BORSA
BIST 100 14.050,56 %1,25
Altın 6.798,14 ₺/gr %1,15
Bitcoin $77.335 %0,06
Dolar 48,30 ₺ %0,00
Euro 56,01 ₺ %0,02
Sterlin 65,19 ₺ %0,17
Gümüş 101,08 ₺/gr %1,53
Ethereum $2.390,64 %1,27
İsviçre Frangı 59,41 ₺ %0,18
Kanada Doları 34,89 ₺ %0,42
Avustralya Doları 34,63 ₺ %0,37
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 12,86 ₺ %0,02
BAE Dirhemi 13,16 ₺ %0,04
Rus Rublesi 0,55 ₺ %0,91
Çin Yuanı 7,19 ₺ %0,09
İSTANBUL 24°C 6.798,14 ₺/gr 48,30 ₺ 56,01 ₺
Anasayfa GÜNCEL Türkiyenin B VE C Planları!!

Türkiyenin B VE C Planları!!

İşte Türkiyein Musul için B ve C planı!

· 4 dk okuma · 47 okunma
0Yorumlar
Türkiyenin B VE C Planları!!

Musul Harekâtı a ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koalisyon güçleri Türkiyeyi istemiyorsa B planımız, C planımız devreye girer” deyince tüm gözler o senaryolara çevrildi.

Türkiyeyi askeri operasyondan ve DAEŞ temizliği sonrası masadan uzak tutmaya çalışan ABD in hamlelerini dikkatle takip eden güvenlik birimleri, gerçekleşmesi muhtemel birçok ihtimale karşı alternatif planlarını hazırladı. Türkiye in sürece dahil olmadığı bir operasyonun bölgeyi etnik-mezhepsel anlamda ateş topuna çevireceği göz önüne alınarak hazırlanan planlar şimdilik üç 3 başlıktan oluşuyor.

Plan 1: Aktif destek

Ankara, Musul Harekâtı a koalisyon güçleri ile birlikte katılmayı önerecek. Bu kapsamda operasyonlara havadan savaş uçakları ve insansız hava araçları ile destek vermeyi planlıyor.

2005den DAEŞin Musulu ele geçirdiği Haziran 2014e kadar bölgede diplomatik temsilciliği bulunan tek ülke olan Türkiye, oradaki Sünni Arap aşiretleri, Zebari, Herki, Surçi gibi Kürt aşiretleri ile Türkmenlerle etkin diyalog kanalları açmıştı. Kurulan bu istihbarat ağı, Ankarayı Musul için Bağdatan bile daha önemli hale getiriyor. Ankara, Türkiye in A planına davet edilmesi durumunda bölgedeki iletişim kanallarını operasyonun başarısı için açık tutacak ve anlık istihbari bilgileri koalisyonla paylaşacak.
Ankara, A Planı için Musula en yakın mesafedeki Başika Üssü ü de aktif kullanmayı önerecek ve gerekirse sahada Sünni Araplar, Kürtler ve Türkmenlerin koordinasyonunu sağlamak üzere 600 askeri danışmanla destek sağlayacak.

Savaş sürecinde sivil kaybının en aza indirgenmesi, Musul halkıyla DAEŞli teröristlerin ayırt edilebilmesi için yerel kaynaklar çok önemli. Irak eski devlet başkanı Saddam Hüseyinin çocuklarının Musulda öldürülmesinden buyana ABD istihbaratının en zayıf olduğu kent Musul oldu. Pentagonun istihbarat açığını kapatmayı öneren Ankara, A planını muhataplarına iletecek.

Plan 2: Dışlanırsak biz gireriz

Ankara, ABD in ve Irakın dışlayıcı tutumunda ısrar etmesi, PKKyı da doğrudan operasyonda kara unsuru olarak kullanması durumunda B planını devreye sokacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Musul Valisi Esil Nuceyfi başkanlığındaki Musul İl Meclisi üyelerinin doğrudan daveti ile operasyona dahil olacak.
TSK, 2014den beri Başika, Dohuk, Süleymaniye ve Erbilde eğitime tabi tuttuğu Peşmergeler, Türkmen güçler ve Sünnilerden oluşan Haşdi Vatani gruplarını organize ederek sahaya çıkacak.

Kürt ve Sünni Araplardan oluşan yaklaşık 40 bin silahlı gücün koordinesi sağlanacak. Bu durumda operasyonun uzayacağı düşünülüyor. Ancak harekât uzun sürse dahi Musul yavaş yavaş, kontrollü bir şekilde alınacak.

TSK destekli güçlere Şii gruplar müdahale etmek isterse, Maliki in Dicle Ordusu a 2012de set çeken Peşmerge, çoğunluğu Şiilerden oluşan Irak ordusunun da önünü kesecek. B planı işletilirken sahadaki her gelişme konusunda Rusya ile temas halinde olunacak.

Plan 3: İstikamet Tel Afer

Ankara, ABD in Sünni Araplar ve Kürt yönetimi üzerinden baskı kurma ihtimalini de düşünüyor. Eğer Washington ve Bağdat, Araplarla Kürtleri Ankaraya karşı kışkırtırsa C planı devreye sokulacak.

Türkiye in ulusal çıkarlarını hiçbir şekilde dikkate almayan ABD ve Iraka karşı Cerablus operasyonunda (Fırat Kalkanı) olduğu gibi hareket edilecek. Bölgedeki en önemli Türkmen kenti Tel Aferdeki soydaşlarını koruma altına almak için bu kente intikal başlayacak.

Doğrudan Tel Afere yapılacak operasyonla Türkiye, kentteki 410 bin Şii-Sünni Türkmen için kalkan olacak.

Musulda Türkiyesiz bir operasyonun başarısız olacağını öngören güvenlik birimleri, Tel Afere yerleşerek Musulun durumunu takip edip gelişmelere göre sürece dahil olacak.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

12 Dev Adam, Dünya Kupasında

A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...

1 gün önce

Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.

Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...

1 gün önce

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.

Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...

1 gün önce

135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.

İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...

1 gün önce

Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım

Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...

7 gün önce

DASK ta yeni değişiklik

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...

7 gün önce

AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...

8 gün önce

Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.

İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...

8 gün önce

Cem Küçük soruşturmasında 3 yakalama kararı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Cem Küçük soruşturması kapsamında, İsmail Çanak,...

8 gün önce

Kuriş soruşturmasında 3. dalga

Alihan Kuriş Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen 3. dalga operasyon kapsamında 54 şüpheli hakkında...

8 gün önce

Netanyahu Hakkında Kırmızı Bülten Talep Edildi!

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud...

12 gün önce

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamasıyla...

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2026-YKS yükseköğretim programları merkezi yerleştirme...

15 gün önce