Tarihi saatte hırsızlık bilmecesi
Ardından emniyet, saatin değil sadece çarkın çalındığına yönelik açıklama yaptı. Bunun üzerine iddiayı yalanlayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bulunan kısmın saatin bir parçası olduğunu, mekaniz
Ardından emniyet, saatin değil sadece çarkın çalındığına yönelik açıklama yaptı. Bunun üzerine iddiayı yalanlayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bulunan kısmın saatin bir parçası olduğunu, mekanizma ile çanın ise hala kayıp olduğunu açıklayınca kafalar karıştı.
Spil Dağı eteklerindeki, İshak Çelebi tarafından, mimar Emet Bir Osmana yaptırılan 649 yıllık tarihi geçmişe sahip Ulu Camiye, kayıtlara göre, 1672 yılında caminin dış duvarının bitişiğine saat kulesi inşa edildi. Kuleye 1815 yılında bir çalar saat ve çan da eklendi. Bir rivayete göre kilisesin çanına benzediği için kule ve saat zaman içinde yerinden sökülerek caminin ön tarafına alındı. Tarihi caminin saat kulesindeki saat, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce tarihe saygı projesi kapsamında bakım ve onarımı yaptırılarak tekrar çalışır hale getirildi. Geçen 14 Şubatta iddiaya göre saatin mekanizması ile çanı çalındı.
EMNİYETE GÖRE ÇALINAN SADECE ÇARK
Olayla ilgili soruşturma başlatan polis ekipleri; saat mekanizmasından sökülen çarkı bulurken, yaşı küçük beş kişiyi yakaladı. Emniyette ifadeleri alınan şüpheliler, ardından serbest bırakılıp ailelerine teslim edildi. Olayla ilgili açıklama yapan emniyet yetkilileri; saat kulesinin kapısının zorlanarak açıldığını, pencerelerindeki demir parmakların söküldüğünü, kule içinde bulunan tarihi saatin çalınmadığını sadece kule saat çanının dişli mekanizmasından bir çarkın yerinden söküldüğünün belirlendiğini ve kayıp parçanın bulunup ilgililere teslim edildiğini açıkladı.
BÜYÜKŞEHİR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Bunun üzerine yazılı açıklama yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, sadece çark çalındığı iddasını yalanladı. Yaşanan hırsızlıkta orijinaline uygun olarak yaptırılan ve saat başı çanın çalmasını sağlayan mekanizma ile birlikte çanın da çalındığını dile getiren Açıkdil, Burasının adı her ne kadar saat kulesi olsa da zamanı gösteren bir saat yok.
Yani akrebi yelkovanı olan duvara asılı bir saat yok. Ancak saat başı çalan ve saat başı çalmayı sağlayan bir mekanizma ile çan var. Bu mekanizma saat başı geldiğinde çana vurarak saati bildiriyor. Yani akrepli yelkovanlı bir saat yok. Biz bunu kulenin içerisinde vinçle monte ettik ve çanın yanına koyduk. Ağır bir mekanizma olduğu için de güç şartlarla kule içerisine monte edebildik.
Yani bunun hemen beş dakikada çalınıp götürülmesi çok zor bir iş. Vinçle monte edilmiş bir saati yarım saatte çalmanız imkansız. Demek ki orada biraz zaman alacak şekilde bir çalışma yapılmış. Mekanizma bir daha yapılabilir. Ancak çan çok önemli bir çan. Tarihi olan bir çan. Çan ile beraber mekanizma da çalınmış. Emniyet Müdürlüğünün bulup da bize teslim ettiği materyal, kulenin üst katında mekanizmanın monte edildiği saç tabla. Demir bir saç. Ayrıca pencere parmaklıkları ve kapıdaki demirler de sökülmüş. Saat ve çan ile ilgili herhangi bir bulunma ve teslim edilme söz konusu değil. Araştırılması ve bunun nerelere satılabilir nerelerde kullanılabilir bunların takip edilmesi lazım. Bunun takipçisi olacağız diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
52 ilin emniyet müdürü değişti
Emniyet Müdürlerinin atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile Emniyet Genel...
52 ilin emniyet müdürü değişti
Emniyet Müdürlerinin atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile Emniyet Genel...
37 ilin emniyet müdürü değişti
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 37 ilin emniyet müdürü, değişirken, 22 ilin emniyet...
GÜNCEL Haberleri
TümüZorunlu Trafik Sigortası Primleri Açıklandı
Temmuz 2026 döneminde geçerli olacak zorunlu trafik sigortası primlerini açıkladı. Primler yüzde...
Münfesih terör örgütü PKK
Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili Meclis'te görüşülecek yasaya son hali veriliyor. Haberler.com...
NATO Zirvesi Öncesi Olağanüstü Güvenlik Tedbirleri...
Ankara, 36'ncı NATO Liderler Zirvesi öncesinde geniş güvenlik önlemleriyle alarma geçti. Zirve...
Tamar Tanrıyar gözaltına alındı
"Cumhurbaşkanına Hakaret" ve "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlarından hakkında...
18 milyon öğrenci için tatil e girdi
LGS VE YKS SONUÇLARI NE ZAMAN?
Suç örgütlerine 81 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Gürlek: Operasyonların, organize suç örgütlerine karşı yürütülen tavizsiz mücadelenin bir...
A Mili Takımımız Şampiyonaya 3 Puanla Veda Etti
LOS ANGELES (AA) - 2026 Dünya Kupası D Grubu üçüncü ve son maçında ABD'yi 3-2 mağlup etti ve...
Türkiye'nin Fay Haritası Değişti
Deprem bilimci Ramazan Demirtaş, güncellenen diri fay haritasına ilişkin, "485 fay 700'e çıktı...
Emeklilik için yüksek maaş yolu resmen açıldı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, farklı sigorta statülerinde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hizmeti...
Türkiye’ye göç yüzde yirmi beş arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu , 2025 yılı uluslararası göç istatistiklerini açıkladı. Verilere göre,...
Adalar Belediyesi ne rüşvet soruşturması operasyonu
İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonlarda Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat dahil 41...
MİLLİ TARİH PLATFORMU’NDAN ANLAMLI SEZON FİNALİ
Milli Tarih Platformu, her ay geleneksel olarak düzenlediği konferans serisinin dönem finalini,...




