Yöntem tamam
İki parti arasındaki ilk görüşmede izlenecek yöntem konusunda uzlaşmaya varıldı. Buna göre belirlenecek heyetler önce siyasi, sonra ekonomi konularını görüşecek ardından liderlere sunum yapacak. Gör
İki parti arasındaki ilk görüşmede izlenecek yöntem konusunda uzlaşmaya varıldı. Buna göre belirlenecek heyetler önce siyasi, sonra ekonomi konularını görüşecek ardından liderlere sunum yapacak. Görüşmelerden 15 gün içinde sonuç alınması planlanıyor.
AK Parti ile CHP arasında koalisyon görüşmeleri çerçevesinde planlanan “istikşafi” ilk temas, AK Partili Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç arasında gerçekleşti. Kültür Bakanlığında saat 11de bir araya gelen iki isim, AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin “yöntemi” üzerinde uzlaştı. Detaylar, daha sonra belirlenecek heyetlere bırakıldı. Hem AK Partili Çelik, hem de CHPli Koç, iki parti arasındaki görüşmelerin 10-15 günlük bir süreç içinde netleşmesini beklediklerini duyurdu. Yaklaşık
1 saat 37 dakika süren görüşmenin ardından Ömer Çelik görüşmelerinin, karşılıklı olan konuların bir fotoğrafını çekme anlamında olduğunu vurguladı.
Heyetler belirlenecek
Her iki partinin de belirleyeceği heyetlerle hangi ilkeler çerçevesinde görüşüleceği üzerinde durulduğunu kaydeden Çelik, isimlerin belirlenmesinin ardından haftasonu iki parti olarak tekrar biraraya geleceklerini belirterek “Belki görüşmeler için 10-15 günlük bir zamana ihtiyacımız var. Bütün konu başlıklarını değerlendirebilmemiz için” dedi. Çelik ay sonunda da heyetlerin parti liderlerine görüşmelerle ilgili olarak detaylı sunum yapacağını kaydetti.
Öncelik siyasi meselelerde
Heyetlerin en geç haftabaşında bir araya geleceğini belirten Çelik, görüşmelerde makro konulardan mikro konulara doğru gidileceğini söyleyerek, “Öncelikle siyasi meseleler en son ekonomik meseleler bırakılmış olacak. Ama bu görüşmeler istikşafi görüşmelerdir. Bütün bu çerçevede bir yöntem görüşmesidir bu” diye konuştu.
Görevimiz fotoğraf çekmek
Görevlerinin fotoğraf çekmek olduğunu vurgulayan Çelik, bir hükümet ortaklığını gerçekleştirmekte erken seçim ihtimalinin de her zaman yarı yarıya olduğuna dikkat çekti. Bakan Çelik, AK Parti ile CHPnin aynı fotoğraf karesinde görülüp görülemeyeceğine dair bir soru üzerine, “Artık ona görüşmelerin sonunda bakacağız. Mutabık olunduğu takdirde Genel Başkanlar artık biz görüşmelere geçebiliriz derse öyle bir fotoğraf çıkar, hayır görüşmelere geçmeye gerek yok derlerse süreç orada kesilir. Her şey masada, her seçeneği değerlendireceğiz ama karar verilmiş bir süreç var. Şu aşamada gayet pozitif bir şekilde açık, şeffaf ve karşılıklı anlayış çerçevesinde bizim üzerimize düşen görev istikşafi görüşmeleri gerçekleştirmektir” dedi.
ÖNCELİK UZLAŞILABİLECEK KONULARDA
CHPli Haluk Koç da yaptığı açıklamada, ilk görüşmede yöntem üzerinde durulduğunu, alt başlıklar üzerinde durulmadığını vurguladı. CHPnin açıkladığı 14 temel ilkenin ‘CHPnin öne sürdüğü koalisyon koşulları değil, ‘demokrasinin olmazsa olmaz şartları olarak algılanması gerektiğini kaydeden Koç, oluşturulacak heyetlerin, temel ilkeleri, ana görüşme başlıklarını belirleyeceğini söyledi. Koç, “Demokratik kurum ve kurallarda oluşan aşınmaların nasıl düzeleceğini, sosyal ve ekonomik politikalarda nelerin ortaklaşa yapılabileceği ve dış politika başlığında nelerin masada bulunabileceğini değerlendirecek.” “Müzakereler mutlaka bir koalisyonla sonuçlanacak değil.
Burada bir iyi niyet arıyoruz” diyen Koç, temel başlıkların altında alt başlıkların yer alacağını ve uzlaşılabilir alt başlıklara bakılarak, uzlaşılamayanların genel başkanlara iletileceğini söyledi. Koç da, birkaç gün içinde heyetin oluşturulabileceğini belirtirken, 10-12 güne kadar temel sonuca varılıp varılmayacağının netleşmesini tahmin ettiğini söyledi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
SİYASET Haberleri
TümüKurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
CHP'de kılıçlar çekildi
Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...
Bahçeliden -dar ağacı- çıkışı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara...
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar açıklandı
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar: Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok.
Bahçeliden Demirtaş Yorumu
. Bahçeli, "Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi hayırlara vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.
Şaibeli kurultay davası ertelendi
24 Ekim'e ertelenen şaibeli kurultay davasında alınacak mutlak butlan kararı CHP'nin 21 Eylül'de...
Bahçeli: Önümüzdeki günler her türlü provokasyona açıktır
Bahçeli "Her düzeyde uyanık olmak, tedbir ve temkin içinde hareket edip dahili ve harici husumet...
Hasan Babacan kayyum heyetinden çekildi
CHP İstanbul İl Yönetimine kayyum olarak getirilen ekipte yer alan Hasan Babacan heyetten...
Ümit Özdağa Bir Beraat Daha
Ankara 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Libya’da şehit düşen MİT mensuplarını ifşa ettiği...
Bahçeli'den Özel'in sokak çağrısına tepki:
Geçtiğimiz günlerde "Ben milleti sokağa davet edeceğim günü bilirim. O gün sen ne hale düşeceğini...




