BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa SAĞLIK Burun tıkanıklığı kalbi yoruyor

Burun tıkanıklığı kalbi yoruyor

Burun tıkanıklığı, her yüz kişiden 10-20sinde görülüyor. Ancak genellikle iyi bir solunumun nasıl olduğu bilinmediği için çok sayıda insan tıkalı burunla yaşamaya al

10.12.2015 - 11:16 YAYINLANMA
3 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
Burun tıkanıklığı kalbi yoruyor

Burun tıkanıklığı, her yüz kişiden 10-20sinde görülüyor. Ancak genellikle iyi bir solunumun nasıl olduğu bilinmediği için çok sayıda insan tıkalı burunla yaşamaya alışıyor ve problemi geçici yöntemlerle çözmeye çalışıyor. Ancak burun tıkanıklığı devam ettiği takdirde hem yorgunluk ve kalitesiz uykuya hem de uyku apnesi, koroner kalp hastalıkları ve hipertansiyona neden oluyor. KBB Uzmanı Dr. Hakkı Süha Özçelik, ağzı açık uyuma, horlama, gün içinde aşırı yorgunluk ile uyuklama sorunu yaşayanların bir uzmana başvurmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

DERİN UYKUYU ÖNLÜYOR

Dr. Özçelik, deviasyon ve burun etlerinde şişme gibi nedenlerle oluşan tıkanıklığın kalıcı olabildiğine vurgu yaparak şöyle konuşuyor: Sürekli burundan yeterli hava alamayan kişinin öncelikle uykusu bozuluyor. Rahat ve derin uyku uyuyamama, uykuda horlama, nefesin durması, aşırı terleme, boğazda kuruma ve sık uyanma gibi sorunlar görülmeye başlanıyor. Uykunun yeterli ve kaliteli olmaması nedeniyle gün içinde hasta oturduğu yerde veya araba kullanırken uyuyor, özellikle efor sarf ederken, örneğin merdiven ve yokuş yukarı çıkarken çabuk yoruluyor ve nefes darlığı sorunu çekiyor.

AĞZINIZ AÇIK UYUYORSANIZ DİKKAT!

Geceleri ağzı açık uyumanın uyku apnesine neden olduğunu vurgulayan Dr. Özçelik, Ağzı açık uyumanın altında, burundan yeterli soluk alamayan kişide yaşanan en önemli sorun olan ve solunumun 20-30 saniye durması olarak ifade edilen uyku apnesi yatabiliyor. Uyku apnesi geniz etine bağlı olarak küçük çocuklarda gelişebileceği gibi, kilolu, boynu kısa ve burnu tıkalı yetişkinlerde de ortaya çıkabiliyor. Zamanında tedavi edilmezse yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı ve kalp yetmezliği gibi hastalıkları tetikleyebiliyor diyor.

AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİYOR?

Dr. Hakkı Süha Özçelik, geniz eti, deviasyon, kıkırdak ile kemik eğriliği, konka denilen burun eti büyümesi ile burun içinde et oluşumu gibi sorunların burun pasajını tümüyle tıkadığı durumlarda tek çözümün ameliyat olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor:

Aynı şekilde kronik sinüzitlerde de ameliyata başvuruluyor. Akut sinüzitlerde ve alerjik burun akıntıları ile tıkanıklıklarında antibiyotik tedavisi ve burun spreylerine başvuruluyor. Burun içinde akut sinüzit, alerji veya enfeksiyona bağlı koyu bir salgı varsa ve bu nedenle burun etleri de aşırı şişmişse, burun yıkama solüsyonları, ilaç ve spreyle çözüm sağlanabiliyor. Ancak burun açıcı spreylerinde çok dikkatli olmak ve 5 günden fazla kullanmamak gerekiyor. Alerjik nezlede kortizonlu spreyler, doktor önerisine göre daha uzun süre kullanılabiliyor.

LAZER KALICI ÇÖZÜM SUNUYOR

Alerjik yapılı kişilerde burun içinde sulu salgıya, burun etlerinde aşırı şişme ve burun tıkanıklığı eşlik ediyor. Bu hastalarda en iyi tedavi yöntemi ilaç kullanımı ve kortizonlu spreyler olmakla birlikte, şiş olan burun etlerinin lazer ile küçültülmesi kalıcı tedavi sağlıyor. Dr. Özçelik, ağrısız ve kanamasız olan bu yöntemde tampon da kullanılmadığını belirterek, Hastanın burun pasajı açıldığı gibi aşırı sulu salgı da azalıyor. Bu sayede hastalar oldukça rahatlıyor diyor.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SAĞLIK Haberleri

Tümü

Telemedicine uygulaması başlıyor.

Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...

2 yıl önce

Koronavirüsün sevmediği üç şey

Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...

6 yıl önce

Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...

6 yıl önce

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımına Dair İpuçları

Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve...

6 yıl önce

55 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2’si kanser olmak üzere 55 ilacı...

6 yıl önce

İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası

Prof. Dr. Emin Özkaya, astımın son 15 yılda iki misli artış gösterdiğini ve son verilere göre...

6 yıl önce

Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor

Onkolog Doktor Yavuz Dizdar, “Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp...

7 yıl önce

Her 10 Çocuktan 1inde, Büyüme Geriliği Var .

Türkiye Gıda ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu, Türkiye gıda ve sağlık...

7 yıl önce

Sezaryen de Fark Ücreti Alınmıyacak

Normal ya da zorunlu hallerde sezaryenle doğumda özel hastanelerde fark ücreti alınmayacak....

7 yıl önce

4 Yeni Şehir Hastanesi Daha Açılıyor.

Sağlık Bakanlığınca bu yıl Eskişehir, Elazığ, Ankara ve Manisa\da olmak üzere 4 şehir hastanesi...

7 yıl önce

Her mahalleye mini hastane geliyor

Aile Sağlığı Merkezlerinde küçük check-up’lar yapılacak. Diyetisyen ve fiziksel aktivite...

7 yıl önce

Hacamatı Artık Aile Hekimleri Yapacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ın...

8 yıl önce