BORSA
BIST 100 14.827,35 %2,82
Altın 6.196,23 ₺/gr %1,45
Bitcoin $62.735 %2,33
Dolar 46,45 ₺ %0,04
Euro 53,20 ₺ %0,08
Sterlin 61,31 ₺ %0,04
Gümüş 95,67 ₺/gr %2,54
Ethereum $1.696,89 %2,66
İsviçre Frangı 57,57 ₺ %0,31
Kanada Doları 32,83 ₺ %0,13
Avustralya Doları 32,52 ₺ %0,24
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,38 ₺ %0,01
BAE Dirhemi 12,65 ₺ %0,03
Rus Rublesi 0,63 ₺ %0,02
Çin Yuanı 6,84 ₺ %0,27
İSTANBUL 22°C 6.196,23 ₺/gr 46,45 ₺ 53,20 ₺
Anasayfa DÜNYA NATO\'dan Türkiye açıklaması
fatihaktuel

NATO\'dan Türkiye açıklaması

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO ittifakından hiçbir ülkenin Türkiye kadar Orta Doğu\'dan gelen saldırılara maruz kalmadığını belirterek, müttefiklerin Türkiye\'ye desteğe devam edeceğini bildir

· 7 dk okuma · 61 okunma
NATO\'dan Türkiye açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İstanbul\'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi\'nde bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye\'nin NATO ittifakının çok güçlü bir üyesi olduğunu söyleyen Stoltenberg, \"NATO üyelerinden hiçbiri Türkiye kadar Orta Doğu\'dan gelen saldırılara maruz kalmadı.\" dedi.

Stoltenberg, devam eden Barış Pınarı Harekatı\'na ilişkin Bakan Çavuşoğlu ile değerlendirmelerde bulunduklarını belirterek, \"Suriye\'de tutulan DEAŞ savaşçılarının orada kalmasını sağlamak için çözüm bulunmalı.\" şeklinde konuştu.

Türkiye\'nin terörle mücadelede önemli bir ülke olduğunun altını çizen Stoltenberg, DEAŞ ile mücadelede Türkiye\'nin sağladığı katkılara dikkati çekti.

Stoltenberg, \"NATO müttefikleri Türkiye\'yi desteklemeye devam edecektir. Türkiye hepimiz için önemli bir mücadelenin ön cephesinde yer alıyor.\" ifadesini kullandı.

NATO müttefikleri olarak uzun yıllardır çok büyük bir dayanışma içerisinde olduklarına işaret eden Stoltenberg, Türkiye\'nin, Suriye\'den Akdeniz\'e, Afganistan\'dan Irak\'a, Kosova ve Batı Balkanlar\'a kadar çok sayıda bölgede istikrarı sağlayıcı rol üstlendiğine dikkati çekti.

 

Stoltenberg, NATO\'nun, Türkiye\'nin deniz ve hava kuvvetlerine destek verdiğini belirterek, ittifakın Türkiye\'deki askeri tesislere 5 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını aktardı.

Bunların arasında radar ve deniz kuvvetlerine ait üsler bulunduğunu vurgulayan Stoltenberg, bunun, NATO\'nun Türkiye ile nasıl bir dayanışma içerisinde olduğunu gösterdiğini söyledi.

\"HİÇBİR ÜYE TÜRKİYE KADAR ETKİLENMEDİ\"

Stoltenberg, \"Türkiye, zor bir bölgenin sınırlarında bulunuyor. NATO ittifakından hiçbir üye, Türkiye kadar Orta Doğu\'dan şiddet ve istikrarsızlığa maruz kalmadı, Türkiye kadar Suriye\'den gelen mülteciye ev sahipliği yapmak zorunda da kalmadı.\" diye konuştu.

Suriye\'nin kuzeyinde devam eden Barış Pınarı Harekatı\'na ilişkin Çavuşoğlu ile değerlendirmede bulunduklarını aktaran Stoltenberg, \"Harekatla ilgili kendi endişelerimi de paylaştım. Gerilimin artırılmaması, daha fazla istikrarsızlığa sebep olunmaması ve insanların daha fazla acı çekmemesi gerektiğini hatırlattım.\" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Türkiye ile ortak düşmanlarının, DEAŞ olduğuna vurgu yaparak, Türkiye ile dayanışma içerisinde Suriye ve Irak\'ta birkaç sene öncesine kadar varlık gösteren bu terör örgütünü bölgeden temizlediklerini anımsattı.

DEAŞ teröristlerinin tekrar kaçmasına müsaade etmemek gerektiğini belirten Stoltenberg, halen tutuklu bulunan DEAŞ\'lıların orada tutulmaya devam edilmelerini sağlamak için bir çözüm bulmak zorunda olduklarını dile getirdi.

Stoltenberg, Türkiye\'nin Rusya\'dan S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin, \"Türkiye\'nin bu konuyla ilgili bazı nedenleri olabilir ancak koordinasyon ve müttefiklerin uçakları açısından sorun teşkil edebilecek bir uyumsuzluk da doğabilir.\" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye\'nin büyük bir güç olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, bunun da büyük bir sorumluluğu beraberinde getirdiğini kaydetti.

