BORSA
BIST 100 14.229,01 %0,73
Altın 6.721,62 ₺/gr %0,01
Bitcoin $77.260 %1,67
Dolar 48,30 ₺ %0,01
Euro 56,05 ₺ %0,01
Sterlin 65,34 ₺ %0,02
Gümüş 99,56 ₺/gr %0,00
Ethereum $2.412,15 %2,30
İsviçre Frangı 59,52 ₺ %0,00
Kanada Doları 34,76 ₺ %0,02
Avustralya Doları 34,53 ₺ %0,05
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,86 ₺ %0,01
BAE Dirhemi 13,16 ₺ %0,02
Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,02
Çin Yuanı 7,19 ₺ %0,00
İSTANBUL 22°C 6.721,62 ₺/gr 48,30 ₺ 56,05 ₺
Anasayfa SİYASET HDPli Demirtaş ve Önder hakkında 5 yıl hapis istemiyle id...
fatihaktuel

HDPli Demirtaş ve Önder hakkında 5 yıl hapis istemiyle iddianame

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan 5 yıla kadar hapis cezas

· 4 dk okuma · 73 okunma
0Yorumlar
HDPli Demirtaş ve Önder hakkında 5 yıl hapis istemiyle iddianame

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve HDP Ankara Milletvekili Önder hakkında 17 Mart 2013te Zeytinburnunda düzenlenen mitingdeki konuşmaları nedeniyle terör örgütü propagandası yapmak suçundan hazırlanan fezleke Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Kadir Yılmaz tarafından hazırlanan iddianamede 2 kişi müşteki olarak yer aldı.

İddianamede, müştekilerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçesi verdikleri belirtilerek, dilekçede BDP İl yönetimi ve HDK tarafından Zeytinburnunda 17 Mart 2013te açık hava toplantısı ve miting şeklinde nevruz etkinliği düzenlendiği, etkinlikte terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldığı, etkinliğe katılan şüpheliler Demirtaş ve Önderin de yaptıkları konuşmalarda terör örgütünü ve elebaşını övdüklerinin ifade edildiği kaydedildi.
Müştekilerin talepleri üzerine soruşturma başlatıldığı, Demirtaş ile Önderin milletvekili olmaları nedeniyle haklarındaki soruşturmanın diğer şikayet edilenlerden ayrıldığı vurgulandı.

YAZILI SAVUNMALAR GELMEDİ

İddianamede, şüphelilerin eylemleri nedeniyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının 20 Ekim 2015 tarihli fezlekesiyle dokunulmazlıklarının kaldırılmasının talep edildiği ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında işlem yapılması üzerine soruşturmaya devam edildiği aktarıldı.
Şüphelilerin eylemleri nedeniyle savunma ve delillerini bildirmeleri için gönderilen davetiyeye rağmen ifade vermeye gelmedikleri anlatılan iddianamede, yazılı savunmalarının da savcılığa ulaşmadığı kaydedildi.

Demirtaş ve Önderin söz konusu nevruz etkinliğinde konuştukları ve konuşma alanında Abdullah Öcalan posterleri ile terör örgütünü övücü dövizlerin kullanıldığı belirtilen iddianamede, konuşmaların posterler ile dövizlerin bulunduğu ortamda, terör örgütü elebaşısı lehine atılan sloganlar eşliğinde yapıldığı, bu durumun etkinliğe ait görüntülerin çözümü ve fotoğraflardan anlaşıldığı bildirildi.

