Erdoğan, Putin ile birlikte Moskova Merkez Camisini açtı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbasın da katıldığı törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: Bizleri bu törene davet etme nezaketini gösteren Şeyh Ravil Gaynuddine teş
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbasın da katıldığı törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
Bizleri bu törene davet etme nezaketini gösteren Şeyh Ravil Gaynuddine teşekkür ediyorum. Bu eserin Moskovaya kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının bu camiinin inşasına katkıda bulunmuş olması, milletimiz için bahtiyarlık vesilesidir. Bu gelişmeler Türkiye-Rusya dostluğuna ciddi katkı sağlıyor, bizleri teşvik ediyor. Bu camiyi Rusyada ülke huzurunun teminatı olarak görüyorum.
Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi dile getirirken, maalesef dünyanın bazı yerlerinde tam tersi görüntüler yaşanıyor. İsrailin Filistinlilere uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüste Mescid-i Aksanın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere doğru götürülüyor. Bilhassa Suriye, Irak, Mısır, Libya, Yemen gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor
TOLSTOYUN SÖZÜYLE SESLENDİ
Tolstoyun şu sözüyle tüm dünyaya sesleniyorum: Hayatta en önemli uğraş iyiliktir. Tolstoy başka bir hikyesinde art niyetle yakılan ateşin o evle birlikte tüm köyü yakabileceğini söylüyor. Bölgemizdeki gelişmelere de bu açıdan bakmalıyız. Ortadoğuda yanan ateşi, iyilikle, adaletle, vicdanla söndürmeye çalışmalıyız. İşte biz bunun için sınırlarımıza gelen 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik. İşte bu yüzden bu insanlara, elimizden gelen yardımı yapıyoruz.
Haberin Videosu Tüm dünyaya Tolstoyun sözleriyle seslendistartFlvPlayer_PostaV2(divFlvPlayer36855,36855,201509,36855-365637.jpg,1, 0,Tüm dünyaya Tolstoyun sözleriyle seslendi);
Mülteci sorununun çözümü, sınırları kapamaktan ya da onları denizlerde ölüme terk etmekten değil, ülkelerini onlar için yeniden yaşanır hale getirmekten geçiyor. İstanbul başta olmak üzere Türkiyede; camilerle, kiliseleri, havraları yan yana görebilmek mümkündür. Birlikte yaşama konusundaki tecrübemiz, Türkiye ile Rusyanın ortak özelliğidir. Bugün açılışını yaptığımız Moskova Merkez Camii, bunun örneklerinden biridir. Türkiyede yaşayan Rus vatandaşlarını kendi vatandaşlarımızdan ayrı tutmuyoruz. Bu caminin yapımındaki himayeleri nedeniyle, özellikle değerli dostum Sayın Putine teşekkür ediyorum.
Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Moskovaya gitti.
10 BİN KİŞİ BİRLİKTE NAMAZ KILABİLECEK
Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen caminin iç dekorasyonu Klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Moskova Merkez Camiinde aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek. Altı katlı olarak inşa edilen camide yaşlı ve engelliler için altı adet asansör bulunuyor. 46 metre yükseklikteki özgün kubbe 27 metre çapında. Camin şerefelerinde oluşturulan özel alanda ziyaretçiler Moskovayı seyredebilecek. 170 milyon dolara ml olan caminin ana sponsorluğunu iş adamı Süleyman Kerimov üstlendi.
Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, camiye Türkiyeden gelen mimarların, hattatların, mermer ustalarını, tezhipçilerin önemli katkıları olduğunu belirterek, Biz kendileriyle beraber bayram yapmak istiyoruz. Bu caminin açılışı sadece Rusya Müslümanları için değil, umum İslam dünyası için bayramdır. Türkiyenin maddi ve manevi yardımları oldu. Biz bu iyilikleri unutmayız. Gelecekte de Rusya ve Türkiye Müslümanları arasında dostluk ve muhabbetin artması için dua ediyoruz dedi.
Benzer Haberler
Cübbeli'den İsmailağa Cemaati'ne yanıt
-Tarikat Hasan Efendi'nin tarikatı değildir ki beni ihraç etsin-
HAMAS Mahmud Abbasın Başkanlığını Redetti.
Hamas, işgal altındaki Batı Şeria ın Ramallah kentinde düzenlenen ve Mahmud Abbas yeniden...
ABD den Mahmud Abbasa Tehdit
ABD’nin Tel Aviv Büyükelçisi David Friedman, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbasın İsrail ile...
SİYASET Haberleri
TümüAK PARTİ İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Sapanca da...
Parti kurmaylarını, bakanları ve teşkilatın ana kademelerini bir araya getirecek olan 33....
Kılıçdaroğlu Grup Toplantısında Konuşacak
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Parti genel merkezind Önümüzdeki salı günüParti içi...
İmamoğlu Kılıçdaroğlu'nu Silivri'den bombaladı
Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu'nu ve CHP yönetimini sert sözlerle eleştirdi . Ekrem...
Fatih Erbakan ikinci tur için kararını açıkladı
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, ikinci tur seçimi için önemli açıklamalarda...
GENEL MERKEZDE KAPALI GRUP TOPLANTISI . ÖZEL BAŞKAN...
CHP'nin kapalı grup toplantısında önemli bir gelişme yaşandı. CHP Genel Merkezi'nde, bugün, Grup...
YSK dan Yerel Seçim Kararı!
YSK'dan yerel seçim kararı! 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin iptali için yapılan başvuruyu...
Kılıçdaroğlu partideki azilleri 3 avukatla başlattı.
Kılıçdaroğlu, mahkeme kararıyla genel başkanlık koltuğuna geri döndükten sonra, partinin 3...
Özel, CHP MYK'yı yeniden toplantıya çağırdı
CHP Genel Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Özgür Özel, partisinin Merkezi Yürütme Kurulu'nu...
Mahkemeden Saadet Partisi Kongre iptali davasına ret !
Mahkemeden Saadet Partisi Kongre iptali davasına ret kararı çıktı. 9. Olağan Büyük Kongresi'nin...
CHP de Yeni Yol Haritası Belirleniyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen kritik Merkez Yönetim...
Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...




