BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
İSTANBUL 11°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa SİYASET Hilafet kurumu yeniden uygulamaya konulmalı
SİYASET

Hilafet kurumu yeniden uygulamaya konulmalı

05.02.2015 13:23 3
Hilafet kurumu yeniden uygulamaya konulmalı

Türkiyede hilafetin yeniden gündeme gelmesi gerektiğini belirterek, hilafet yönetiminin halen Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) olduğunu öne süren UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsü Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Garbiyat Batı Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Selin Şenocak, Hilafet Kurumu yeniden düşünülüp seküler bir şekilde uygulamaya konmalıdır dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen Bölgede Dini Cereyanlar Çalıştayında son günlerde sıkça gündeme gelen İslamofobi, mezhep farklılıkları, mezhep çatışmaları ve yapılan eylemlere ilişkin benzer konu başlıkları masaya yatırıldı. Çalıştaya gazeteci-yazar, akademisyen ve sahadan gelen pek çok isim katıldı.

BUNLAR İNSANLIK DIŞI DAVRANIŞLARDIR

Çalıştay sonrası genel değerlendirmede bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Dini akım ya da dini ayrılıklardan kaynaklanan çatışmaları mezhep çatışmaları olarak nitelendirmek doğru değildir. Bunlar daha çok bölgedeki kaynakların paylaşımından kaynaklanan siyasi çatışmalardan meydana geliyor. Özellikle dünyayı yönetip egemenliği altına almak isteyen güçlerin o bölgedeki dini akımları harekete geçirerek kendi düşüncelerini o topluma empoze etmek için dini kullandığını hep beraber görüyoruz diye konuştu.

Irak-Şam İslam Devletinin (IŞİD), Ürdünlü pilotu kafese koyarak canlı canlı yakmasını ve buna benzer saldırıları eleştiren Dr. Mustafa Aydın, Kafesin içine insanı koyarak yakmak, boğazını kesmek, yüksek katlı bir apartmandan aşağıya atmak, tüm bunlar dinimizce haramdır. Bunlar insanlık dışı davranışlardır. Bütün bu olumsuzlukları dine mal ederek kamuoyuna yansıtmak ya da Paris, Nijerya ve Somalide yapılan eylemler,  Müslümanları barbar ve insanlık dışı davranışlarıyla nitelendirmeye çalışan batı için de malzeme olur. İnsanın insanı öldürmesi dinimizce asla kabul edilemez dedi.

TARİH BOYUNCA DİNİ KULLANAN KURUMLAR OLDU

Dini görünümlü olan bu saldırıların altında siyasi sebepler bulunduğunu söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARMER) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem, Önemli olan siyasi, sosyal, askeri ve ekonomik açıdan bakıldığında olayların niçin dini görünümlü olduğudur. Dini görünüm vermelerinin sebebi toplumun karakteristiğine göre meşruiyet kazanmaları, tutunmaları ve taraftar bulmalarını sağlamaktır. Zaten tarih boyunca dini kullanan akımlar olmuştur. Bugün yine toplumda dünyanın içinde bulunduğu şartlar altında bu hareketleri Ortadoğuda dini görünüm adı altında yerleştirme çabası açıkça görülmektedir ifadelerini kullandı.

Son günlerde artan kanlı saldırılar ve infazlara ilişkin Prof. Dr. Saim Yeprem, bu saldırıların ne dini ne de siyasi açıdan tasvip edilmeyen insanlık dışı bir olay olduğunu belirterek şöyle konuştu: Hiçbir din insanların öldürülmesini, yakılmasını, kafasının kesilmesini tasvip etmez. Bunun din görünümü olarak ortaya sürülmesinin altında yatan sebep din böyleyse senin olsun gibi bir alt düşünce uyandırmaktır. Toplumumuzda üniversitemizin yaptığı bu çalışmanın uyandırıcı ve bilgilendirici bir sonuca varmasını diliyorum.

