Arabulucuğa 10 bin başvuru
İşçi-işveren uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulaması 1 Ocak’ta başladı. Şu ana kadar 10 bin 3 başvuru yapılırken incelenen başvurulardan 724’ü anlaşmayla sonuçlandı.
İşe iade davaları dahil olmak üzere bireysel iş uyuşmazlıkları, alacak ya da tazminat talepleri, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, kötü niyet tazminatı gibi işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava açmadan önce zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulaması, 1 Ocak 2018\de başladı. 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu\nda yapılan düzenlemeyle, devlet kurumları ile çalışanı arasındaki uyuşmazlıklar arabuluculuk uygulamasıyla çözümlenecek. Buna göre idarenin taraf olduğu iş hukuku uyuşmazlıklarının, dava yoluna gitmeden çözümlenmesinin önü açıldı.
ÜÇ KİŞİLİK HEYET
Kanunda, arabuluculuk müzakerelerinde idareyi 3 kişiden oluşan komisyonun temsil edeceği hüküm altına alındı. Buna göre, komisyonun iki üyesi, üst yönetici tarafından belirlenecek. Üçüncü üye ise hukuk birimi amiri veya onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşaviri olacak. Uygulamanın başlamasının ardından Başbakanlık tarafından tüm bakanlıklar ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, MİT Müsteşarlığı, Türkiye Belediyeler Birliği gibi tüm kurumlar ile üniversitelere bir yazı gönderildi. Yazıda, “komisyonların oluşturulması “ istendi.
724\Ü ANLAŞTI
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı verilerine göre, uygulamanın başladığı 1 Ocak\tan bu yana 10 bin 3 başvuru yapıldı. Şu ana kadar incelenen başvurulardan 724\ü anlaşmayla sonuçlanırken, 120 dosyada taraflar anlaşamadı. Bu arada, başvurular, 108 adliyede kurulan Arabuluculuk Bürolarına yapılıyor. Arabuluculuk bürolarının bulunmadığı yerlerde ise başvuruları Sulh Hukuk Mahkemesi Yazı İşleri Müdürlükleri alıyor. Arabuluculuk görüşmelerinin üç hafta içerisinde tamamlanması gerekiyor. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabiliyor. Taraflar anlaştığında arabulucu bir anlaşma metni hazırlayacak, anlaşılan hususlarla ilgili bir daha dava açılamayacak.
Düzenlemeden önce dava yoluna gidildiğinde ve devlet bu davayı kaybettiğinde, gider avansı, harç, faiz, vekalet ücreti gibi birçok masrafla karşı karşıya kalıyordu. Ancak uygulama sayesinde devletin maddi olarak daha fazla zarara uğratılmasının önüne geçilecek. Ayrıca idare ile vatandaş mahkemede karşı karşıya geliyordu. Yine arabuluculuk uygulamasıyla idare ve vatandaş arasındaki sorun barışçıl şekilde çözülecek.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İBB'den 100 bin öğrenciye 15 bin TL burs
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 100 bin üniversite öğrencesine 15 bin TL eğitim desteği verecek....
Tarım arazileri için başvuru ve ödeme süresi uzatıldı
2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışında başvuru ve ödeme süresi yıl sonuna uzatıldı.
Can Kaybı 31 bin 974'e yükseldi
. Can kaybı 31 bin 974'e yükselirken, yaralı sayısı ise 80 bin 278 oldu. Yıkılan bina sayısı 6...
GÜNCEL Haberleri
TümüAltınbaş Holding e Fon Operasyonu
Fon soruşturması kapsamında Altınbaş Holding sahibi Nusret Altınbaş hakkında yakalama kararı...
Vali Gül'den sele ilişkin açıklama .Sel felaketinin...
İstanbul Valisi Davut Gül sele ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Gül, İstanbul'da 6,...
Süleymancılar Soruşturmasında Yeni Operasyon
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Alihan Kuriş çıkar amaçlı suç örgütü”...
Emir Sarıgül Teslim Oldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü kara para aklama soruşturmasında operasyonlar...
Çukurova Belediyesine Operasyon
Adana'da jandarma ekipleri, Çukurova Belediyesi'ne yönelik operasyon başlattı.
Sel felaketinde Can kaybı sayısı 8 oldu
Kocaeli'de dere sularına kapılan araçta kaybolan iki kişinin ve İstanbul'da aranan bir kişinin...
Yargıda rüşvet soruşturması
2022-2024 yılları arasında İstanbul’daki çeşitli adliyelerde görülen bazı dava ve soruşturmalara...
Gürlek'ten Şık'a Suç duyurusu ve Tazminat istemi davası
Bakan Gürlek'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, Şık'ın iddiaları kesin bir dille...
Betül Sayan Kaya ve Eşi Etkin Pişmanlık için 2.2 milyar...
Fon soruşturmasındaki iddialar üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden...
Antalya'da fuhuş ve uyuşturucu operasyonu.
Antalya'nın Serik ilçesinde uyuşturucu ve fuhuş soruşturması kapsamında aralarında turizmci ve...
Tüm Hakemler İfadeye Çağrılıyor.
Hakem sınavları, görevlendirmeler ve klasmanlara ilişkin çarpıcı yazışmaların ortaya çıktığı...
Enver Altaylı İfadesinde Savcıyı Tehdit Etmiş.
Suçlamaları ve dijital delilleri reddeden Altaylı'nın, ifade sırasında Cumhuriyet Başsavcı...




