Burhan Kuzu: Yüzde 40 alan parti hükümet kuramıyor
Politika Haberleri Burhan Kuzu: Yüzde 40 alan parti hükümet kuramıyor haberi AK Partinin seçimlerde yüzde 40 gibi yüksek bir oy almasına rağmen tek başına hükümet kuramayışı sistem tartışmalarını
AK Partinin seçimlerde yüzde 40 gibi yüksek bir oy almasına rağmen tek başına hükümet kuramayışı sistem tartışmalarını tekrar gündeme getirdi. Kuzu, Parlamenter sistem denen kokuşmuş sistem, dünyanın başına beladır. Türkiyede tek parti hükümetleri çalışmış, koalisyonlar tüketmiştir dedi.
Milletvekili genel seçimlerinde AK Parti yüzde 40 oy alarak birinci parti olmasına karşın hükümet kuracak milletvekili sayısına ulaşamadı. Öte yandan yüzde 13 oy alan HDP, yüzde 16 oy alan MHP kadar 80 milletvekili çıkardı. Son seçimler bir kez daha sistem tartışmalarına neden oldu. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, resmi olmayan sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bu tablodan hükümet çıkmaz. Koalisyon bile çıkmaz. Erken seçim kaçınılmaz görünüyor” dedi. AK Partinin yüzde 40 oy almasına, 75 ilde birinci parti olmasına rağmen hükümet kuramamasının sistemden kaynaklandığını ifade eden Kuzu, “Bu tabloyu hak etmedik. Millete hizmetten başka bir şey yapmadık. Ama milletin kararına saygılıyız” ifadelerini kullandı.
Koalisyonlar bizi tüketti
Türkiyenin uzun süre koalisyonlarla çalkalanacak bir sürece gireceğini ifade eden Kuzu, “Mevcut sonuçlar parlamenter sistemin zaaflarını gösterdi. Parlamenter sistem denen kokuşmuş sistem, bütün dünyanın başına beladır. Türkiyede de hep tek parti hükümetleri çalışmış, koalisyonlar tüketmiştir. Çözüm Başkanlık sistemine geçiş” dedi.
İTALYA KURTULAMADI, YUNANİSTAN İFLAS ETTİ
Başkanlıkta hükümetin meclis dışından kurulduğunu hatırlatan Kuzu, “Halk doğrudan hükümeti seçiyor. Ama parlamenter modelde parlamento seçiyor. Seçime göre sistem değişiyor. Ötekinden aday oluyor, koalisyonda kimin hükümet olacağını bilemiyorsun. Ayak oyunları dönebilir. Vatandaşın arzu etmediği hükümet modeli çıkar. Ummadık bir adam bakan oluyor. O bürokratları getiriyor. 5 yıl kim yönetecek onu seçiyorsun. Hoşuna giderse ‘devam diyorsun. Hoşuna gitmiyorsa ‘in aşağı diyorsun. Başkanlık modelinde ülkeyi kimin yöneteceği belli oluyor” dedi. Kuzu şunları söyledi: “En uygun model Başkanlık sistemi Türkiyeye uygun. İhtimal olmadığı halde tedirginlik başlıyor. Ne olacağı belli değil. Koalisyon kuruyorsun seçime gidiyorsun yine koalisyon çıkıyor. Yunanistan iflas etti işte. Perişan halde. Biz de çok çektik. İtalya koalisyonlardan kurtulamadı. Yüzde 40u alan hükümet kurar diye kanun çıkardılar. İşi böyle bitirdiler. Fransada yarı Başkanlık sistemine geçildi. Kurtuluşumuz Başkanlık sisteminde. Tek kurtuluş. Bu seçimde koalisyon olmasa sonraki seçimde koalisyona gidiyor. İşin yolu bu.”
ANAYASA HUKUKÇUSU FAZIL HÜSNÜ ERDEM: Bugün ortaya çıkanmanzara karşısında hemseçimsisteminin, hemsiyasi partiler rejiminin daha sağlıklızeminde tartışılması gerekiyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Burhan Kuzu nun ölümüyle ilgili ŞOK İDDA!
AK Partili eski milletvekili ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu, iki sene önce hayatını...
Burhan Çaçan vefat etti
Türk halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan hayatını kaybetti. 62 yaşındaki Çaçan'ın İstanbul'daki...
Burhan Kuzu Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyesi Kuzu, uyuşturucu baronu Zindaşti'nin...
SİYASET Haberleri
TümüBahçeli : Sabrımızı Zorlamayın
Netanyahu’nun "Türkiye’ye mesaj verdik" şeklindeki açıklamaları, Türk siyasetinde sert...
Özgür Özel: İlk seçimde iktidar olacağız
Yeni Parti'nin kuruluş dilekçesinin verilmesinin ardından Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde cuma...
İşte Yeni Parti'ye katılan 91 milletvekili
CHP’de 21 Mayıs’taki 'mutlak butlan' kararıyla başlayan kriz, cumhuriyet tarihinin en büyük...
Doruk Bulut Gözaltına Alındı
Silivri Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde yeni bir operasyon düzenlendi....
Özgür Özel 'Yeni Parti'yi açıkladı! CHP kürsüsüne veda etti
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, son noktayı koydu. Özel, partiden ayrılarak yeni bir parti...
Özgür Özel : Demirtaş’ın selamı başımızın üstüne
CHP Lideri Özgür Özel, Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, "Akşam saatlerinde avukatını çağırarak...
Özgü Özel in Yeni Partisinin Logo ve İsmi Sızdı. İşte O logo
zgür Özel ve ekibinin yeni partiye geçeceği iddiaları gündemdeki yerini korurken, Özel'in yeni...
Erdoğan : Terör Sayfası Tamamen Kapanacak
Terör defterini tamamen kapatmakta kararlı olduklarını belirten Erdoğan, "Örgütün tasfiye...
CHP'li milletvekili sayısı 129'a düştü
10 Haziran'da yapılan CHP MYK'sında 'partiden kesin ihraç' talebiyle 'tedbirli' olarak Yüksek...
İki İsmin CHP Grup Başkanvekillikleri düştü
CHP'de disipline sevk edilen Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın grup başkanvekillikleri...
Kılıçdaroğlu alternatif CHP grubunda konuştu.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, alternatif CHP grubunda konuştu. Kılıçdaroğlu, "Temiz siyaset"...
Özgür Özel den Kılıçdaroğlu na Grup Salonundan Rest
Özgür Özel, TBMM'deki grup toplantısında kritik mesajlar verdi. "Rakipsizleşme" çabasıyla...




