BORSA
BIST 100 14.138,85 %1,18
Altın 6.269,11 ₺/gr %1,34
Bitcoin $65.880 %0,74
Dolar 47,29 ₺ %0,07
Euro 54,04 ₺ %0,17
Sterlin 63,55 ₺ %0,01
Gümüş 90,69 ₺/gr %1,61
Ethereum $1.925,84 %0,20
İsviçre Frangı 58,03 ₺ %0,17
Kanada Doları 33,55 ₺ %0,19
Avustralya Doları 33,09 ₺ %0,02
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,58 ₺ %0,05
BAE Dirhemi 12,86 ₺ %0,05
Rus Rublesi 0,61 ₺ %0,63
Çin Yuanı 6,98 ₺ %0,05
İSTANBUL 24°C 6.269,11 ₺/gr 47,29 ₺ 54,04 ₺
Anasayfa GÜNCEL Yeşil Yol inşaatı asker gözetiminde yeniden başladı
fatihaktuel

Yeşil Yol inşaatı asker gözetiminde yeniden başladı

Yaylaya çıkan avukatlar ve vatandaşlar, mahkemenin karar vermesine bir haftalık zaman volmasına rağmen çalışmaların başlatılmasına tepki gösterdi. Rizenin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde bulunan

· 5 dk okuma · 43 okunma
0Yorumlar
Yeşil Yol inşaatı asker gözetiminde yeniden başladı

Yaylaya çıkan avukatlar ve vatandaşlar, mahkemenin karar vermesine bir haftalık zaman volmasına rağmen çalışmaların başlatılmasına tepki gösterdi.

Rizenin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde bulunan Samistal yaylasında Temmuz ayı başlarında Yeşil Yol için başlatılan çalışmalara yöre halkı ve çevrecilerin tepki göstermesi üzerine çalışmalar durdurulmuştu. Ardından yöre halkı, Milli Park ve SİT alanı olan bölgede izin alınmadan Yeşil Yol çalışması yapıldığı için suç duyurusunda bulunulmuş ve mahkemeye dava açılmıştı. Rize İdare Mahkemesindeki davanın sonuçlanmasına bir haftalık süre varken, bu sabaha karşı Samistal yaylasındaki yol çalışmaları jandarma eşliğinde yeniden başladı. İş makinesinin çalıştığını haber alınca Samistal yaylasına çıkan yaklaşık 30 kişilik gruptan Avukat İbrahim Demirci, iş makinesinin etrafında güvenlik koridoru oluşturan ve geçmelerine izin vermeyen askerlere, çalışmaların hiçbir izin belgesi olmadan hukuksuz biçimde yapıldığını söyleyerek durdurulmasını istedi.

AHIR YAPSAN 50 YERDEN İZİN ALMAN LAZIM



Askerlerin iş makinesine yaklaşmalarına izin vermediği vatandaşlar adına açıklama yapan İbrahim Demirci, Samistal yaylasının da içinde bulunduğu alanın 1998 yılında milli park ve doğal SİT alanı ilan edildiğini belirterek şunları söyledi:

Doğal SİT alanlarında mutlaka koruma imar planı yapılması gerekir. Burada yolun nereden geçeceği, yerleşimin nasıl yapılacağının belli olması lazım. Ancak aradan geçen 17 yıllık sürede herhangi bir koruma imar planı yapılmadı. Koruma imar planı olmadan taş üstüne taş koyamazsınız burada. Şimdiye kadar yüzlerce insan evlerinin çatısını onarmak istedi, dava açıldı. Yaylasına su götürmek isteyen insanlara dava açıldı. Bu yolla ilgili suç duyurusunda bulunduk, 3-4 tane dava açtık. Burası mera ve meralar Anayasanın koruması altındadır. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun burada yol yapılmasıyla ilgili izni yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurduk, gelen yazıda, Yeşil Yol projesi kapsamında bakanlığımızla ilgili verilen herhangi bir izin ve onay yoktur ifadesi yer alıyor. Yolu yapanlara sorduğumuzda bize sözleşmeleri ve işyeri teslim tutanağını gösteriyorlar. Bize bakanlık izni lazım. Burası Milli Park ve burada her şeyin milimetrik hesaplanması lazım. Burada bir tane ahır yapmaya kalksan 50 yerden izin alman gerekir ama hiçbir yerden izin almadan yol yapıyorlar. Anayasal hakkımızı barışçıl şekilde sonuna kadar kullanacağız.

MAHKEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR



Yol inşaatını protesto eden gruptan Fatih Tarakçı ise, Hiçbir izin belgeleri ve hakları yok. Mahkeme süreci devam ediyor. Bugün geldiler asker zoruyla makineyi çalıştırıyorlar. 42 gündür bu makineye kimse dokunmadı. Operatörlerin kılına bile dokunulmadı. Bizim sorunumuz burada çalışanlar veya askerler değil. Meraya, Milli Parka, 1. Öncelikli SİT alanına plansız programsız, kendi kafalarına göre yol yapıyorlar. Meraları planda orman diye gösterip yol yapıyorlar ifadesini kullandı.

