BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa Makaledetay
Hüseyin Demir

Hüseyin Demir

09.04.2026 13:15 Hüseyin Demir 5
Hüseyin Demir

 

Hüseyin Demir

 

Medyada bu sefer de Kur’an dersinde abdest alma ve başörtüsü meselesinin tartışıldığını görmeye başladık.  Kur’an’ın öğretilmesine karşı olan bazı yazar çizerlerin, yeni uygulamada, "Kur’an dersini seçen talebenin başını zorla kapattıracaklar"  gibi dedikoduyu  geçmeyen ifadeler kullanıldığı, ayrıca bazı akl-ı evvellerin, çok bilmişlerin de "Okullarda isteğe bağlı Kur’an ve siyer dersleri olursa, bazı öğrenciler abdest alır, Kur’an okur ve namaz kılarken, bazıları bunları yapmazsa ikilik çıkar, uygulama tefrika yaratır" buyurmuşlar.  Bu zevata göre Diyanet Okul açmalıymış, uygulamalı din eğitim ve öğretimi bu okullarda olmalıymış.

 

Tüm bunlar bir kara propagandadır, kesintili eğitime ve isteğe bağlı din eğitim ve öğretimine karşı olanların uydurduklarıdır. Maksatları kafa karıştırmak ve çocuklarımızı ürkütmek düşüncesinden öteye gitmemektedir.

 

Bu ülkede,  genç neslin kendi milli kültürünü, öz kimliğini, insanilik vasıflarını, insanın dünyaya niçin gelip, niçin yaşayıp, niçin ölmesi gerektiğini öğrenmesini ve Kur’anî yaşamasını istemeyen Ebu Cehil zihniyetli kişiler hep olagelmiştir. İşte farklı sesler bu güruh tarafından çıkarılmaktadır.

 

Evet ciddi mücadeleler sonucu,  geçtiğimiz günlerde eğitimde yeni bir sisteme geçildi. Öğretmen, okul ve öğrencinin eğitim ve öğretiminde, sistem ve uygulamalarda devrim niteliği taşıyan değişiklikler yapıldı.

 

Yeni sistemi öğretmenlerin özümsemesi için hizmet içi kurslar düzenleneceği, sistemin içeriğinde gözükmektedir.

 

İş bölümü ve branşlaşmanın süratle artırılacağı, çok bilmenin değil, bildiğini çok iyi yapabilme vasfının kazandırılacağı, gerek sosyal alanda, gerekse teknik branşlarda belirli seviyede uzman yetiştirme planlı ve programlı bir öğretimle olacağı da sistemin içeriğinde bulunmaktadır.

 

Sistem,  eğitimin sosyal yönü, öğretmen, öğrenci, idareci, veli ilişkileri, okulun özellikleri, görevleri, okul, kültür ilişkileri, gelişen ve değişen dünyada okula düşen sorumluluklar ve benzeri konulardaki yapılacak uygulamalarda oluşturulacak yeni sistemle Milli Eğitimde entegre eğitim sisteminin oluşturulacağı anlaşılmaktadır.

 

Diğer taraftan öğrencilerin; beden ve ruh ihtiyaçlarını gidermeyi, böylece maddi ve manevi yönden dengeli beslenmelerini, beden ve ruh sağlığının ancak bu şekilde gerçekleşebileceğini, bu yüzden yeni sistemi öğrenmiş öğretmenlere de bu manevi görevlerinin hatırlatılmasını da sistem kendi içinde sağlamaktadır.

 

Maddi ihtiyaçlardan kastedilen beslenme, barınma ve ısınma… şeklinde özetlenebilir.

 

Beslenme açlığı;  Maddi gıdalar.  Barınma açlığı; ev, bark, yani konut ile. Isınma açlığı; da yakıt ile giderilmektedir. Bunların hepside netice itibarı ile para ile karşılanmaktadır. Bu tür açlığın giderilmemesi, biyolojik yapının son bulmasına( ölüme), yeterli oranda karşılanmaması da  çeşitli biyolojik hastalıklara sebep olmaktadır.

 

Manevi ihtiyaçlar; sosyolojik ve psikolojik ihtiyaçlar veya açlıklarda, zihni, hissi ve dini olmak üzere üç guruba ayrılıyor.

Bu durumda zihni açlığın gıdası; Bilgi. Hissi açlığın gıdası; ilgi ( sevmek, sevilmek) güvenmek- güvenilmek, ziyaret etmek, ziyaret edilmek. DİNİ açlığın gıdası; da din bilgileri, iman ve ibadettir.

 

 İnsan sosyal bir varlık olduğu için bu tür açlıkların hiç giderilmemesi mümkün değildir. Ancak yeterince giderilmemesi söz konusu olabilir. Bu açlıkların yeterince giderilmemesi öncekiler gibi ölüme yol açmaz ama  kişide ve toplumda huzursuzluğa, çeşitli sıkıntılara yol açar.  

 

Öğrenciye yalnız objektif bilgi depolamak onun ancak zihni açlığını giderir; hissi ve dini açlığını gidermez.

 

Daha önce ki sistem, uygulamada ne yazık ki hep öğretim yaptı ve beceri kazandırmadı, buna mukabil öğrencinin hissi, duygusal ve dini inanç ile ilgili ihtiyaçları ihmal edilmişti.  Neticede bir çeşit dengesiz manevi beslenme oluşmakta ve kişi, meşhur misaliyle vali olduğu halde, adam olamamakta veya bilgili olduğu halde  huzurlu olamamakta idi.

Halbuki milli eğitimin genel amaçlarından biri de beden sağlığı kadar ruh sağlığı yerinde  nesiller yetiştirmektir.

 

Adı milli eğitim olan sistemimiz şimdiye kadar hep mili tarafını ıskalamıştı. Yeni çıkan yasayla, inşallah bu tarafını da ikmal edecek ve bilgili, kültürlü, imanlı ve irfanlı gençler yetiştirecektir.

Selam ve dua ile.

04-04,2012

 

 

 

 

 

Paylaş:

Bu Yazıyı Puanla

0/5 (0 oy)

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu