TAKSİM'DE 1 MAYIS GÖSTERİLERİNE İZİN VERİLMEYECEK
Sosyal medyadan çağrı yapan terör örgütlerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını bir eylem ve propaganda sahası haline getirmelerine asla ve asla müsaade etmeyeceğiz' diyen Bakan Yerlikaya,
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili bakanlık binasında basın açıklaması yaptı. Bakan Yerlikaya şunları söyledi; Değerli Arkadaşlar; Siz kıymetli basın emekçilerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Malumunuz üzre; 2 gün sonra, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" kutlanacak. Hatırlanacağı gibi 12 Eylül darbesi sonrasında 1 Mayıs yasaklanmıştı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı dönemindeyse, 2008 yılında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 2009 yılında da Resmi Tatil olarak ilan edildi.
Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri gibi, "Emek bizim inancımızda ve kültürümüzde, müstesna bir kıymete ve öneme sahiptir. Bu hassasiyetle işçi hakkının korunmasına her zaman öncelik verdik; bu hakkın istismar edilmesine, örselenmesine hiçbir zaman müsaade etmedik."
Bu anlayışla, ekmeğini alnının teri ve gözünün nuruyla kazanan, ülkemizin gücüne güç katan, kamu ve özel sektörümüzdeki işçi kardeşlerimin, tüm emekçilerin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü can-ı gönülden tebrik ediyorum.
Değerli Basın Mensupları, toplantı ve gösteri yürüyüşü, demokratik bir haktır. Ve bu hak, Anayasamız tarafından güvence altına alınmıştır. Ancak burada çok önemli bir hassasiyet var. O da; Demokratik hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin, toplumumuzun huzurunu, güvenliğini ve kamu düzenini aksatmamasıdır. Başkalarının hak ve özgürlüklerini engellememesidir.
Anayasamızın 34. maddesiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. maddesi de işte bu hassasiyetlere yer vermiştir. Bu yıla gelirsek Değerli Basın Mensupları... 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle, şimdiye dek 55 ilimizde, 103 ayrı etkinlik müracaatı yapılmıştır. Ve bunların tamamına izin verilmiştir.
TAKSİM'DE 1 MAYIS GÖSTERİLERİNE İZİN VERİLECEK Mİ?
Tam da burada İstanbul’la ilgili olarak ayrı bir parantez açmak istiyorum.
Zira İstanbul, medeniyetimizin baş tacı. Dünyanın 15. büyük metropolü ve nüfusu, 131 ülkeden daha fazla. 2023 yılında yaklaşık 17.5 milyon turist ağırlayan İstanbul, aynı zamanda eğitimin, kültürün, sanatın, ticaretin ve üretimin de merkezidir.
Bizim önceliğimiz de böylesine önemli bir mega şehrin huzuru, güvenliği ve kamu düzenidir elbette. Yine bildiğiniz üzre İstanbul genelinde, toplantı ve Gösteri Yürüyüşü yer ve güzergahı, Valiliğimizce her yıl Ocak ayında tespit ve ilan edilmektedir. Ve bu yıl İstanbul’da 40 ayrı yer ve güzergâh ilân edilmiştir.
Tıpkı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi. İşçi konfederasyonları ve onlara bağlı sendikaların ilan edilen yerlere yaptıkları müracaatlara izin verilmektedir.
SOSYAL MEDYADA 54 AYRI TERÖR HESABINDAN 'TAKSİM'E GELİN' ÇAĞRISI YAPILIYOR
Ancak bu yıl; 1 konfederasyon ve bazı sendikalar 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için, hem yazılı başvuruda bulundular, hem de ‘’Taksim’de Buluşalım’’ çağrısı yapmaya devam ediyorlar. Oysa; Kendilerine bu taleplerine izin verilmeyeceği, İstanbul Valiliğimiz tarafından yazılı olarak bildirildi.
Ayrıca görüyoruz ki, terör örgütleri de son bir haftadır 54 ayrı sosyal medya hesabından "Taksim Meydanına gelin"’ çağrısı yapıyorlar. Burada çok açık ve net bir şekilde ifade etmek istiyorum: Taksim Meydanı, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu" kapsamında belirlenen ve ilan edilen, yer ve güzergahlar arasında değildir.
Çünkü, Taksim Meydanı ve çevresi, konumu itibarıyla Toplantı ve gösteri yürüyüşü için uygun değildir.
Araç ve yaya akışının çok yoğun olduğu bu bölge, güvenlik tedbirlerinin alınmasını zorlaştırdığı gibi, kişi hak ve özgürlüklerinin korunmasında da ciddi riskler barındırmaktadır.
Bir hak ve özgürlüğü koruma adına, mülkiyet hakkı, serbest ticaret yapma hakkı, seyahat hak ve özgürlüğü ile diğer kişisel hak ve hürriyetleri riske edilemez.
'ASLA VE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ!'
Hele ki; Sosyal medyadan çağrı yapan terör örgütlerinin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını bir eylem ve propaganda sahası haline getirmelerine asla ve asla müsaade etmeyeceğiz!
Değerli Arkadaşlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün, huzur ve güven ortamında kutlanması amacıyla, 1 Mayıs’ta İstanbul’da, toplam 29 cadde ve bu caddelere açılan sokaklar trafiğe kapatılacaktır. Yine il genelinde de 264 noktada toplam 42 bin 434 polisimiz görev yapacaktır.
Ayrıca; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul Valiliğine başvuran konfederasyon ve bağlı sendikaların belirli sayıdaki temsilcileri, Taksim Anıtına çelenk koyabilecek, Basın Açıklaması yapabilecek, Kazancı Yokuşuna karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulunulabileceklerdir.
Göreve başladığımız ilk gün de ifade ettiğimiz gibi: Bizim temel referansımız hukuk ve insan haklarıdır. Kişi hak ve özgürlüklerinin kullanılmasından ödün vermedik, vermeyeceğiz.
Değerli Arkadaşlar, Emek çok kutsal bir kavram. Ve yürekten ifade ediyorum ki; "Emek olmasaydı, Türkiye olmazdı."
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettikleri gibi: "Milli hedef belli olmuştur. Ona ulaşacak yolları bulmak zor değildir. Denebilir ki, hiçbir şeye muhtaç değiliz. Yalnız bir tek şeye çok ihtiyacımız vardır: Çalışkan olmak!"
Evet... Yüreği kocaman işçilerimiz, sağ duyu sahibi, çalışkan emekçilerimiz. "Büyük ve Güçlü Türkiye"nin harcında, Onların kutsal alın terleri vardır.
Bir kez daha tüm emekçi kardeşlerimin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
İçişleri , Yerlikaya ,1mayıs , Taksim , Gösteri ,İzin
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İşte Mayıs ayı enflasyonu
"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...
Taksim'e giden toplu taşıma hatlarına 1 Mayıs'ta kısıtlama
İstanbul Valiliği 1 Mayıs için metro, tramvay, metrobüs, deniz ulaşımına kısıtlama getirdi....
Özgür Özel'den Yerlikaya'ya "1 Mayıs" telefonu
Yerlikaya'yı telefonla arayan CHP lideri Özel, gerekirse CHP üyelerinin de 1 Mayıs günü görev...
GÜNCEL Haberleri
Tümüokullarda uyum haftası başladı.
2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde okul öncesi, ilkokul 1 ve ortaokul 5'inci sınıf...
AHBAP a 5. Dalga Operasyon
Ahbap Derneği adına toplanan bağışların şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı" iddiasına ilişkin...
Otoyol ve Köprüler 30 yıllığına özelleştiriliyor
Cumhurbaşkanı kararıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile otoyol ve çevre...
Enflasyon Rakamları Açıklandı.
Piyasaların merakla beklediği enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon ağustos ayında yüzde...
12 Dev Adam, Dünya Kupasında
A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...
Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.
Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.
Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...
135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.
İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...
Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım
Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...
DASK ta yeni değişiklik
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...
AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...
Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.
İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...




