Yapay zeka pazarında DeepSeek depremi
Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek, geliştirdiği düşük maliyetli ve açık kaynaklı yapay zeka modeliyle ABD'li teknoloji devlerini endişelendirmeye başladı.
Çinli teknoloji girişimi DeepSeek, geliştirdiği düşük maliyetli ve açık kaynaklı yapay zeka modeliyle yapay zeka pazarında deprem etkisi yarattı.
ABD medyası ve yapay zeka forumlarında DeepSeek'in, ABD'nin çip kısıtlamalarını nasıl aştığı ve rekabetçi yapay zeka modelleri nasıl geliştirdiği tartışılıyor.
"ABD HAKİMİYETİNE TEHDİT"
Nature dergisi, DeepSeek'in DeepSeek-R1 adlı büyük dil modelinin kimya, matematik ve kodlamada OpenAI'nin o1 modeliyle aynı seviyede performans gösterdiğini yazdı.
CNBC, DeepSeek'in ABD'nin yapay zeka hakimiyetine nasıl bir tehdit oluşturduğunu sorgulayan bir rapor yayınladı.
New York Times ise DeepSeek'in daha ucuz ve daha az güçlü çiplerle nasıl rekabetçi bir sohbet robotu geliştirdiğini yazdı.
Nanjing Üniversitesi'nden Li Baiyang, DeepSeek'in ABD'nin yapay zeka teknolojisindeki hakimiyetine meydan okuduğunu ve ABD'nin çip kısıtlamalarının etkisiz olduğunu kanıtladığını söyledi.
META BASKI ALTINDA
The Decoder ve Teamblind tarafından yayınlanan raporlar, Meta'nın DeepSeek'in başarısı karşısında baskı hissettiğini ve mühendislerinin DeepSeek'i analiz ederek benzer teknolojiler geliştirmeye çalıştığını ortaya koydu.
ÇİN VE ABD ARASINDAKİ REKABET
DeepSeek'in başarısı, Çin ve ABD arasındaki yapay zeka rekabetini daha da kızıştırdı. ABD, yapay zeka alanında Çin'e karşı katı önlemler almış olsa da DeepSeek, bu kısıtlamaların etkisiz olabileceğini gösterdi.
Li Baiyang, Çin ve ABD'nin yapay zeka sektöründe rekabet etmesine rağmen yapay zeka yönetimi gibi konularda iş birliği yapmaları gerektiğini vurguladı.
ABD BORSASI ÇAKILDI
Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek, ABD borsasına bir günde 1 trilyon dolar değer kaybettirdi.
DeepSeek ABD'yi sarsarken, hemen ardından şirkete siber saldırılar başlatıldı. Bu olay; Trump'ın "yapay zekaya 500 milyar dolar yatırım" açıklamasından sonra gerçekleşti.
Elon Musk öncülüğünde bu amaçla bir yatırımcılar konsorsiyumu oluşturulmuştu. Çin ABD'nin planlarını bozdu.
Nvidia hisseleri yüzde 12, Meta ve Alphabet hisseleri ise yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti. Diğer teknoloji devleri de düşüşlerden etkilendi. Nasdaq 100 endeksi, yüzde 3 düşüşle son altı haftanın en kötü gününü geçirdi.
PİYASALARDA ENDİŞE
DeepSeek'in başarısı, ABD'nin Çin'e uyguladığı yüksek güçlü yapay zeka çiplerinin ihracat kısıtlamalarına rağmen gelmesi nedeniyle daha da şaşırtıcı bulundu.
Yatırımcılar, ABD'li şirketlerin yapay zeka alanındaki liderliğinin tehdit altında olduğu endişesine kapıldı.
Bazı uzmanlar, piyasaların DeepSeek'in başarısına aşırı tepki verdiğini ve satışların abartılı olduğunu düşünüyor. ABD'li şirketlerin yapay zeka alanındaki yıllardır süren liderliğinin kolay kolay sarsılmayacağı ve Çinli bir girişime büyük bir müşteri kayması olmayacağı belirtiliyor.
"REKABET İYİDİR"
Diğer uzmanlar ise DeepSeek'in başarısının yapay zeka alanında rekabeti artıracağını ve bu durumun tüketiciler için faydalı olacağını düşünüyor. Daha fazla yenilik ve daha düşük fiyatlar bekleniyor.
#Yapay Zeka , #DeepSeek , Meta , #Rekabet
Benzer Haberler
Yapay Zeka Bakanlığı Geliyor!
2019’da Türkiye’de yönetim anlayışı sil baştan değişecek. Yeni sistemde planlanan en dikkat...
koronavirüsü tespit eden yapay zeka sistemi geliştirdiler
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Bilgisayar Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Ali Keleş, eşi Doç. Dr....
Türk bilim adamlarından hayati buluş!
Türk bilim adamlarının ortak çalışmasıyla tamamen yerli yapay kan üretildi. Eskişehir Osmangazi...
GÜNCEL Haberleri
TümüTRUMP :Hürmüz'ü açmamızı istiyorlar
ABD Başkanı Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı açma talebiyle karşı karşıya olduklarını açıkladı....
B.A.E , OPEC üyeliğinden çekiliyor
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (B.A.E) OPEC üyeliğinden çekilme kararı, petrol piyasalarında...
Filistin'e destek verene yeşil kart yok
Başkan Donald Trump yönetimi , Filistin'e destek verenlerin yeşil kart başvurularını...
Akaryakıta çifte zam
Akaryakıt fiyatlarına 28 Nisan 2026 itibarıyla çifte zam yapıldı. Benzine 95 kuruş, motorine 2...
Kiralık Sosyal Konut uygulaması başlıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla "Kiralık Sosyal Konut" uygulaması başlıyor....
Okullarda yeni güvenlik genelgesi !
Okullarda yeni güvenlik genelgesi yayınlandı.
Dört ilde fuhuş operasyonu
İstanbul merkezli 4 ilde organize şekilde fuhuş yaptıran çeteye karşı büyük bir operasyon...
638 faili meçhul dosyayı yeniden incelemeye aldı
Adalet Bakanlığı 75 ilde 693 maktulün adının geçtiği 638 faili meçhul dosyayı yeniden incelemeye...
İsrail bir gazetecinin daha ölümüne sebep oldu
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde gazetecileri hedef aldığını itiraf etti. Emel Halil isimli...
İran'dan Müzakere Açıklamasına Yalanlama
İran Dışişleri Bakanlığı,Pakistanlı kaynakların iddialarını yalanlayarak ABD ile ikinci tur...
Okullarda yeni dönem
Okullarda yeni dönem başladı. Neler oldu? Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki saldırıların ardından...
Ugandalı General bir kez daha Türkiye'yi hedef aldı
Uganda Genelkurmay Başkanı Muhoozi Kainerugaba, Türk şirketleriyle olan sözleşmeyi iptaledilmesi...




