Mecliste son mesai haftası
TBMM Genel Kurulunda bugün, görüşmeleri yarım kalan, Türkiye ile Japonya Arasında Türkiye Cumhuriyetinde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişk
TBMM Genel Kurulunda bugün, görüşmeleri yarım kalan, Türkiye ile Japonya Arasında Türkiye Cumhuriyetinde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma ile Türkiye Cumhuriyetinde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesine Dair İşbirliği Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ele alınacak.
Daha sonra, gündemin ön sırasına alınan; Bandırma 17 Eylül Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi kurumasına ilişkin tasarı ile Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İbn-i Haldun Üniversitesi ve İstinye Üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarılar görüşülecek.
Genel Kurulda bu hafta görüşülecek tasarılar arasında, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı da yer alıyor.
Tasarıya göre, transit petrol boru hattı projelerinin inşa ve modernizasyonunu gerçekleştirenlere 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yapılan tüm teslim ve hizmetler KDVden müstesna olacak. TSKya ait araziler, harekat ve savunma amaçlı yerlerde ve özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerlerde, rafineri, petrokimya tesisleri ve eklentileri ile milletlerarası andlaşma hükümleri uyarınca yapılması öngörülen tesisler hakkında, Kıyı Kanununun sınırlayıcı hükümleri uygulanmayacak.
EÜAŞ veya bağlı işletme birimleri ile oluşturulacak kamu üretim şirketlerine; önce özelleştirilenle, sonra özelleştirilecek olanlar için de geçerli olmak üzere, çevre mevzuatı açısından gerekli izinlerin tamamlanması amacıyla 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre tanınacak. Bu süre boyunca elektrik üretim faaliyeti durdurulamayacak ve idari para cezası uygulanmayacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydıyla, teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından tüketici özelliklerine göre abone grupları belirlenebilecek. Kurulca düzenlemeye tabi tarifeler, doğrudan nihai tüketiciye veya nihai tüketiciye yansıtılmak üzere ilgili tüketiciye enerji tedarik eden lisans sahibi tüzel kişilere yansıtılacak.
İş Sağlığı Tasarısı
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının da görüşülmesi bekleniyor.
Tasarıya göre, ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren kusuru oranında 2 yıla kadar kamu ihalelerinden yasaklanacak. İşyerinde, durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ermenekte meydana gelen maden kazasında, sigortalı olanlar ile kazada hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine, 6 ay süreyle, brüt asgari ücretin iki katı tutarında ödeme yapılacak. İş kazası meydana gelmeyen iş yerlerine teşvik sağlanacak.
15 yaşını doldurmamış çocuklar çalıştırılamayacak, 14 yaşını doldurmamış çocuklar ise sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabilecek. İşçilerin babalık izni 5 gün olacak. Sanayiden sayılmayan işlerde, işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek.
Yeterliliği olmayanları çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir çalışan için 500 lira idari para cezası verilecek. Yasanın yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan Bağ-Kurlular, prim borçlarını 3 ay içinde ödememesi veya yapılandırmaması halinde sigortalılıkları durdurulacak.
TBMM Genel Kurulunda, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin de görüşülmesi bekleniyor.
Komisyonlar
Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılmasına ilişkin Meclis Araştırması Komisyonu, komisyon raporunu karara bağlamak üzere 31 Mart Salı günü toplanacak.
TBMM Anayasa Komisyonu da salı günü toplanarak, AK Partinin, 25 olan milletvekili seçilme yaşının 18e indirilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifini görüşecek.
Meclis kapanmadan yasalaştırılması planlanan tasarı ve teklifler arasında; Aile Paketi olarak bilinen, Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Yargıtay hukuk daireleri arasındaki görev uyuşmazlıklarının çözümü amacıyla Hukuk Ön İnceleme Kurulu oluşturulmasını, Yargıtay Başkan ve üyeleriyle bu kişilerle aynı konumda olanların fiil ve kararlarından dolayı devlet aleyhine açılan tazminat davalarının Yargıtay Hukuk Genel Kurulu yerine Yargıtay Dördüncü Hukuk Dairesinde görülmesini öngören teklif de yer alıyor.
AA
Benzer Haberler
Erdoğana Japon nükleer teknolojisini önerdiğime pişman oldum
Japonyada, 11 Mart 2011de 9.0 büyüklüğündeki deprem ve onu takiben 20 bin kişinin ölümüyle...
İranın nükleer programı ve müzakerelerin kronolojisi
İranın nükleer programına 2012de hız vermesi özellikle Batı...
60 yıllık hayal nükleer santralde ilk temel atıldı
Ekonomi Haberleri 60 yıllık hayal nükleer santralde ilk temel atıldı haberi Türkiyenin 60...
SİYASET Haberleri
TümüFatih Erbakan ikinci tur için kararını açıkladı
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, ikinci tur seçimi için önemli açıklamalarda...
GENEL MERKEZDE KAPALI GRUP TOPLANTISI . ÖZEL BAŞKAN...
CHP'nin kapalı grup toplantısında önemli bir gelişme yaşandı. CHP Genel Merkezi'nde, bugün, Grup...
YSK dan Yerel Seçim Kararı!
YSK'dan yerel seçim kararı! 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin iptali için yapılan başvuruyu...
Kılıçdaroğlu partideki azilleri 3 avukatla başlattı.
Kılıçdaroğlu, mahkeme kararıyla genel başkanlık koltuğuna geri döndükten sonra, partinin 3...
Özel, CHP MYK'yı yeniden toplantıya çağırdı
CHP Genel Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Özgür Özel, partisinin Merkezi Yürütme Kurulu'nu...
Mahkemeden Saadet Partisi Kongre iptali davasına ret !
Mahkemeden Saadet Partisi Kongre iptali davasına ret kararı çıktı. 9. Olağan Büyük Kongresi'nin...
CHP de Yeni Yol Haritası Belirleniyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen kritik Merkez Yönetim...
Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
CHP'de kılıçlar çekildi
Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...
Bahçeliden -dar ağacı- çıkışı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara...




