Savcı Preet Bharara, iki Türkün daha peşinde
Bunlardan birisi, İrana uranyum zenginleştirmede kullanılan karbon fiber maddesi satmaya çalışan Murat Taşkıran, diğerinin ise ABDdeki Alman bankası Deutsche Bank ile ABD Eximbanktan aldığı kredilerde
Bunlardan birisi, İrana uranyum zenginleştirmede kullanılan karbon fiber maddesi satmaya çalışan Murat Taşkıran, diğerinin ise ABDdeki Alman bankası Deutsche Bank ile ABD Eximbanktan aldığı kredilerde usulsüzlük yapmakla suçlanan Hasan Besneli. Bhararanın hazırladığı iddianamelerle haklarında dava açılan her iki Türkte halen Türkiyede yaşıyorlar.
Başsavcı Bhararanın isteği ile New York Eyaleti Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi, geçtiğimiz ay Türkiyedeki gazetelere verdiği ilanda, Besneliye karşı açılan bir davanın olduğu belirtilerek, Besnelinin belirlenen süre içinde yanıt vermemesi halinde, gıyabında karar verileceği belirtilmişti. Bharara, Hasan Besnelinin, Alman Deutsche Bank ile ABD Eximbankdan aldığı 38 milyon dolarlık kredide usulsüzlük tespit etti.
Hürriyetten Razi Canikligilin haberine göre; Bhararanın 22 sayfalık iddianamesinde sahtecilik, dolandırıcılık ve hile yapıldığına ilişkin ve kredi fonlarında oynama yapıldığı, malların piyasa değerinin fazla gösterildiği, inşaat bütçesi, ve maliyeti ve KDV hakkında yanlış bilgilendirme gibi çok sayıda iddia yer alıyor. Hasan Besnelinin söz konusu kredileri, Darüşşafaka Cemiyeti için İstanbul ve İzmir Urlada yapacağı inşaatlarda kullanacağı bilgisini verdiği kaydediliyor.
40 YIL HAPİS İSTENİYOR
Başsavcı Bhararanın peşinde olduğu diğer Türk Murat Taşkıran, ABDye uranyum zenginleştirmede kullanılan karbon fiber maddesi almak için giriş yaparken Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından yakalanan İranlı Hamit Rıza Haşemiye aracı olma suçlamasıyla aranıyor. Başsavcı Bharara, Türkiyede olduğunu tahmin ettiği ve hakkında suç duyurusunda bulunduğu Taşkıranın yakalandığı takdirde 40 yıla kadar hapsinin isteneceğini duyurmuştu. 2012 yılında açılan soruşturmada bir ilerleme kaydedilmezken, İrana satışı yasak olan karbon fiber maddesini teslim almak için JFK havalimanından ABDye giriş yapan İranlı Hamit Rıza Haşemiyi yakalarken, Murat Taşkıran da uranyum zenginleştirmesi için kullanılan karbon fiberi ABDde temin eden kişi olarak suçlanmıştı. Hamit Rıza Haşemiyi Avrupadaki aracı kişiye gönderdiği mesajlardan yola çıkarak yakalayan FBI, Murat Taşkıranın ise Türkiye ya da Avrupada olabileceğini düşünüyor. Bhararanın yönelttiği suçlara göre Murat Taşkıranın ise yakalandığı takdirde 40 yıl hapis cezası bekliyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Savcısı Preet Bharara ile FETÖ arasındaki ilişkinin en...
ABD’deki Reza Zarrab iddianamesi, New York Bölge Savcısı Preet Bharara ile FETÖ arasındaki...
Preet Bharara: Ben yaptıysam başkaları da yapabilir
İran asıllı işadamı Reza Zarrab hakkındaki iddianameyi...
Rıza Sarrafı tutuklatan ABDli savcı Preet Bharara kim?
İrana yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan...
GÜNCEL Haberleri
TümüAltınbaş Holding e Fon Operasyonu
Fon soruşturması kapsamında Altınbaş Holding sahibi Nusret Altınbaş hakkında yakalama kararı...
Vali Gül'den sele ilişkin açıklama .Sel felaketinin...
İstanbul Valisi Davut Gül sele ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Gül, İstanbul'da 6,...
Süleymancılar Soruşturmasında Yeni Operasyon
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Alihan Kuriş çıkar amaçlı suç örgütü”...
Emir Sarıgül Teslim Oldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü kara para aklama soruşturmasında operasyonlar...
Çukurova Belediyesine Operasyon
Adana'da jandarma ekipleri, Çukurova Belediyesi'ne yönelik operasyon başlattı.
Sel felaketinde Can kaybı sayısı 8 oldu
Kocaeli'de dere sularına kapılan araçta kaybolan iki kişinin ve İstanbul'da aranan bir kişinin...
Yargıda rüşvet soruşturması
2022-2024 yılları arasında İstanbul’daki çeşitli adliyelerde görülen bazı dava ve soruşturmalara...
Gürlek'ten Şık'a Suç duyurusu ve Tazminat istemi davası
Bakan Gürlek'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, Şık'ın iddiaları kesin bir dille...
Betül Sayan Kaya ve Eşi Etkin Pişmanlık için 2.2 milyar...
Fon soruşturmasındaki iddialar üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden...
Antalya'da fuhuş ve uyuşturucu operasyonu.
Antalya'nın Serik ilçesinde uyuşturucu ve fuhuş soruşturması kapsamında aralarında turizmci ve...
Tüm Hakemler İfadeye Çağrılıyor.
Hakem sınavları, görevlendirmeler ve klasmanlara ilişkin çarpıcı yazışmaların ortaya çıktığı...
Enver Altaylı İfadesinde Savcıyı Tehdit Etmiş.
Suçlamaları ve dijital delilleri reddeden Altaylı'nın, ifade sırasında Cumhuriyet Başsavcı...




