BORSA
BIST 100 14.012,42 %0,57
Altın 6.898,85 ₺/gr %0,74
Bitcoin $80.043 %0,57
Dolar 48,49 ₺ %0,22
Euro 56,36 ₺ %0,25
Sterlin 65,48 ₺ %0,22
Gümüş 103,13 ₺/gr %0,93
Ethereum $2.510,43 %2,35
İsviçre Frangı 59,90 ₺ %0,06
Kanada Doları 35,03 ₺ %0,10
Avustralya Doları 34,94 ₺ %0,27
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,91 ₺ %0,26
BAE Dirhemi 13,19 ₺ %0,25
Rus Rublesi 0,56 ₺ %1,23
Çin Yuanı 7,23 ₺ %0,37
İSTANBUL 23°C 6.898,85 ₺/gr 48,49 ₺ 56,36 ₺
Anasayfa SİYASET Kazakistan ve Türkiye: Kardeşlikten Stratejik Partnerliğe
sahin

Kazakistan ve Türkiye: Kardeşlikten Stratejik Partnerliğe

Politika Haberleri › Kazakistan ve Türkiye: Kardeşlikten Stratejik Partnerliğe haberi   Canseyit Tüymebayev Bir yandan Ahmet Yesevinin, İslam dininin başka etnisiteye sahip insanlar ile ba

· 3 dk okuma · 88 okunma
0Yorumlar
Kazakistan ve Türkiye:  Kardeşlikten Stratejik Partnerliğe
Politika Haberleri ›
Kazakistan ve Türkiye: Kardeşlikten Stratejik Partnerliğe haberi

 

Canseyit Tüymebayev

Bir yandan Ahmet Yesevinin, İslam dininin başka etnisiteye sahip insanlar ile başka dine mensup kişilere yönelik engin hoşgörüsünü öğreten tarihi kültür mirası, öte yandan halklar arası barışı ve işbirliğini öne çıkaran yaklaşımından iyi uygulamalar Kazakistan yönetiminin ilkelerine dönüşmüş ve Anayasal düzeninin temelini oluşturmuştur.

Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ivmeli gelişimi, halklarımızın tarihi ve kültürel ortaklığı, iki devlet arasındaki ortaklık ilişkisinin derinleştirilmesine yol açmıştır. Günümüzde Kazakistan ile Türkiyenin stratejik ortaklığından gurur duyuyoruz.

Ülkelerimiz birçok uluslararası kuruluşlarda ve teşkilatlarda birbirlerini desteklemektedir. Türkiye, Astananın EXPO-2017 Dünya Fuarına adaylığını ve Kazakistanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine adaylığını desteklemektedir.

16-17 Nisan 2015 tarihlerindeki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğanın Kazakistana resmi ziyareti iki ülke arasındaki dostluğunu, stratejik işbirliğini pekiştirecek içeriğe sahiptir.

Ziyaret esnasında taraflar işbirliğinin bugünü ile geleceğini etraflıca gözden geçirmeye, işbirliğine yeni vakur ivme vermeye ve elverişli ekonomik ilişkileri canlandırmaya yönelik görüşmeler gerçekleşecektir.

Ticaret 3,6 milyar doları aşmalı

Siyasi bakımdan anlaşmazlıkların olmaması, ticari-ekonomik işbirliğimizi daha da geliştirebilmemiz için bize bütün imkânları vermektedir. Ancak, günümüzde iki devlet arasındaki ticaret hacmi 3,6 milyar ABD Doları civarındadır. Dolayısıyla iki ülke arasındaki ticaret hacminin ve yatırımların düzeyini kardeş iki ülkenin potansiyeline uygun olarak yükseltmek gerekir.

Bu bağlamda, karşılıklı faaliyetin ekonomik unsurlarının daha da genişletilmesine hareket vermek amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğanın Kazakistan ziyareti kapsamında iki ülke Cumhurbaşkanının eş-başkanlığında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin ikinci toplantısı yapılacak; burada ülkelerimiz arasındaki tüm işbirliği konuları değerlendirilecek, cari meseleler gündeme getirilecek, yeni amaçlar belirlenecektir.

Son 24 yıl içinde genel olarak alındığında yaklaşık olarak 2 milyar dolar tutarında Türk yatırımı Kazakistan ekonomisine, yaklaşık olarak  1 milyar dolar tutarında yatırım ise Kazakistandan Türkiyeye yapıldı.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkileri bütün alanlarda ilerletmek için olağanüstü potansiyel var. İki devletin de ilişkiler ile işbirliğini ilerletmek ve çeşitlendirmek için gerekli siyasi iradeye sahip olması sevindirici bir durumdur.

Bu doğrultuda Türk kardeşlerimizle birlikte birleşerek, işbirliğimizi bunda da parlak bir geleceğe taşıyacağımıza inanıyoruz.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SİYASET Haberleri

Tümü

Üsküdar Belediye Başkanvekili seçimi 8 Eylül Salı gününe...

Salt çoğunluk sağlanamadığı, mecliste 24 üye toplanamadı. 2 meclis üyesinin gözaltında olduğu...

1 gün önce

Bahçeli : Sabrımızı Zorlamayın

Netanyahu’nun  "Türkiye’ye mesaj verdik"  şeklindeki açıklamaları, Türk siyasetinde sert...

15 gün önce

Özgür Özel: İlk seçimde iktidar olacağız

Yeni Parti'nin kuruluş dilekçesinin verilmesinin ardından Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde cuma...

1 ay önce

İşte Yeni Parti'ye katılan 91 milletvekili

CHP’de 21 Mayıs’taki 'mutlak butlan' kararıyla başlayan kriz, cumhuriyet tarihinin en büyük...

1 ay önce

Doruk Bulut Gözaltına Alındı

Silivri  Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde yeni bir operasyon düzenlendi....

1 ay önce

Özgür Özel 'Yeni Parti'yi açıkladı! CHP kürsüsüne veda etti

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, son noktayı koydu. Özel, partiden ayrılarak yeni bir parti...

1 ay önce

Özgür Özel : Demirtaş’ın selamı başımızın üstüne

CHP Lideri Özgür Özel, Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, "Akşam saatlerinde avukatını çağırarak...

2 ay önce

Özgü Özel in Yeni Partisinin Logo ve İsmi Sızdı. İşte O logo

zgür Özel ve ekibinin yeni partiye geçeceği iddiaları gündemdeki yerini korurken, Özel'in yeni...

2 ay önce

Erdoğan : Terör Sayfası Tamamen Kapanacak

 Terör defterini tamamen kapatmakta kararlı olduklarını belirten Erdoğan, "Örgütün tasfiye...

2 ay önce

CHP'li milletvekili sayısı 129'a düştü

10 Haziran'da yapılan CHP MYK'sında 'partiden kesin ihraç' talebiyle 'tedbirli' olarak Yüksek...

2 ay önce

İki İsmin CHP Grup Başkanvekillikleri düştü

CHP'de disipline sevk edilen Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın grup başkanvekillikleri...

2 ay önce

Kılıçdaroğlu alternatif CHP grubunda konuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, alternatif CHP grubunda konuştu. Kılıçdaroğlu, "Temiz siyaset"...

2 ay önce