Seçim günü sandığa 385 bin kişilik zırh
Kırsal alanda jandarma, şehir merkezlerinde ise polis helikopterleri havadan denetim sağlarken, riskli bölgelerde ise oy sandıkları helikopter ve zırhlı araçlarla taşınacak. Askeri birlikler müdahale
Kırsal alanda jandarma, şehir merkezlerinde ise polis helikopterleri havadan denetim sağlarken, riskli bölgelerde ise oy sandıkları helikopter ve zırhlı araçlarla taşınacak. Askeri birlikler müdahale için hazır bekletilecek.
İçişleri Bakanlığı seçimlerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için polis ve jandarmada izinlerin iptal edilmesi talimatını verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Bakanlık Afet ve Acil Yönetim merkezinde seçim harekt merkezleri oluşturuldu.
Bu merkezlerde ülke genelinde yaşanabilecek olaylar canlı olarak takip edilerek, anında müdahalelerde bulunulacak. Türkiye genelinde yarın 385 bin polis ve jandarma görevli. İstanbulda 37 bin, Ankarada 12 bin, İzmirde 9 bin polisin görev yapacağı belirtilirken, gerekli görülürse takviye de olacak. Doğu ve Güneydoğuda riskli ilan edilen bölgelerde Özel Harekt Polisi ve Jandarma güvenlik önlemleri alacak. Yüksek risk bulunan bölgelerde askeri birlikler de olası müdahale için hazır bekletilecek. Oy kullanılan bölgelerde seçmen dışında toplanmalara kesinlikle izin verilmeyecek.
ZIRHLI ARAÇ VE HELİKOPTER
Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbalarının il ve ilçe seçim kurullarına taşınması sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri bölgelerindeki yol güzerghlarında güvenlik önlemi alacak. Terör ve olası saldırı ihtimali olan bölgelerde oy pusulaları ve oy sandıkları, gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerle taşınacak. Oy tutanakları, sandık ve torbaların nakledileceği seçim merkezlerinde polisler üst düzey önlem alacak.
Tüm eğlence mekanları yarın oy verme süresince kapalı olacak; restoran bölümü olan eğlence yerleri ise alkollü içecek servisi yapamayacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli güvenlik personeli dışında hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.
BAROLAR HAZIR
Türkiye Barolar Birliği (TBB) de seçim güvenliğine ilişkin hazırlıklarını tamamladı. TBB, seçim hukuku konusunda eğitim almış, gönüllü avukatlardan oluşan Seçim Güvenliği Merkeziyle hizmet verecek. Merkezde görev alacak avukatlar, gün boyunca vatandaşların seçime ilişkin sorularını yanıtlayacak; oy verme ve oy sayım sürecinde sandık müşahitlerine hukuki destek verecekler. Türkiyenin her yerinden 0 312 988 16 70-76 (7hat) numaralı telefonlardan merkeze ulaşılabilecek.
MUHALEFET TEYAKKUZDA
Muhalefet partilerinin 1 Kasımda yapılacak seçimlerle ilgili en büyük tedirginliklerinden biri sandık güvenliği. Sosyal medyada seçimlerde hile yapılacağına ilişkin iddialar, seçmenleri seçim güvenliği konusunda kaygılandırırken, geçmiş yıllarda yapılan seçimlerde büyük oy hırsızlıkları olduğunu öne süren muhalefet partileri ile seçimlerin adil ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini savunan sivil toplum örgütleri bu konudaki çalışmalar yürütüyor.
CHP VE MHPDE 500ER BİN GÖREVLİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Önlemleri aldık ama her zamanki gibi hile girişimleri olacaktır. Görevlilerimizi eğittik. Her sandıkta 3 kişiyi görevlendirdik. Türkiyede şu an 520 bin partili görevlimiz var. Sivil insiyatiflerle irtibatlı çalışıyoruz. Genel Merkez binamızda da sonuç tutanaklarına YSKnın uyguladığı sistemin paralelini kurduk. Hem sandık başında hem de YSKdan aldığımız sonuçla yetinmeyip kendi sistemimizle karşılaştırıyoruz farklılık var mı diye dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk ise 500 bin partilinin, oy çalınmasına karşı görevlendirildiğini ve eğitildiğini söyledi. Öztürk, sandık görevlilerinin özellikle hukuki hakları konusunda eğitildiğini, hilelere fırsat vermeyeceklerini söyledi.
