Gümüş 100,86 ₺/gr %0,18
Ethereum $2.508,13 %0,61
İsviçre Frangı 59,62 ₺ %0,17
Kanada Doları 35,08 ₺ %0,17
Avustralya Doları 34,86 ₺ %0,10
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,06
BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,18
Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,06
Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,18
İSTANBUL 22°C 6.797,34 ₺/gr 48,64 ₺ 56,50 ₺
Anasayfa GÜNCEL Sağlık emekçileri ülke genelinde iş bıraktı
fatihaktuel

Sağlık emekçileri ülke genelinde iş bıraktı

SABİM'in ülke genelinde şiddetin önlenmesi, mali ve özlük haklarının verilmesi, liyakatlı yönetim, çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle yaptığı eylem kapsamında sağlık çalışanları bugün iş b

· 4 dk okuma · 90 okunma
0Yorumlar
Sağlık emekçileri ülke genelinde iş bıraktı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu’nun (SABİM) ülke genelinde şiddetin önlenmesi, mali ve özlük haklarının verilmesi, liyakatlı yönetim, çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle yaptığı eylem kapsamında İzmir’de sağlıkçılar bugün iş bıraktı.

İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkanı Muteber Çolak, taleplerini sıralayarak "Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" dedi.

Tüm ülkede 19 sendika ve 2 aile hekimliği federasyonunu içeren Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu’nun (SABİM) ülke genelinde 1-2 Ağustos’ta iş bırakma kararı üzerine bugün İzmir’de de sağlıkçılar iş bıraktı.

İzmir’de de İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlıkçılar, "5 temel talebimiz; insanca çalışmak, insanca yaşamak için haklarımızın peşindeyiz" yazılı pankart açarken ellerinde "üzgün" ve "şaşkın" emojilerinin olduğu dövizler taşıdı.

"Birleşe birleşe kazanacağız", "Sağlık haktır satılamaz", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarının atıldığı eylemde, açıklamayı İZAHED Başkanı Muteber Çolak okudu. 

"SAĞLIKTA ŞİDDET, SAĞLIKTA TERÖRE EVRİLMİŞ VAZİYETTE"

İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkanı Dr. Muhteber Çolak, sağlıkta şiddet, hekimlerin ve sağlıkçıların yaşadığı ekonomik ve sosyal konulara değindiği konuşmasında, sağlıkta şiddetin, "sağlıkta teröre" doğru evrildiğinin altını çizdi.

Çolak, "Sağlıkta dönüşüm programı sonrası, 20 yılda şiddet olayları her geçen gün artıyor. Her gün ortalama 80 beyaz kod olayı bildirilirken; son 10 yılda 110 bin şiddet vakası gerçekleşmiştir. Daha geçen sene bir hekim ve bir güvenlik görevlisi arkadaşımız görevi başında, görevi nedeniyle katledildi. Hamile bir hemşire arkadaşımız yerde tekmelenmek suretiyle 4 saldırgan tarafından şiddete maruz bırakıldı" dedi.

 

"KOŞULLAR YETERSİZ"

Tek sorunun sağlıkta şiddet olmadığını vurgulayan Çolak, "Son 2 ayda benzine gelen zam yüzde 70’i aşmışken, ev kiraları can yakarken, yetkili ama etkisiz sarı sendikaların teklifleri, trajikomik kalmaktadır. Hekim hariç ya da hekim dışı ibarelerini ise asla kabul etmiyoruz. Son yapılan zam ve seyyanen artış şimdiden erimiş gitmiş vaziyettedir. Birçok başarıya imza atmış koruyucu aile hekimliği sistemi tıkanmış haldedir. Yetersiz cari ödemeler nedeniyle artık aile sağlığı merkezleri kapanma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Birçok aile sağlığı merkezi apartman altlarında ve yetersiz koşullarda hizmet vermektedir" diye konuştu. 

Çolak, "Sağlık çalışanlarının sayısının arttırılması, sağlığa ayrılan bütçenin çoğaltılması, insana yakışır ve minimum 15-20 dakika olan muayene süreleri, hekimlik yasası, hakkıyla görev, hastanelerimizde çalışan güvenlik görevlilerimize ihtiyaç duydukları yetkilerin verilmesi, güvenlik önlemleri arttırılmalı. Şiddete en çok maruz kalan hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının nöbet sürelerinin düzenlenmesi, yoksulluk sınırından uzak, insana yaraşır ve emekliliğe yansıyan tek kalem maaş uygulaması, sağlık neferleri olarak yıpranma paylarımızın düzenlenmesi, aile hekimliği ile ilgili uluslararası uygulamaların ve aile hekimliği kanununun düzenlenerek yeterli gider ve destek ödemelerinin yapılması suretiyle koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi temel taleplerimizdir. Son olarak toplum vicdanına sesleniyoruz ve diyoruz ki; yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" dedi.

Birgün 

Sağlık Çalışanları ,İş Bırakma



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

22 ilde C31K çetesine operasyonu!.

Ankara merkezli 22 ilde 'C31K' isimli yeni nesil dijital suç örgütüne düzenlenen eş zamanlı...

3 gün önce

okullarda uyum haftası başladı.

2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde okul öncesi, ilkokul 1 ve ortaokul 5'inci sınıf...

7 gün önce

AHBAP a 5. Dalga Operasyon

Ahbap Derneği adına toplanan bağışların şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı" iddiasına ilişkin...

7 gün önce

Otoyol ve Köprüler 30 yıllığına özelleştiriliyor

Cumhurbaşkanı kararıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile otoyol ve çevre...

9 gün önce

Enflasyon Rakamları Açıklandı.

Piyasaların merakla beklediği enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon ağustos ayında yüzde...

11 gün önce

12 Dev Adam, Dünya Kupasında

A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...

13 gün önce

Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.

Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...

13 gün önce

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.

Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...

13 gün önce

135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.

İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...

13 gün önce

Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım

Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...

19 gün önce

DASK ta yeni değişiklik

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...

19 gün önce

AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...

20 gün önce