1 milyon 937 bin kişi iş arıyor
Türkiye, bugün işsizlik oranında rekor üstüne rekor kırıyor. Ekim 2014 rakamlarına göre işsizlik oranı yüzde 10.6ya ulaştı. Bu da 3 milyon 95 bin kişinin işsiz olduğunu ortaya koydu. Türkiyede
Türkiye, bugün işsizlik oranında rekor üstüne rekor kırıyor. Ekim 2014 rakamlarına göre işsizlik oranı yüzde 10.6ya ulaştı. Bu da 3 milyon 95 bin kişinin işsiz olduğunu ortaya koydu. Türkiyede bir taraftan işsiz sayısı hızla artarken diğer taraftan işgücünde de rekor kırılıyor. İstihdam edilenlerle işsizlerin oluşturduğu işgücü sayısı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ekim 2014te 29 milyon 153 bine ulaştı. Ekim 2013te bu sayı 27 milyon 216 bin kişi idi. Yani bir yılda 1 milyon 937 bin kişi iş bulmaya çalıştı. Bu rekor çünkü çok değil sadece 1 yıl öncesinde iş arayanların sayısı sadece 435 bin kişiydi. 5 katlık bir artıştan bahsediyoruz.
BİR YILDA YARIM MİLYON
Peki bu neden böyle? Elbette işgücüne katılan kadınların bunda etkisi büyük ama bir şey daha var ki TÜİK bile reddedemiyor: Suriyeliler. Eğer ikametgahları var ise Suriyeli mülteciler de TÜİKin işsizlik hesabına dahil oluyor. Yani milliyet değil ikametgah önemli. Unutmayalım ki, son dönemde 1 milyon 517 bin Suriyeliye de biyometrik kimlik verilerek kayıt altına alınmıştı. TÜİK mevsim etkilerinden arındırılmış verilerine göre Ekim 2012den Ekim 2013e işgücünde artış 435 bin kişi idi. Aslında 2013 yılı boyunca bu artış 1 milyonlar seviyelerinden başlayıp yılın sonlarına doğru azaldı. 2014e gelindiğinde ise işgücü artışı hız kazandı. Yılın başında 1 milyon kişi olarak artan işgücü zirveye Ekim 2014te çıktı. Tam 1 milyon 937 bin kişi işgücüne dahil oldu. Bunun 1 milyon 358 bini istihdama dahil olurken 579 bini işsizler ordusuna katıldı. Yine işgücü artışı gibi işsiz sayısındaki artış da 2014 yılında eski yılları katlayarak gitti.
MİLLİYETE BAKMIYORLAR
İşsizlik verilerindeki bu büyük değişim akla Suriyeli mültecilerin bu rakamlara etki edip etmediğini getiriyor. TÜİKin Hanehalkı İşgücü Verilerini hazırlayan uzmanı Murat Karakaş buna ilişkin sorularımızı yanıtladı. Karakaş 2014 Şubat ayından itibaren işgücü anketi metodolojisinde ciddi bazı değişikliklerimiz oldu. Kurum olarak biz bu değişiklikleri eski seri üzerinde mümkün olduğunca yansıtmaya çalıştık ama bu iki dönem arasında uygulama açısından ve örnekleme açısından bir takım farklılıkların olduğu unutulmamalıdır dedi.
Suriye meselesine gelince Karakaşın yanıtı şöyle: Eğer bizim anket yaptığımız adreste bir yabancı ikamet ediyorsa bu kişilerle de anket yapılması kapsamımız dahilindedir. Ancak anketteki etkinin ölçüsünü ortaya koymak çok zor elbette... Ayrıca işgücünün artışında önemli bir payın da işsiz sayısının artışından kaynaklandığı görülmektedir. Yani TÜİKin anketörleri işgücü anketine çıktıklarında anket yaptıkları kişilerin milliyetiyle ilgilenmiyor. Tek ilgilendikleri ikametleri. Eğer ikamet edilen adreste Suriyeli var ise ve İş arıyorum, iş bulsam çalışırım diyorsa hem işgücüne, hem de işsizlik sayısına dahil oluyor. TÜİK de bu rakamlarda Suriyelilerin de katkısı olduğunu reddedemiyor.
İşgücü anketi kimi kapsıyor?
Ankette Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan hanelerde bulunan tüm kişiler kapsanıyor. Ankette okul, yurt, otel, çocuk yuvası, huzurevi, hastane ve hapishanede bulunanlar ile kışla ve ordu evlerinde ikamet edenler kapsanmıyor. (Radikal)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
14 Mayıs seçiminde kaç kişi oy kullanacak?
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), kararlarına göre, yurt içinde 190 bin 736 sandıkta, 60 milyon 904...
İşte Dünyanın yeni nüfusu
Alman Dünya Nüfusu Vakfı, 2023 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 66 milyon kişi arttığını böylece...
Nüfus artış hızı mız binde 1,1 oldu
Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 92 bin 824...
EKONOMİ Haberleri
TümüENAG : Yıllık Enflasyonda %46,61 Artış
Ekonomi kamuoyunun merakla beklediği veriler açıklandı. Bağımsız akademisyenler ve...
Polisan Japonlara Stıldı.
Marmara Holding'in elinde bulunan yüzde 50'lik payın 93 milyon dolar karşılığında Japon devine...
Borsa Dibin dibini gördü.
Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem gününde satış baskısı sertleşti. BIST 100 endeksi yüzde 3’ü...
Altın Fiyatları Neden Düşüşte
Küresel piyasalarda altının ons fiyatı, artan tahvil getirileri ve yükselen petrol fiyatlarının...
Perşembe günü mazota indirim geliyor.
Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, bugün gece yarısından itibaren (24 Eylül...
ENAG Enflayon Yüzde 49.03
(ENAG), merakla beklenen Ağustos 2026 dönemine ait tüketici fiyat endeksi (E-TÜFE) verilerini...
İnternetten alışverişinde İadeler için yeni uygulama
Taslakla birlikte kargo süreçlerinden veri taşınmasına, reklam uygulamalarından sosyal dayanışma...
Kayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...
Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.
Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...
İşte Mayıs ayı enflasyonu
"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...
Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti
Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...
Finansal İstikrar Komitesi toplandı
Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...