MÜSLÜMAN ÜLKELERİ TEMSİL EDECEK ÜLKE YOK

Bölgede Dini Cereyanlar Çalıştayında Hilafetin yeniden gündeme gelmesini ve Türkiyenin tüm İslam Devletlerinin başına geçmesi gerektiğini öne süren UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsü Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Garbiyat Batı Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Selin Şenocak konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: Birleşmiş Milletlerde(BM) 192 tane ülke var. Bu 192 ülkenin 71i Müslüman. BMde bu 71 Müslüman ülkeyi temsil edecek herhangi bir Müslüman ülke bulunmuyor. Güvenlik Konseyinde 5 ülke var. Bu 5 ülke Müslüman değil. Avrupada ve dünyada Müslümanlar katledildiği zaman haklarını koruyabilecek herhangi bir ülke BMde söz sahibi değil. Durum böyle olunca BMde bizi temsil edecek bir siyasi teşkilatın oluşması gerekiyor. Ben bu ortamda İttihadı İslam Teşkilatının kurulması gerektiğini akademik çalışmalarım ve yayınlarımda savunuyorum. İslamiyete karşı bu kadar çok olay ve Müslümanlara karşı bu kadar çok şiddetin olduğu bir ortamda Müslüman ülkeleri arasında onların haklarını koruyabilecek, onları temsil edecek siyasi birlik oluşması gerekiyor.

HİLAFET YENİDEN GÜNDEME GELMELİDİR

Hilafetin yeniden gündeme gelmesi gerektiğini öne süren Dr. Selin Şenocak, Hilafet yeniden gündeme gelmelidir. Bu Türkiyenin önderliğinde yapılmalıdır. İttihadı İslam Teşkilatı çerçevesinde Müslüman ülkelerin bir araya geldiği yani Müslüman ülkelerinin işbirliği içerisinde kendilerine karşı yöneltilen tehditlere karşı haklarının korunduğu, içerideki çarpık yapılaşmayı düzene sokacak bir teşkilat lazım. Bunun da başını Türkiye çekebilir. Şu anda Müslüman ülkeleri birlik oluşturmadıkları için oluşturulan birlikler sadece kültürel ve ekonomik boyutta olduğundan bizler siyasi açıdan çok zor duruma düşüyoruz. Müslümanlar mağdurken ve Müslümanlara karşı bu kadar çok katliam yapılırken biz dünya basınında suçlu duruma düşüyoruz. Bunun düşünülüp gündeme gelmesi gerekiyor diye konuştu.

İHA

Paylaş:

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SİYASET Haberleri

Tümü

Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...

1 gün önce

Meral Akşenerden İddalara Yalanlama

CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...

1 ay önce

Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu

Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...

2 ay önce

CHP'de kılıçlar çekildi

Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...

4 ay önce

Bahçeliden -dar ağacı- çıkışı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara...

4 ay önce

CHP Kurultay davasında gerekçeli karar açıklandı

CHP Kurultay davasında gerekçeli karar: Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok.

5 ay önce

Bahçeliden Demirtaş Yorumu

. Bahçeli, "Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi hayırlara vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.

5 ay önce

Şaibeli kurultay davası ertelendi

24 Ekim'e ertelenen şaibeli kurultay davasında alınacak mutlak butlan kararı CHP'nin 21 Eylül'de...

6 ay önce

Bahçeli: Önümüzdeki günler her türlü provokasyona açıktır

Bahçeli "Her düzeyde uyanık olmak, tedbir ve temkin içinde hareket edip dahili ve harici husumet...

7 ay önce

Hasan Babacan kayyum heyetinden çekildi

CHP İstanbul İl Yönetimine kayyum olarak getirilen ekipte yer alan Hasan Babacan heyetten...

7 ay önce

Ümit Özdağa Bir Beraat Daha

Ankara 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Libya’da şehit düşen MİT mensuplarını ifşa ettiği...

9 ay önce

Bahçeli'den Özel'in sokak çağrısına tepki:

Geçtiğimiz günlerde "Ben milleti sokağa davet edeceğim günü bilirim. O gün sen ne hale düşeceğini...

9 ay önce