BORSA
BIST 100 14.135,64 %0,45
Altın 6.594,11 ₺/gr %0,56
Bitcoin $66.988 %3,50
Dolar 45,96 ₺ %0,04
Euro 53,44 ₺ %0,09
Sterlin 61,87 ₺ %0,10
Gümüş 110,12 ₺/gr %0,80
Ethereum $1.875,52 %5,12
İsviçre Frangı 58,28 ₺ %0,15
Kanada Doları 33,18 ₺ %0,08
Avustralya Doları 32,94 ₺ %0,17
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,24 ₺ %0,01
BAE Dirhemi 12,52 ₺ %0,06
Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,96
Çin Yuanı 6,79 ₺ %0,10
İSTANBUL 26°C 6.594,11 ₺/gr 45,96 ₺ 53,44 ₺
Anasayfa SİYASET 4 Parti Taksimde Buluştu
fatihaktuel

4 Parti Taksimde Buluştu

CHP’nin 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde HDP’ye baraj atlatmasıyla başlayan ve basına iyi salladık selamlaşmasıyla yansıyan birliktelik süreci, 2019 seçimlerinde de iki partinin ittifak yapıp yapmay

· 5 dk okuma · 23 okunma
4 Parti Taksimde Buluştu

Hak ve Adalet Platformunca düzenlenen panelde bir araya gelen CHP, HDP, İyi Parti ve Saadet Partisi yöneticileri, 2019 seçimleri için ittifak sinyalleri verdi. Aydınlıkın haberine göre Hak ve Adalet Platformu adı altında  bileşen tarafından düzenlenen toplantıya HDP, CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi den isimler katıldı. Toplantıyı, Merve Kavakçı ın eski eşi, KHKyla üniversiteden ihraç edilen Prof. Dr. Cihangir İslam yönetti. Konuşmalarda, “Tek Adama karşı birleşme” fikri ön plana çıktı. Toplantıya CHPyi, HDP ile ortak aday çıkartmasını öneren Mehmet Bekaroğlu, HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın ve eski ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas katıldı.

Toplantıda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, toplumun kimlikler üzerinden bölünmüş olduğunu savunarak, “Erdoğan ve küçük ortağı 2019u kendisinin var olma yok olma sorunu olarak görüyor. Eğer 2019 çevrilemezse herkesin çok ağır bedeller ödeyeceği süreç başlıyor. Eğer demokrasiyi tekrardan ayağa kaldıramazsak, toplum olarak kimlik siyasetinin içinde boğulacağız” dedi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise şu değerlendirmede bulundu:

“Hepimizin muhasebe hesabıyla özeleştiri kararlılığında geçmişle yüzleşmeye ihtiyacı var. Bunu yapmadığımız zaman diktiğimiz bina üstümüze yıkılabilir. Çünkü muhatabımız algı siyasetini çok iyi yapıyor ve her hamlesiyle bizi yeniden başa çekecek araçlara sahip.”

Toplantıya CHP adına katılan isimlerden Parti Meclisi (PM) Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan oldu. CNN Türk e katıldığı bir programda konuşan Kılıçaslan, HDP ile ittifak yapılabileceğini söylemişti. HDP için, “Bu milletin helal oylarıyla gelmiştir” diyen Kılıçaslan, “HDP in ötekileştirilmesi doğru değildir. Gerekirse HDP ile de ittifak yapılabilir” ifadelerini kullanmış, hızını alamayan Kılıçaslan, “Bırakınız HDPyi” diyerek, PKK ile yürütülen “çözüm sürecine” atıfta bulunmuştu.

HDPYE OY İSTEMİŞLER, HATTA KENDİLERİ DE VERMİŞTİ

CHP ile HDP arasındaki ittifak tartışmaları CHP yönetimindeki dönüşümün bir sonucu. HDPye yakın isimlerin PMye, MYKya seçilmeleri, Genel Başkan Yardımcısı, danışman yapılmasıyla başlayan süreçte, parti tabanı da bir kısım dışında zamanla HDPye alıştırıldı. 2015 seçimlerinde İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak HDPye oy istemiş, dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik CHP in kapalı toplantısında “Ben ve çevremdekiler HDPye oy verdim” demişti.

