Türkiye’nin İlk Fotoğraf Müzesi Fatih’te Açıldı
Açılışa Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Fotoğraf Dostları Derneği Başkanı Gültekin Çizgen, foto
Açılışa Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Fotoğraf Dostları Derneği Başkanı Gültekin Çizgen, fotoğraf sanatının üstatlarından Ara Güler ve çok sayıda fotoğraf dostu katıldı.
Açılışta konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, fotoğraf müzesinin kuruluş hikayesini anlattı. Gültekin Bey’in evinde başlayan müze fikrinin 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na sunulduğunu ancak yaşanan gecikmeler dolayısıyla hayata geçemediğini söyleyen Mustafa Demir, ‘biz dostlarımıza güvendiğimiz ve inandığımız için bu projenin arkasında durduk ve destek verdik.’dedi. Fotoğrafın bir ana sığdırılabilecek ne çok şey bulunduğunun bir delili olduğunu söyleyen Başkan Demir, fotoğrafın anı durdurarak, dondurarak insanların ortak hafızasına katkı yapan önemli belgelerden olduğunu vurguladı. İstanbul gibi zamana şahitlik etmiş bir kentin geçmişinden geleceğe taşıyacak çok anısı ve anı olduğunu hatırlatan Başkan Demir, ‘Biz Fatih Belediyesi ve Fotoğraf Dostları Derneği ile İstanbul’un görsel hafızasını yarınlara taşıma sorumluluğunu üstlendik ve İstanbul’a bir fotoğraf müzesi armağan ettik’ dedi.
Açılışta söz alan Fotoğraf Dostları Derneği Başkanı Gültekin Çizgen de, 30 yılı aşkın bir süredir, fotoğraf müzesi açma hayaliyle çalmadık kapı bırakmadıklarını, artık ümitlerinin tükendiği bir anda Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in desteğiyle hayallerini gerçekleştirme imkanı bulduklarını söyledi. Kadırga’nın Bizans ve Osmanlı Donanmalarının demir attığı, eski İstanbul’un en önemli semtlerinden biri olduğunu da vurgulayan Çizgen, ‘burada fotoğrafımızın kültür odağını oluşturmamızı sağlayan Başkan Mustafa Demir’e teşekkür ederim’ dedi.
Çizgen sözlerini ‘fotoğrafın da artık bir müzesi var, ölsem de gam yemem’ diyerek noktaladı.
Açılışta konuşan İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de, ‘Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de, Gültekin Çizgen de bu müzenin açılması konusunda inatla ve kararlılıkla çalışarak tüm sorunların üstesinden geldiler. İstanbul’un bir eksikliği giderilmiş oldu. Emeği geçenleri alkışlıyorum’ dedi.
Konuşmaların ardından Fotoğraf Dostları Derneği’nin bir numaralı onur üyesi seçilen Başkan Demir’e plaket verildi.
Müzenin açılışı alışılanın aksine kurdela kesilerek değil, kepenk kaldırılarak yapıldı. Müzenin kepengini Çizgen’le birlikte kaldıran Demir, ‘ben erken saatlerde ilçemde dolaşırım ve esnaf arkadaşlarımla kepenk kaldırdığım çok olmuştur. Ama ilk kez bir müzenin kepengini kaldırıyorum’ dedi.
Fatih Belediyesi’ne ait olan Kadırga Kültür Merkezi binasında bulunan bin metrekarelik bir alanda açılan İstanbul Fotoğraf Müzesi, 5 fotoğraf galerisi, fotoğraf arşivi ve kütüphaneden oluşuyor. Ülkemiz ve dünyadan farklı fotoğraf çalışmalarının örneklerinin de sunulacağı müzede, çeşitli kuşaklardan fotoğraf sanatçılarının eserleri yer alıyor.
Müzenin ilk süreli sergileri olan ‘Fotoğrafımızda Bugün – 2011’ ve ‘Basılı Fotoğrafımız – Albümler’ üç ay boyunca gezilebilecek.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Elazığ'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Fesih Sonrası Takvim Nasıl İşleyecek
Terör örgütü Pkk, silahları bıraktığını açıkladı. Geçen hafta kongresini topladığını duyuran...
AK Parti’den manipülatif anketlere yanıt!
on zamanlarda dolaşıma sokulan manipülatif anketlere AK Parti'den yanıt geldi. AK Parti Genel...
BELEDİYE Haberleri
TümüElazığ'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Fesih Sonrası Takvim Nasıl İşleyecek
Terör örgütü Pkk, silahları bıraktığını açıkladı. Geçen hafta kongresini topladığını duyuran...
AK Parti’den manipülatif anketlere yanıt!
on zamanlarda dolaşıma sokulan manipülatif anketlere AK Parti'den yanıt geldi. AK Parti Genel...
İstanbulda ulaşıma Coranavirüs ayarı
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni tip koronavirüse karşı aldıkları...
Almanya Ülkelerinde Türkiye nin seçim kampanyası...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın erken seçimler öncesinde Avrupada Türk vatandaşlarına...
Fatih Belediyesi Gelir için Tarihi Yarımadayı Ranta AÇTI
Fatih Belediyesi koruma kurullarını devre dışı bırakarak tarihi yarımadayı imara açma planını...
Dünyaca ünlü sanatçıya Fatih Belediyesinden şok
JR Fatihte bir binaya Wrinkles of the City projesi kapsamında bir portre çizmişti. Portrenin...
Fatih Belediyesi Müsrif Ramazan Etkinlikleri...
Türkiye’de ilk kez 2005 yılında ‘sokak iftarı’ kültürünü başlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa...
Fatih ve Fetih Sergisine Büyük İlgi
Gün Gün İstanbul’un Fethi sergisi Çamlıca Araştırma Kütüphanesinde açıldı.
‘7 BÖLGE 7 RENK KÜLTÜR VE SANAT GÜNLERİ’ BAŞLIYOR
Fatih Belediyesi ve Motif Halk Oyunları Eğitim ve Öğretim Vakfı işbirliğiyle bu yıl beşincisi...
Fatih Belediyesinden Sulukule projesi iptali için açıklama
Danıştay 14. Daire’nin onamış bulunduğu 2013/ 5709 esas nolu kararı; hali hazırda hayata...
Fatih te Bakkal Ve Marketlerin Önüne Bırakılan Açık Ekmek...
Fatih Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, market, bakkal, büfe gibi yerlerin kapı önlerine...