Bölgede iş makinesinin çalışması akşam saatlerine kadar sürerken, Jandarmaların oluşturduğu güvenlik şeridinin dışında vatandaşların da bekleyişi devam etti.

BAKANLIĞIN ONAYI YOK



Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne bölgedeki köylerin muhtarlıkları tarafından Yeşil Yol Projesinin durdurulması istemiyle verilen dilekçeye gönderilen cevapta, Yeşil Yol Projesi konusunda bakanlığımızca (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) yapılan hiçbir onama veya işlem bulunmamaktadır ifadesi yer aldı.

BEYOĞLUNDA YEŞİL YOL PROTESTOSU

Galatasaray Meydanında toplanan Fırtına İnisiyatifi üyeleri, Rizenin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Samistal Yaylasında yapılan ve Yeşil Yol olarak adlandırılan yol için jandarma eşliğinde yapılan çalışmaları protesto etti.

Üzerinde Gittigunuz yol yol deguldur uşaklar, yol yeşiliken geriya donun ve Yeşili doğa yapar, dozer değil yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 50 kişilik grup, Dur de dur de, Yeşil Yola dur de , Susma sustukça dünya beton olacak, Her yer Samistal, her yer direniş, Diren Samistal, İstanbul seninle sloganları attı.

Grup daha sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Fırtına İnisiyatifi üyesi Gökçe Yılmaz, Dün geceyarısı Samistal Yaylasına çıkan kalabalık bir jandarma ekibi tarafından korumaya alınan dozer, Yeşil Yol dedikleri talan yolu için yeniden çalışmaya başladı. Hiçbir izin belgesi olmadan çalışmaya başlayan dozer 300 metre kadar daha ilerledi€¦ Ülke olarak barışa hasret kaldığımız bugünlerde, yaylalarımıza ve yaşam hakkımıza yapılan bu saldırıya karşı; çevre ve ekoloji hareketlerine, milletvekillerine ve tüm duyarlı insanlara çağrımızdır: Yok edilen ülkenin en büyük doğal SİT alanıdır, en önemli milli park alanıdır, Fırtına Vadisini besleyen kollardan başlayarak vadinin yok edilmesidir, yeni maden yataklarının habercisidir... Gelin, hukuksuz yollarına tanık olun, gelin sesimize ses katın diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından alkış ve ıslıklarla eyleme son verdi.

Osman ŞİŞKO/RİZE-Yaşar KAÇMAZ/ İstanbul DHA



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Ahbap soruşturmasında flaş gelişme

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı'ğınca yürütülen Ahbap Derneği'ne yönelik soruşturma kapsamında,...

12 saat önce

Ankara'da Eğitim Helikopteri Düştü. 1Pilot şehit düştü

Ankara 'nın Sincan ilçesi Temelli mevkiinde, bir şirkete ait eğitim helikopteri henüz...

12 saat önce

Zorunlu Trafik Sigortası Primleri Açıklandı

Temmuz 2026 döneminde geçerli olacak zorunlu trafik sigortası primlerini açıkladı. Primler yüzde...

20 gün önce

Münfesih terör örgütü PKK

Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili Meclis'te görüşülecek yasaya son hali veriliyor. Haberler.com...

20 gün önce

NATO Zirvesi Öncesi Olağanüstü Güvenlik Tedbirleri...

Ankara, 36'ncı NATO Liderler Zirvesi öncesinde geniş güvenlik önlemleriyle alarma geçti. Zirve...

23 gün önce

Tamar Tanrıyar gözaltına alındı

"Cumhurbaşkanına Hakaret" ve "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlarından hakkında...

23 gün önce

18 milyon öğrenci için tatil e girdi

LGS VE YKS SONUÇLARI NE ZAMAN?

26 gün önce

Suç örgütlerine 81 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Gürlek: Operasyonların, organize suç örgütlerine karşı yürütülen tavizsiz mücadelenin bir...

26 gün önce

A Mili Takımımız Şampiyonaya 3 Puanla Veda Etti

LOS ANGELES (AA) - 2026 Dünya Kupası D Grubu üçüncü ve son maçında ABD'yi 3-2 mağlup etti ve...

26 gün önce

Türkiye'nin Fay Haritası Değişti

Deprem bilimci Ramazan Demirtaş, güncellenen diri fay haritasına ilişkin, "485 fay 700'e çıktı...

28 gün önce

Emeklilik için yüksek maaş yolu resmen açıldı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, farklı sigorta statülerinde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hizmeti...

28 gün önce

Türkiye’ye göç yüzde yirmi beş arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu , 2025 yılı uluslararası göç istatistiklerini açıkladı. Verilere göre,...

28 gün önce