İddianamede, Şüpheliler TBMMde temsil edilen bir siyasi partinin milletvekilidir. İstanbuldaki etkinlikte yaptıkları konuşmalarda kullandıkları ifadeler, amacı ülke topraklarının bir kısmını yaygın şiddet ve terör eylemleriyle devlet idaresinden ayırıp yerine Marksist Leninist ilkelere dayalı bağımsız bir Kürdistan devleti kurmak olan ve 1984ten beri ülkemiz genelinde silahlı eylemler gerçekleştiren, niteliği yargı kararları ile de tescil edilmiş PKK/KCK terör örgütünü ve liderini övücü niteliklerdir. Siyasal kişiliği olan şüphelilerden devletin, ülke içindeki terörist faaliyetleri meşru gösteren, öven ifadelerden uzak durmasını beklemek hakkı vardır. denildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi demokratik toplumların ilerlemesi ve bireylerin gelişimi için ifade özgürlüğünün temel koşul olduğunu kabul etmişse de yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden ve mahkeme içtihatlarından bu özgürlüğün sınırsız olmadığını görmekteyiz. Özgürlükler, sözleşmenin 10/2. maddesi kapsamında sınırlanabilir. Mahkeme, ulusal güvenliğin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve terörle mücadelenin bir yöntemi olarak ifade özgürlüğünün sınırlanmasının mümkün olduğunu belirtmektedir tespitine yer verilen iddianamede, (Zana/Türkiye davası) İfadelerin kullanıldığı ortamda hitap edilen toplulukta bulunan döviz ve pankartlar da ifade özgürlüğüne müdahale edilmesi hususunu haklı kılan delillerdir. Kaldı ki şüpheliler yapılan davetiyeye rağmen Cumhuriyet Başsavcılığımıza gelmemişler, savunma ve delillerini ibraz etmemişlerdir ifadeleri kullanıldı.
İddianamede, şüpheliler Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önderin terör örgütü propagandası yapmak suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianame, inceleme aşamasında bulunuyor.

AA



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SİYASET Haberleri

Tümü

Bahçeli : Sabrımızı Zorlamayın

Netanyahu’nun  "Türkiye’ye mesaj verdik"  şeklindeki açıklamaları, Türk siyasetinde sert...

11 gün önce

Özgür Özel: İlk seçimde iktidar olacağız

Yeni Parti'nin kuruluş dilekçesinin verilmesinin ardından Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde cuma...

1 ay önce

İşte Yeni Parti'ye katılan 91 milletvekili

CHP’de 21 Mayıs’taki 'mutlak butlan' kararıyla başlayan kriz, cumhuriyet tarihinin en büyük...

1 ay önce

Doruk Bulut Gözaltına Alındı

Silivri  Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde yeni bir operasyon düzenlendi....

1 ay önce

Özgür Özel 'Yeni Parti'yi açıkladı! CHP kürsüsüne veda etti

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, son noktayı koydu. Özel, partiden ayrılarak yeni bir parti...

1 ay önce

Özgür Özel : Demirtaş’ın selamı başımızın üstüne

CHP Lideri Özgür Özel, Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, "Akşam saatlerinde avukatını çağırarak...

2 ay önce

Özgü Özel in Yeni Partisinin Logo ve İsmi Sızdı. İşte O logo

zgür Özel ve ekibinin yeni partiye geçeceği iddiaları gündemdeki yerini korurken, Özel'in yeni...

2 ay önce

Erdoğan : Terör Sayfası Tamamen Kapanacak

 Terör defterini tamamen kapatmakta kararlı olduklarını belirten Erdoğan, "Örgütün tasfiye...

2 ay önce

CHP'li milletvekili sayısı 129'a düştü

10 Haziran'da yapılan CHP MYK'sında 'partiden kesin ihraç' talebiyle 'tedbirli' olarak Yüksek...

2 ay önce

İki İsmin CHP Grup Başkanvekillikleri düştü

CHP'de disipline sevk edilen Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın grup başkanvekillikleri...

2 ay önce

Kılıçdaroğlu alternatif CHP grubunda konuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, alternatif CHP grubunda konuştu. Kılıçdaroğlu, "Temiz siyaset"...

2 ay önce

Özgür Özel den Kılıçdaroğlu na Grup Salonundan Rest

Özgür Özel, TBMM'deki grup toplantısında kritik mesajlar verdi. "Rakipsizleşme" çabasıyla...

2 ay önce