AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır: Kıbrıs sorununu çözeriz
Politika Haberleri AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır: Kıbrıs sorununu çözeriz haberi Bozkır, Kıbrıs sorununu çözmek, Suriye meselesini, Ukrayna krizini çözmekten kolay. Berlin Duvarının çök
Bozkır, Kıbrıs sorununu çözmek, Suriye meselesini, Ukrayna krizini çözmekten kolay. Berlin Duvarının çöküşünün 25. yılını kutlarken, adanın başkentinin halen bir duvarla ayrılmış olması üzücü dedi. Türkiyenin bu sorunu çözmekte istekli olduğuna dikkat çekti.
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiyenin AB üyeliğinin her iki tarafın da çıkarına olduğunu söyledi. Bakan Bozkır, Roma ziyaretinin ikinci gününde, İtalyanın önde gelen düşünce kuruluşu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IAI) tarafından düzenlenen”Türkiye Avrupada. Zorluklar ve Fırsatlar” konulu seminerde, Türkiyenin AB üyelik sürecine ilişkin bilgi verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
Üyeliğimiz iki tarafın çıkarına
AB üyelik sürecinde Türkiyede, 2000li yılların başından bu yana kişi başı milli gelirin, ihraç edilen ürünlerin çeşitliliğinin arttığını; demokrasi, insan hakları ve siyasi reform alanlarında pek çok gelişme kaydedildiğini anlatan Bozkır, “Bu 55 yıldır devam eden bir süreç. Türkiyenin AB üyeliği her iki tarafın da çıkarına. Çünkü iki tarafın da bundan elde edeceği faydalar var” dedi. Bozkır, Türkiyenin dünyada nüfusunun yüzde 99u Müslüman olup ama aynı zamanda laik ve serbest piyasa ekonomisine sahip olan tek ülke olduğunu vurgulayarak “ABnin Türkiyeye hayır deme lüksü yok” ifadesini kullandı.
Türkiye kendini geliştiriyor
Müzakere başlıklarının açılıp açılmaması konusunun büyütüldüğünü söyleyen Bozkır, “Çünkü önünde sonunda bu bir seremoni. Aslında bir kelebek, Türkiyede fil gibi görünüyor. Türkiyede öyle algılanıyor. Türkiye, hemen yarın 23 ve 24üncü başlığı açabilecek durumdadır. İki ay içerisinde rekabet başlığı dışında tüm başlıkları müzakerelere açmaya hazırız” dedi. Volkan Bozkır, müzakere başlığı açılmayan 4 yılda Türkiyede 367 kanun değişikliği yapıldığına dikkati çekerek Türkiyenin kendisini geliştirmek yönünde adım attığını söyledi.
AB üyeliği ile ikiz kardeş
Türkiyenin, Kıbrıs sorunu ve AB üyeliğini ikiz kardeş olarak gördüğünü ifade eden Bozkır, “Çünkü her ikisinin de 50 yıllık geçmişleri var. Birlikte geliştiler. Türkiye bu sorunu çözmeyi çok istekli. Daha önce de iki tarafın uzlaştığı parametreler var. Dolayısıyla Kıbrıs sorununu çözmek, Suriye meselesi ve Ukrayna krizini çözmekten daha kolay. Berlin Duvarının çöküşünün 25 yılını kutlarken, adanın başkentinin halen bir duvarla ayrılmış olması üzücü” diye konuştu. Adada 2004 yılında gündeme gelen Annan Planı sırasında çözüm için olumlu bir hava yakalandığını anımsatan AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, “Kıbrıs sorununu çözersek Türkiyenin AB ile müzakerelerdeki 14 başlığının da önü açılacak. Bu sorun 50 yıllık bir geçmişe sahip, çözülürse diğer krizler için de örnek olur” dedi. Bozkır, Türkiyenin Kıbrısa en yakın anakara olduğuna dikkati çekti ve Kıbrıs çevresindeki doğal kaynakların adaya ait olduğunu vurguladı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Rusya-Ukrayna gerilimi sokağa taştı
Rusya Federal Güvenlik Servisi, Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait 2 zırhlı topçu gemisi ile bir...
Zirveden ateşkes çıktı
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna\\da çatışan tarafların 15 Şubat\\tan itibaren ateşkes ilan...
Ukrayna geriliminde dakika dakika gelişmeler
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a askeri operasyon...
SİYASET Haberleri
TümüCHP de Yeni Yol Haritası Belirleniyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen kritik Merkez Yönetim...
Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
CHP'de kılıçlar çekildi
Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...
Bahçeliden -dar ağacı- çıkışı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara...
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar açıklandı
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar: Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok.
Bahçeliden Demirtaş Yorumu
. Bahçeli, "Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi hayırlara vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.
Şaibeli kurultay davası ertelendi
24 Ekim'e ertelenen şaibeli kurultay davasında alınacak mutlak butlan kararı CHP'nin 21 Eylül'de...
Bahçeli: Önümüzdeki günler her türlü provokasyona açıktır
Bahçeli "Her düzeyde uyanık olmak, tedbir ve temkin içinde hareket edip dahili ve harici husumet...
Hasan Babacan kayyum heyetinden çekildi
CHP İstanbul İl Yönetimine kayyum olarak getirilen ekipte yer alan Hasan Babacan heyetten...
Ümit Özdağa Bir Beraat Daha
Ankara 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Libya’da şehit düşen MİT mensuplarını ifşa ettiği...