\"TÜRKİYE\'NİN NE KADAR BÜYÜK BİR MÜTTEFİK OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ\"

Stoltenberg, \"NATO, Türkiye\'nin ne kadar büyük bir müttefik olduğunun farkındadır ve her zaman ortak güvenliğimiz için yapılan iş birliği çalışmalarıyla da bizi daha güvenli kılıyorsunuz.\" dedi.

Bütün sınamalara karşı birlikte savaşmak zorunda olduklarını kaydeden Stoltenberg, NATO\'nun, Türkiye ile daha güçlü olduğuna dikkati çekti.

Stoltenberg, NATO\'nun PKK/YPG\'yi bir terör tehdidi olarak görüp görmediği konusunda, BM ve AB\'nin aksine NATO\'nun kamuya açık bir terör örgütleri listesi bulunmadığını dile getirdi.

Terörün her şeklinin eşit olduğunu belirten Stoltenberg, NATO\'nun, DEAŞ karşıtı koalisyonda yer aldığını hatırlattı.

NATO\'nun, Afganistan ve Irak gibi ülkelerde terörle mücadeleye devam ettiğini vurgulayan Stoltenberg, bunun için yerel güçleri eğittiklerini, Türkiye\'nin de Afganistan\'da bu konuda lider ülkelerden olduğunu söyledi.

\"MÜTTEFİKLERİMİZ ARASINDA YPG KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİ YOK\"

Stoltenberg, \"Suriye\'nin kuzeyi ve YPG konusunda ise bilinen bir gerçek var. Müttefiklerimiz arasında bu konuda bir fikir birliği oluşmadı.\" dedi.

DEAŞ karşıtı koalisyonun bir parçası olarak NATO\'nun terörle mücadeleye devam edeceğini belirten Stoltenberg, \"Ancak biz, Suriye\'nin kuzeyinde yer almıyoruz. Orada NATO bulunmuyor.\" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Türkiye\'nin terörizmle mücadelede oynadığı kritik role işaret ederek, \"DEAŞ ile yapılan mücadelede elde edilen ilerleme, büyük ölçüde Türkiye\'nin katkılarıyla sağlandı.\" dedi.

Türkiye\'nin güçlü askeri altyapısı ve üsleriyle ittifakın önemli bir üyesi olarak terörizmle mücadelede sunduğu değerli katkılara vurgu yapan Stoltenberg, şunları kaydetti:

\"Bu yıl Türkiye\'ye ikinci ziyaretim. NATO Genel Sekreteri sıfatımla, Türkiye\'nin ittifak içindeki önemini defalarca vurguladım. Bu nedenle Türkiye\'nin katkılarını önemsiyorum ve takdir ediyorum. NATO, kendi askeri varlığını Türkiye\'de son yıllarda arttırmıştır. Türkiye\'nin güney sınırlarını korumaktadır. Türkiye\'nin savunmasını güçlendirmek için farklı radar sistemlerini kapsayan 5 milyar dolarlık yatırım yaptık.

Orta Doğu\'da bu şiddet ve istikrarsızlık, sadece Türkiye\'yi değil, tüm müttefikleri ilgilendiriyor. Biz sadece Türkiye\'yi korumak için değil, kendimizi de korumak için burada bulunuyoruz. DEAŞ\'a karşı yapılan savaş da bunun en iyi örneği. Türkiye, herkesten çok etkilendi. Türkiye\'nin meşru gerekçeleri var. Türkiye, ek hava savunma füzelerini almaya çalışıyor. Fransa ve İtalya ile devam eden bir diyalog var. Aynı zamanda ABD ile de Patriotlar için müzakereler olduğunu biliyoruz.\"



DÜNYA Haberleri

Tümü

Bu sefer olacak gibi .ABD ile İran arasındaki anlaşma 24...

ABD ile İran arasında savaşın sona erdirilmesine yönelik anlaşmada sona yaklaşıldı. Pakistan...

5 gün önce

Filipinler de 7.8 lik Deprem

Filipinler'de 7,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde ne oldu? Depremde 15 kişi hayatını...

10 gün önce

Gerilim Tırmanıyor. İran İsrail'deki 2 hava üssünü hedef...

Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor: İran, İsrail'deki Nevatim ve Tel Nof hava üslerini hedef aldı....

11 gün önce

İsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor

Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...

4 ay önce

Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:

Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....

4 ay önce

Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi

İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...

6 ay önce

Dürzi lider El Hicri bağımsızlık istedi!

. El Hicri, Dürzi toplumunun bağımsızlık talebini yinelerken, uluslararası aktörlere “sonsuz...

9 ay önce

Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı

İsrail ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Süveyda'da tansiyon yeniden tavan yaptı. 13...

11 ay önce

Hindistan da Yolcu Uçağı Yerleşim Birimine Düştü

Hindistan da Londra Gatwick Havalimanı'na giden bir yolcu uçağı kalkıştan 1 dakika sonra...

1 yıl önce

ABD vatandaşlarına Irak Seyahat Uyarısı

İran'dan gelen "Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini vururuz" çıkışının ardından ABD Bağdat...

1 yıl önce

Avusturya'da ortaokula silahlı saldırı!

Avusturya'nın Graz kentinde bir okula saldırı gerçekleşti. İlk bilgilere göre, saldırıda en 10...

1 yıl önce

Trump savaş birliklerini sahaya sürdü

Sokakların karıştığı ABD'de Savunma Bakanlığı, Los Angeles'ta devam eden protestoları kontrol...

1 yıl önce