BİRLİKTE YÜRÜDÜLER

2017 referandumu sonrasında CHP ile HDP, Hayır Cephesi i büyütmek söylemiyle temaslarını artırmıştı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu un, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu un tutuklanmasından sonra başlattığı Adalet Yürüyüşü e HDPden destek gelmiş, HDP ve CHPliler kolkola yürümüş, PKK elebaşlarından Mustafa Karasu Özgür Politikadaki yazısında yürüyüşü desteklemişti. Hak-Hukuk-Adalet sloganının atıldığı yürüyüş sonunda açıklanan manifestoda tutuklu milletvekillerine özgürlük istenmişti. CHP Milletvekili Tuncay Özkan Adalet Yürüyüşü için “Selahattin Demirtaşın çığlığının tezahürü” ifadesini kullanmış, Rudawa konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger de “Demokrasi ve barışın canlanması için gerek HDP, gerekse diğer taraflar, kim olursa olsun aynı platformda bir araya gelmemiz lazım” demişti.

Yürüyüş sonrasında hazırlanan rapordan da HDP ile ittifak çıktı. Raporda yer alan 12 maddede “Kürt fobisinden kurtulmalı ve HDP ile güçlü bir ittifak kurmalı. Demokratik bir ittifak ile seçime girilmeli. Bir seçimlik bile olsa kırmızı çizgilerden vazgeçilmeli” ifadesiyle HDP ile ittifak savunuldu. Dönemin HDP Sözcüsü Osman Baydemir de “Bütün bu ilkeler ışığında kim elini uzatırsa HDP adalet, eşitlik, barış çabasının yanında olacaktır” diyerek ittifaka yeşil ışık yaktı

AKŞENER 2. TURU İŞARET ETMİŞTİ

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2019daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tura CHP in adayı kalması durumunda destekleyeceklerini açıklamıştı. Akşener, “CHP in adayı kaldı, biz onu şartsız şurtsuz destekleyeceğimizi ilan ediyorum” demişti.

Toplantıda konuşan İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz da “Tek adama karşı demokraside birleşmek lazım” ifadelerini kullandı.



SİYASET Haberleri

Tümü

İmamoğlu Kılıçdaroğlu'nu Silivri'den bombaladı

 Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu'nu ve CHP yönetimini sert sözlerle eleştirdi . Ekrem...

2 gün önce

Fatih Erbakan ikinci tur için kararını açıkladı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, ikinci tur seçimi için önemli açıklamalarda...

11 gün önce

GENEL MERKEZDE KAPALI GRUP TOPLANTISI . ÖZEL BAŞKAN...

CHP'nin kapalı grup toplantısında önemli bir gelişme yaşandı. CHP Genel Merkezi'nde, bugün, Grup...

11 gün önce

YSK dan Yerel Seçim Kararı!

YSK'dan yerel seçim kararı! 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin iptali için yapılan başvuruyu...

11 gün önce

Kılıçdaroğlu partideki azilleri 3 avukatla başlattı.

Kılıçdaroğlu, mahkeme kararıyla genel başkanlık koltuğuna geri döndükten sonra, partinin 3...

12 gün önce

Özel, CHP MYK'yı yeniden toplantıya çağırdı

CHP Genel Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Özgür Özel, partisinin Merkezi Yürütme Kurulu'nu...

12 gün önce

Mahkemeden Saadet Partisi Kongre iptali davasına ret !

Mahkemeden Saadet Partisi Kongre iptali davasına ret kararı çıktı. 9. Olağan Büyük Kongresi'nin...

23 gün önce

CHP de Yeni Yol Haritası Belirleniyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen kritik Merkez Yönetim...

1 ay önce

Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...

1 ay önce

Meral Akşenerden İddalara Yalanlama

CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...

3 ay önce

Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu

Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...

3 ay önce

CHP'de kılıçlar çekildi

Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...

6 ay önce