Siber saldırılar bu yıl daha da artabilir.
Türkiyeye yönelik siber saldırılar bu yıl daha da artabilir.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), Türkiyede siber güvenlik ve büyük veri konusunda çalışmalar yürütüyor. Kurum, Ekim-Aralık 2016 dönemini kapsayan, geçen yılın genel değerlendirmesini ve 2017ye ilişkin projeksiyonları da içeren Siber Tehdit Raporunu açıkladı.
Bankacılık saldırılarında lider
Buna göre, geçen yıl Avrupada fidye yazılım ve online bankacılık saldırılarına maruz kalan ülkeler arasında Türkiye birinci sırada yer aldı.
Kullanıcı adları, parolalar, kredi kartı numaraları ve PIN kodlarının çalınmasına yönelik zararlı yazılımlar veya çoğunlukla e-postalardaki linkler vasıtasıyla yapılan oltalama saldırıları, online bankacılığa yönelik en yaygın saldırı çeşitleri oldu.
Bu yıl Türki̇ye ekonomi̇si̇ne ve bankacılık sektörüne si̇ber saldırıların artması bekleniyor.
Bankacılık sektörüne yönelik ilk zararlı mobil yazılım Tordowun yeni sürümünün bu yıl dünya online bankacılık sistemlerini etkilemesi bekleniyor. 2017de özellikle kurum e-posta dolandırıcılığının ve SWIFT saldırılarının artacağı tahmin ediliyor. Bu yöntemlerle siber korsanlar, kurumların özellikle finansal yazışmalarını takip edip kendilerine mal veya para yönlendirebiliyor.
Enerji sektörü hedefte
Raporda, özellikle son dönemde enerji dağıtım sistemlerine yönelik siber tehdide dikkat çekilerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2016nın son günlerinde, elektrik iletim hatlarına yurt dışı merkezli yoğun bir siber saldırı yapıldığına dair açıklamalarına yer verildi.
Endüstride nesnelerin interneti kullanımının yaygınlaşmasının, zararlı yazılımlarla yapılan saldırılara daha fazla maruz kalınmasına sebep olduğuna işaret edilen raporda, 2017de Endüstriyel Kontrol Sistemlerine ve özellikle de bu tür sistemleri bünyesinde yoğun olarak barındıran Enerji Dağıtım Sistemlerine yönelik saldırılarda artış bekleniyor. Bu noktada kritik altyapı güvenliğinin giderilmesi konusunda çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. uyarısında bulunuldu.
İnsan benzeri zararlı yazılımlar
Raporda, nesnelerin interneti platformlarının da kullanılacağı DDoS saldırılarının, fidye yazılımlarının, mobil cihazlara, endüstriyel kontrol sistemlerine ve özellikle enerji dağıtım sistemlerine yönelik saldırıların, kurum içi yazışmalara sızma suretiyle yapılacak bilgi hırsızlıklarının ve kapalı sistemlerden veri çalmaya yönelik saldırıların 2017de ağırlıklı olarak karşılaşılması beklenen siber tehditler olacağı belirtiliyor.
Raporda dikkati çekici bir başka ayrıntıyı ise bu yıl insan benzeri zararlı yazılımların görülme beklentisi oluşturuyor. Bu yazılımlar, saldırıların etkisini artırmak için kendilerini duruma göre uyarlayıp yapay zeka uygulamalarıyla tehdit yaratacak. Uzmanların bu tehditle başa çıkmak için farklı güvenlik çözümlerini bir arada kullanmak durumunda kalması öngörülüyor.
Siber propaganda
Günümüzde internet erişiminin giderek artması siber propaganda tehdidini de artırıyor. Raporda, kötü niyetli kişi ve terör örgütlerinin, sosyal medyayı suistimal ederek siyasi ve toplumsal olaylara yön vermeye çalışacaklarına vurgu yapılıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Siber suçlara dev operasyon!
Siber suçlarla mücadele kapsamında son 5 günde polis ekiplerince düzenlenen operasyonlarda 126...
Siber saldırılar başladı: Türkiye de etkileniyor
Sabaha karşı İsrail'in İran'a başlattığı saldırı dünyanın gündemine oturdu. Siber saldırı da...
25 ilde siber suç operasyonu!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 25 ilde düzenlenen siber suç operasyonunda 274 şüphelinin...
GÜNCEL Haberleri
TümüDürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım
Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...
DASK ta yeni değişiklik
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...
AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...
Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.
İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...
Cem Küçük soruşturmasında 3 yakalama kararı!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Cem Küçük soruşturması kapsamında, İsmail Çanak,...
Kuriş soruşturmasında 3. dalga
Alihan Kuriş Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen 3. dalga operasyon kapsamında 54 şüpheli hakkında...
Netanyahu Hakkında Kırmızı Bülten Talep Edildi!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamasıyla...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2026-YKS yükseköğretim programları merkezi yerleştirme...
Yeni kurul resmen faaliyete geçti
Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığındaki kurulun 24 Ağustos’ta yapması planlanan ilk...
Yalova'da Eğitim Uçağı Düştü
Kaza sonrası MSB'den yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait bir adet F-16 uçağımız, eğitim...
12. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlandı
Yürülüğe giren kanunla birlikte dolandırıcılık suçlarına yönelik cezalarda indirime gidilmesini...
Muğlada yangın tehlike sınırına dayandı
Seydikemer ilçesi Bayır Mahallesi yakınlarında tarım arazisinde başlayan yangın, bölgede...




