TSKda komuta kademesi değişiyor
Pazartesi günü Genelkurmay Karargahında başlayacak olan toplantıya Davutoğlunun yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgenera
Pazartesi günü Genelkurmay Karargahında başlayacak olan toplantıya Davutoğlunun yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile diğer YAŞ üyesi komutanlar katılacak. Toplantıda terfi sırasında bulunan albay, general ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, emeklilik işlemleri ve disiplin konularının görüşülmesi bekleniyor. Şura kararları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atayın görev süresi bu şura ile sona eriyor.
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI KALABİLİR
Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Hava Kuvvetleri Komutanının görev sürelerinin TSK Personel Kanunu çerçevesinde bir yıl daha uzatılması imkanı bulunuyor ve YAŞ sırasında bu yönde bir karar alınabilir.
O İSME KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR
Ancak bu hafta içinde veda ziyaretlerine de başlayan ve dört yıllık görev süresinin sonuna gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özelin emekli olacağı YAŞta teamüller gereği Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akarın genelkurmay başkanlığına atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Akar atanması halinde 2019a kadar bu görevde kalacak.
Akardan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı için, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Gülerin isimleri geçiyor.
Görev süresi sona erdiği için emekli olacak Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atayın yerine ise orgeneralliğinin dördüncü yılına giren Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendinin getirilmesi bekleniyor.
Bilkent Üniversitesinde güvenlik politikaları alanında araştırmalar yapan Metin Gürcan, 7 Haziran seçimlerinden sonra siyasi belirsizlik süreci devam ediyor, PKK ve IŞİDe yönelik çatışmalar var, güvenlikçi yaklaşımlar güç kazanmış ve başkanlık sistemi tartışmaları hl ülke gündeminden düşmemiş durumda.
Normal demokrasilerde general terfileri çok da önemli değildir ama Türkiye gibi bu ülkede bu gelişmelerden sonra YAŞ önemli diyerek toplantının önemine dikkat çekti.
Türkiye önce Suruçta IŞİD ile bağlantılı olduğu belirtilen bir kişinin düzenlediği intihar saldırısında 32 kişinin ölmesi, aynı dönemde Adıyamanda PKKlıların düzenlediği saldırıda bir askerin hayatını kaybetmesi, Ceylanpınarda iki polisin evlerinde öldürülmesi ve PKKnın saldırının sorumluluğunu üstlenmesinin ardından geçen haftadan bu yana Suriye içindeki IŞİD hedefleri ile Kuzey Irak ve yurtiçindeki PKK hedeflerine hava saldırıları düzenliyor.
ERGENEKON BALOZ VE CEMAAT DE GÜNDEME GELECEK
YAŞ toplantısında komuta kademesindeki değişikliğin yanı sıra Ergenekon ve Balyoz davalarında isimleri geçen ve geçen YAŞ toplantılarında haklarında işlem yapılamayan general ve amirallerin durumu ile hükümetin Gülen Cemaati ile bağlantılı isimlere yönelik attığı adımlar çerçevesinde TSK içinde alınacak disiplin önlemleri diğer önemli gündem maddeleri olacak.
Balyoz ve Ergenekon davalarında tahliye edilen ve tayin/terfi sırasında bulunan isimlerin durumu konusunda TSKnın komuta kademesi ve hükümet arasında benzer bir yaklaşım ve uyum olduğunu belirten Gürcan, Onların da normal diğer personelin durumu neyse aynı çerçevede değerlendirileceklerini düşünüyorum dedi.
Gürcan, TSK komuta kademesinin paralel yapı ile mücadele kapsamında YAŞ sırasında ordu içinde toplu bir tasfiye yapılmasına ise sıcak bakmadığını şu sözlerle anlattı:
TSK komuta kademesi, toplu bir tasfiyeyle Balyoz ve Ergenekon travması gibi ikinci bir travma yaşamak istemiyor böyle bir kritik dönemde.
Komuta kademesinin yaklaşımı hukuki süreçlerle, delillerle, yüksek disiplin kurulları ya da mahkemelerle bireysel olarak ve somut delillere dayanarak personel hakkında soruşturmalar yürütülsün şeklinde.
Ama işin siyasi boyutuna bakınca, TSKda böyle bir toplu tasfiye, siyasi karar alıcının ve özellikle Saray açısından bakıldığında paralel dediğimiz yapıyla mücadelenin toplumsal meşruiyetini artıracak bir faktör olur. Buradan bastırılacaktır.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Yüksek Askeri ŞÃ»ra toplandı
Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonunda başlayan toplantıya, Başbakan Davutoğlunun yanı...
Hain darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçti
FETÖ\'nün, devletin silahlarını millete doğrulttuğu, demokratik yönetimi rafa kaldırmayı...
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü yeni komuta kademesini açıkladı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepedeki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlediği...
GÜNCEL Haberleri
TümüZorunlu Trafik Sigortası Primleri Açıklandı
Temmuz 2026 döneminde geçerli olacak zorunlu trafik sigortası primlerini açıkladı. Primler yüzde...
Münfesih terör örgütü PKK
Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili Meclis'te görüşülecek yasaya son hali veriliyor. Haberler.com...
NATO Zirvesi Öncesi Olağanüstü Güvenlik Tedbirleri...
Ankara, 36'ncı NATO Liderler Zirvesi öncesinde geniş güvenlik önlemleriyle alarma geçti. Zirve...
Tamar Tanrıyar gözaltına alındı
"Cumhurbaşkanına Hakaret" ve "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlarından hakkında...
18 milyon öğrenci için tatil e girdi
LGS VE YKS SONUÇLARI NE ZAMAN?
Suç örgütlerine 81 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Gürlek: Operasyonların, organize suç örgütlerine karşı yürütülen tavizsiz mücadelenin bir...
A Mili Takımımız Şampiyonaya 3 Puanla Veda Etti
LOS ANGELES (AA) - 2026 Dünya Kupası D Grubu üçüncü ve son maçında ABD'yi 3-2 mağlup etti ve...
Türkiye'nin Fay Haritası Değişti
Deprem bilimci Ramazan Demirtaş, güncellenen diri fay haritasına ilişkin, "485 fay 700'e çıktı...
Emeklilik için yüksek maaş yolu resmen açıldı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, farklı sigorta statülerinde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hizmeti...
Türkiye’ye göç yüzde yirmi beş arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu , 2025 yılı uluslararası göç istatistiklerini açıkladı. Verilere göre,...
Adalar Belediyesi ne rüşvet soruşturması operasyonu
İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonlarda Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat dahil 41...
MİLLİ TARİH PLATFORMU’NDAN ANLAMLI SEZON FİNALİ
Milli Tarih Platformu, her ay geleneksel olarak düzenlediği konferans serisinin dönem finalini,...




