BORSA
BIST 100 14.501,49 %0,09
Altın 7.213,90 ₺/gr %0,33
Bitcoin $78.734 %1,49
Dolar 48,10 ₺ %0,01
Euro 56,16 ₺ %0,02
Sterlin 65,65 ₺ %0,02
Gümüş 107,08 ₺/gr %0,44
Ethereum $2.475,91 %0,94
İsviçre Frangı 59,96 ₺ %0,02
Kanada Doları 34,75 ₺ %0,01
Avustralya Doları 34,39 ₺ %0,01
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,81 ₺ %0,01
BAE Dirhemi 13,11 ₺ %0,02
Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,07
Çin Yuanı 7,16 ₺ %0,02
İSTANBUL 25°C 7.213,90 ₺/gr 48,10 ₺ 56,16 ₺
Anasayfa GÜNCEL Türk Bilim İnsanlarıGıdaların çürümesini engelleyen nano ...
fatihaktuel

Türk Bilim İnsanlarıGıdaların çürümesini engelleyen nano ambalaj üretti.

Sabancı Üniversitesi’ne bağlı Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde gıdaların çürümesini engelleyen nano ambalaj üretildi.

· 3 dk okuma · 45 okunma
0Yorumlar
Türk Bilim İnsanlarıGıdaların çürümesini engelleyen nano ambalaj üretti.

Sabancı Üniversitesi-Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi dünya çapında bir ilke imza attı. Hayriye Ünal ve ekip arkadaşlarının Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi de ürettiği ve geliştirdiği nano kil tüp içeren ambalaj filmi çürümeyi ve bakteri oluşumunu engelleyerek besinlerin daha iyi korunmasını sağlıyor.

 

GIDA İSRAFINA SON

Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü ün her yıl yapmış olduğu güncel araştırma verilerine göre açıkladığı gıda israf rakamları çığ gibi büyüyor. Son olarak örgütün açıklamış olduğu 2016 yılı gıda israf bilançosunun 1.3 milyar ton olması ve bu israfın ekonomik yansımasının 800 milyar dolar olması, bu gidişata bir dur denmesi gerektiğini ortaya koydu.

Konuyla ilgili bir çok ülke çözüm üretimi arayışına girmişken, Dünyada ve ülkemizde bir ilk yaşandı ve bu israfı ortadan kaldıracak yeni bir teknoloji üretildİ.

DÜNYA, TÜRK BİLİM İNSANLARININ ÇÖZÜMÜNÜ KONUŞUYOR

Bilim insanlarının uzun yıllardır çürüyen gıdalar için çözüm aradığı ancak bulamadığı sorunu Türk bilim insanları çözüme kavuşturdu. Tüm dünyanın gözü, gıdaların raf ve saklama ömrünü neredeyse iki katına çıkartacak teknolojiyi üreten Türk bilim insanlarına çevrildi.

Sabancı Üniversitesi-Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi de geliştirilen nano kil tüp içerek ambalaj filmi, ilk olarak bakteri oluşumunu engelleme kounsunda başarılı oldu. Paketler içinde bakteri oluşumu engellendikten sonra otomatik olarak raf ömrü de uzayacak olan besinler bu sayede henüz tüketici ile buluşmadan çöp olmayacak.

Amerikada henüz tüketiciye ulaşamadan raflarda beklerken çöpe giden gıdalar, toplam rafın %40ına denk geliyor. 

\

HÜKÜMETLER İSRAFI ÖNLEMEK İSTİYOR

Hizmet sektörünün gelişmesi ile de doğru orantıda artan gıda israfı için hükümetler de düğmeye bastı. İlk olarak Fransa gıda israfını önlemek için, gıda ürünlerinin çöplere atılmasını yasaklayarak önlem aldı. Fransada bir yıl içinde tüketilebilir durumda olan 22 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor.

22 milyon ton yiyeceğin denk geldiği rakamlar ise yaklaşık olarak 62 milyar dolar civarında. Bu rakamlar ile Türkiyede 171 bin okul ve 11 bin hastane yapılabilir.

TÜRK BİLİM İNSANLARININ BULUŞU DÜNYA BASININDA

Yaşanan bu olumsuz durumlara kesin çözüm olacağı düşünücek Türk yapımı nano ambalajlar dünya basınında da geniş yer buldu. İngiltere ve Hindistanın basın bültenlerinde geniş yer verdiği bu yeni teknoloji, ABDdeki Amerikan Chemical Society in 254üncü toplantısında da masaya yatırıldı ve bir çok olumlu yorum aldı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Netanyahu Hakkında Kırmızı Bülten Talep Edildi!

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud...

3 gün önce

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamasıyla...

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2026-YKS yükseköğretim programları merkezi yerleştirme...

6 gün önce

Yeni kurul resmen faaliyete geçti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığındaki kurulun 24 Ağustos’ta yapması planlanan ilk...

6 gün önce

Yalova'da Eğitim Uçağı Düştü

Kaza sonrası MSB'den yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait bir adet F-16 uçağımız, eğitim...

12 gün önce

12. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlandı

Yürülüğe giren kanunla birlikte dolandırıcılık suçlarına yönelik cezalarda indirime gidilmesini...

24 gün önce

Muğlada yangın tehlike sınırına dayandı

Seydikemer  ilçesi Bayır Mahallesi yakınlarında tarım arazisinde başlayan yangın, bölgede...

26 gün önce

İşte Üsküdar Belediyesi operasyonunun detayları

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosunca yürütülen geniş çaplı...

26 gün önce

MEB yönetmeliği değişti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan "Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve...

27 gün önce

Ankara'da su kaynaklı salgın alarmı

 özellikle Altındağ ve Mamak ilçelerindeki su kesintilerinin ardından binlerce kişinin mide...

27 gün önce

Uğur Mumcu suikasti dosyası raftan iniyor

Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinden biri olan 1990'lı yıllardaki faili meçhul...

27 gün önce

WhatsApp'ta ekran görüntüsü paylaşanlara 3 yıla kadar...

Yargıtay, WhatsApp'taki özel yazışmaların izinsiz paylaşılmasına dair milyonlarca kullanıcıyı...

27 gün önce

Ahbap soruşturmasında flaş gelişme

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı'ğınca yürütülen Ahbap Derneği'ne yönelik soruşturma kapsamında,...

1 ay önce