BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa SAĞLIK İnmemiş testis kısırlık nedeni

İnmemiş testis kısırlık nedeni

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Cem Kara, özellikle erken doğan bebeklerde, normal zamanında doğan bebeklere oranla üç kat daha fazla görülen inmemiş testisin, erkek kısırlığı ve bazı kanser tü

12.02.2015 - 06:21 YAYINLANMA
4 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
İnmemiş testis kısırlık nedeni

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Cem Kara, özellikle erken doğan bebeklerde, normal zamanında doğan bebeklere oranla üç kat daha fazla görülen inmemiş testisin, erkek kısırlığı ve bazı kanser türleri için risk oluşturduğunu söyledi.

Doğmadan önce her iki testisin bebeğin karın boşluğunda olduğunu, bebek anne karnında gelişimine devam ederken testislerin de torbaya inmeye başladığını söyleyen Opr. Dr. Cem Kara, Testisler, karın içi boşluğundan sonra kasık bölgesini geçerek doğuma yakın zamanda torbaya yerleşirler. Nadiren bu torbaya iniş doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde de devam eder. Çoğu zaman tek tarafta, bazen de çift tarafta birden olur. Gerçek inmemiş testiste önemli özellik, bir ya da iki testisin hiçbir zaman torbada olmamasıdır dedi.

İNMEMİŞ Mİ, UTANGAÇ MI?

Utangaç testis denilen durumda testislerin zaman zaman torbada görüldüğünü ancak özellikle soğuğun etkisiyle yukarıya, kasıklara doğru kaçarak ortadan kaybolduğunu söyledi. Tıp dilinde buna retraktil testis dendiğini aktaran Dr. Kara, Utangaç testisler, sıcak ortamlarda, çocuğun ateşinin çıktığı durumlarda, banyo küvetinde veya çocuk uyurken bakıldığında çoğunlukla torbada görülür. Utangaç testis bir hastalık sayılmaz, çocuğun ilerideki hayatında bir soruna yol açmaz. Herhangi bir tedavi (ilaç veya ameliyat) gerektirmez. Ancak 6 aylık aralarla çocuk cerrahisi uzmanı tarafından kontrolü gerekir. Aileler özellikle tek taraflı inmemiş testis ile utangaç testisi birbirine karıştırmasınlar. Tek tarafta da olsa eğer bir testis, yerine hiç inmiyorsa mutlaka bir çocuk cerrahına başvursunlar uyarısında bulundu.

İLK 6 AY ÇOK ÖNEMLİ

Testisin kasık kanalında takılabileceğini ya da karın içinde kalmış olabileceğini belirten ve bebek takibinde ilk 6 ayın çok önemli olduğunun altını çizen Opr. Kara, şöyle devam etti: 6 ayın sonuna kadar inmemiş testislerin bir kısmı daha iner. Ancak bundan sonra artık inmez. Bu durum, erkek çocuklarda en sık rastlanan anormalliktir. Her 100 sağlıklı erkek bebekten birisinde kalıcı bir hastalık olarak bulunur.

İlk 6 ay geçtikten sonra mutlaka bir an önce tedavi edilmelidir. En ideali 6 ay ile 1 yaş arasıdır. Ancak en geç 2 yaş bitimine kadar tedavi tamamlanmalıdır. Hangi nedenle olursa olsun inmemiş testis tedavisi 2 yaşın sonrasına bırakılmamalıdır. İnmemiş testisin olduğu tarafta fıtık da varsa o zaman hiç beklenmeden gerekirse 1 aylıkken cerrahi uygulanmalı.

İNMEMİŞ TESTİS NEDEN TEDAVİ EDİLMELİ?

1. İleride çocuk sahibi olmayı önler: Çok bilinen bir kısırlık sebebidir. Testisler ne kadar erken torbaya indirilirse risk o kadar azalır.

2. Kanser gelişebilir: İnmemiş testisli hastaların testislerinde ileride kanser gelişme riski normal erkeklere oranla 15 katı kadar daha fazladır.

3. Beraberinde kasık fıtığı da olabilir: Her zaman belirti vermese de inmemiş testisli hastaların %65 kadarında ameliyatta fıtık da tespit edilir ve cerrahi tedavisi yapılır.

4. Psikolojik ve estetik problem oluşturur.

5. Dış etkenlere daha açıktır.

AMELİYAT MI HORMON TEDAVİSİ Mİ?

Sorunun yaygın ve kesin tedavi yöntemi ameliyat. Ehil ellerde ve çocuk cerrahisi uzmanlarınca yapılan ameliyatlardan sonra başarı oranı ise çok yüksek.

İnmemiş testiste hormon tedavisi de bir seçenek. Nadiren de olsa ilaç, yani hormon tedavisi uygulamak gerektiğini dile getiren Dr. Cem Kara, İyi seçilmiş hastalarda kullanıldığında hem yan etkisi olmaz hem de zaman zaman ameliyatsız başarı sağlanır. Ancak hormon tedavisi, tecrübeli uzmanlarca yapılması gereken ve başarı şansı düşük, yan etki ihtimali yüksek bir tedavi şeklidir ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SAĞLIK Haberleri

Tümü

Telemedicine uygulaması başlıyor.

Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...

2 yıl önce

Koronavirüsün sevmediği üç şey

Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...

6 yıl önce

Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...

6 yıl önce

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımına Dair İpuçları

Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve...

6 yıl önce

55 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2’si kanser olmak üzere 55 ilacı...

6 yıl önce

İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası

Prof. Dr. Emin Özkaya, astımın son 15 yılda iki misli artış gösterdiğini ve son verilere göre...

6 yıl önce

Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor

Onkolog Doktor Yavuz Dizdar, “Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp...

7 yıl önce

Her 10 Çocuktan 1inde, Büyüme Geriliği Var .

Türkiye Gıda ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu, Türkiye gıda ve sağlık...

7 yıl önce

Sezaryen de Fark Ücreti Alınmıyacak

Normal ya da zorunlu hallerde sezaryenle doğumda özel hastanelerde fark ücreti alınmayacak....

7 yıl önce

4 Yeni Şehir Hastanesi Daha Açılıyor.

Sağlık Bakanlığınca bu yıl Eskişehir, Elazığ, Ankara ve Manisa\da olmak üzere 4 şehir hastanesi...

7 yıl önce

Her mahalleye mini hastane geliyor

Aile Sağlığı Merkezlerinde küçük check-up’lar yapılacak. Diyetisyen ve fiziksel aktivite...

7 yıl önce

Hacamatı Artık Aile Hekimleri Yapacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ın...

8 yıl önce