HDP: ÜYELERİMİZ GÖZALTINDA
Doğu ve Güneydoğuda AK Parti ile çekişen HDPde ise endişeler daha da yüksek. HDPliler, 24 Temmuzdan bu yana parti üyelerine yönelik tutuklama furyasının devam ettiğini belirterek, özellikle HDPnin az bir farkla milletvekili çıkarbileceği batı illeri ile ilk kez milletvekili çıkardığı illerde seçim çalışması ve sandıklarda görev yapacak kişilerin hedef alındığını öne sürdü. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Oy kullanmaya gidişle ilgili engelleyici davranışların olacağından kuşkuluyuz. Oy pusulalarının toplanması ve taşınması sırasında farklı yöntemler kullanılacağına yönelik iddialar var. Sandık görevlilerinin çuvalarla birlikte oy toplama merkezine gitmesine yönelik hakkı var. Ancak emniyet görevlilerinin arabasında taşınması gibi uygulamalar planlanıyor. Eğitimlerimizde bu konularda çok duyarlı olunmasını öğütlüyoruz diye konuştu. Sivil toplum kuruluşları da sandıklarda karşılaşılacak bazı yasadışı uygulamaların önüne geçilmesi için seferber oldu. Ankaranın Oyları Platformundan Ayberk Yağız, Sandık başında olabilecek şeylerle ilgili yeterli sayıda ve eğitimli insan olduğu sürece önemil bir şey olmaz dedi. (
Hürriyet
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Erdoğan :Sağlam durmazsak sandığa çökecekler
Erdoğan, "Seçimi açık arada geride bitirmelerine rağmen suyu bulandırmak için her şeyi...
Hüseyin Gülerce: Rehavete kapılmayın sandığa gidin
Güncel Haberleri Hüseyin Gülerce: Rehavete kapılmayın sandığa gidin haberi Gazeteciler ve...
Can Kaybı 31 bin 974'e yükseldi
. Can kaybı 31 bin 974'e yükselirken, yaralı sayısı ise 80 bin 278 oldu. Yıkılan bina sayısı 6...
GÜNCEL Haberleri
TümüYargıda rüşvet soruşturması
2022-2024 yılları arasında İstanbul’daki çeşitli adliyelerde görülen bazı dava ve soruşturmalara...
Gürlek'ten Şık'a Suç duyurusu ve Tazminat istemi davası
Bakan Gürlek'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, Şık'ın iddiaları kesin bir dille...
Betül Sayan Kaya ve Eşi Etkin Pişmanlık için 2.2 milyar...
Fon soruşturmasındaki iddialar üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden...
Antalya'da fuhuş ve uyuşturucu operasyonu.
Antalya'nın Serik ilçesinde uyuşturucu ve fuhuş soruşturması kapsamında aralarında turizmci ve...
Tüm Hakemler İfadeye Çağrılıyor.
Hakem sınavları, görevlendirmeler ve klasmanlara ilişkin çarpıcı yazışmaların ortaya çıktığı...
Enver Altaylı İfadesinde Savcıyı Tehdit Etmiş.
Suçlamaları ve dijital delilleri reddeden Altaylı'nın, ifade sırasında Cumhuriyet Başsavcı...
Okul Saldırganının İfadeleri Kan Donduran Cinsten. İşte O...
Okul saldırısının faili 15 yaşındaki H.O.'nun ifadesinde, geçmişteki küresel katliamlardan ve...
Manisa'da okula silahlı saldırı
Manisa'da okula silahlı saldırı! 2'si ağır 11 öğrenci yaralandı, 4 kişi gözaltında
22 ilde C31K çetesine operasyonu!.
Ankara merkezli 22 ilde 'C31K' isimli yeni nesil dijital suç örgütüne düzenlenen eş zamanlı...
okullarda uyum haftası başladı.
2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde okul öncesi, ilkokul 1 ve ortaokul 5'inci sınıf...
AHBAP a 5. Dalga Operasyon
Ahbap Derneği adına toplanan bağışların şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı" iddiasına ilişkin...
Otoyol ve Köprüler 30 yıllığına özelleştiriliyor
Cumhurbaşkanı kararıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile otoyol ve çevre...




