APnin tavrı fevkalde sorunlu
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Avrupa Parlamentosunun 2013 Yılı Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi Raporunda yer alan 1915 olaylarıyla ilgili ifadeler hakkındaki bir soruya cevabınd
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Avrupa Parlamentosunun 2013 Yılı Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi Raporunda yer alan 1915 olaylarıyla ilgili ifadeler hakkındaki bir soruya cevabında, raporda 1915 olayları konusunda tarihi gerçeklikten ve hukuki dayanaktan yoksun ifadelere yer verildiğini, bu ifadeleri her bakımdan fevkalade sorunlu bulduklarını ve esefle karşıladıklarını bildirdi.
BU ADIMLAR ORTAK GELECEK İNŞASINI ZORLAŞTIRIYOR
Bilgiç, Rapor, Osmanlı İmparatorluğunun tüm İmparatorluk halkı için trajik olan bir dönemini, seçici bir adalet duygusu ve tek taraflı bir yaklaşımla yorumlamaktadır. Ülkemizin konuya ilişkin insani, gerçekçi ve yapıcı açılımlarını göz ardı etmekte, mantık ve hukuk dışı talepler öne sürmektedir. Bu tarihi meseleyi bilmeyenler veya siyaseten istismar etmek isteyenlerce atılan bu adımlar, Türkiye-AB ilişkilerine zarar verdiği gibi, Türkler ile Ermenilerin geleceklerini birlikte inşa edebilmelerini de zorlaştırmaktadır ifadesine yer verdi.
Avrupa Parlamentosunun bu tek yanlı yaklaşımını 1987 yılında kabul ettiği Ermeni Sorununun Siyasi Çözümü başlıklı kararda ve müteakip belgelerinde de sergilediğini hatırlatan Bilgiç, bu yöndeki adımların Türk-Ermeni dostluğuna hizmet etmediğinin açıkça tecrübe edildiğini belirtti.
Bilgiç, şunları kaydetti:
Avrupalı ortaklarımızdan beklentimiz, sorunu daha da derinleştirmek değil çözüme yönelik yapıcı katkılar sunmak ve konunun tarafsız ve bilimsel şekilde araştırılmasından kaçınan Ermeni tarafını diyaloğa ve uzlaşmacı olmaya teşvik etmektir. Türkiye, önyargılı ve tarafgir müdahalelere rağmen Türkler ve Ermenilerin ortak tarihlerini birbirleriyle adil ve açık görüşlülükle diyalog halinde ele almaları için üzerine düşeni yapmaya ve tarihe tek taraflı bakışın, evrensel değerler ve uluslararası hukuk hilafına tescil ettirilmesine yönelik girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir.
APNİN AVRUPA ÜLKELERİNE ÇAĞRISI
AP, Avrupa Birliği ülkelerine, İnsan Hakları ve Demokrasi 2013 Yıllık Raporunun karar metninin 77nci maddesinde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının bu yıl 100üncü yıldönümünün kutlanacağına dikkat çekilerek, üye ülkeler ve AB kurumlarının iddiaların tanınmasına katkı sağlaması gerektiği belirtildi.
APdeki en büyük siyasi grup olan Avrupa Hristiyan Demokratlar grubunun çatı örgütü Avrupa Hakları Partisi (EPP) de geçtiğimiz haftalarda, APnin Brükseldeki oturumunda, Türkiyeye benzer bir çağrıda bulunmuştu. EPP, Türkiyenin tarihi ve geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini savunmuş, 24 Nisanın da Ermeni Soykırımını Anma Günü ilan edilmesini istemişti.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bilgiç: Eğit-donat programında aksama yok
Güncel Haberleri Bilgiç: Eğit-donat programında aksama yok haberi Dışişleri Bakanlığı...
CHP den Tanju Özcan Kararı
CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediye meclisinde bir kadın meclis üyesiyle yaşadığı...
Almanya soykırım dedi
Almanyada Federal Meclis, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen tasarıyı onayladı. Türkiyenin...
SİYASET Haberleri
TümüÖzgür Özel: İlk seçimde iktidar olacağız
Yeni Parti'nin kuruluş dilekçesinin verilmesinin ardından Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde cuma...
İşte Yeni Parti'ye katılan 91 milletvekili
CHP’de 21 Mayıs’taki 'mutlak butlan' kararıyla başlayan kriz, cumhuriyet tarihinin en büyük...
Doruk Bulut Gözaltına Alındı
Silivri Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde yeni bir operasyon düzenlendi....
Özgür Özel 'Yeni Parti'yi açıkladı! CHP kürsüsüne veda etti
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, son noktayı koydu. Özel, partiden ayrılarak yeni bir parti...
Özgür Özel : Demirtaş’ın selamı başımızın üstüne
CHP Lideri Özgür Özel, Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, "Akşam saatlerinde avukatını çağırarak...
Özgü Özel in Yeni Partisinin Logo ve İsmi Sızdı. İşte O logo
zgür Özel ve ekibinin yeni partiye geçeceği iddiaları gündemdeki yerini korurken, Özel'in yeni...
Erdoğan : Terör Sayfası Tamamen Kapanacak
Terör defterini tamamen kapatmakta kararlı olduklarını belirten Erdoğan, "Örgütün tasfiye...
CHP'li milletvekili sayısı 129'a düştü
10 Haziran'da yapılan CHP MYK'sında 'partiden kesin ihraç' talebiyle 'tedbirli' olarak Yüksek...
İki İsmin CHP Grup Başkanvekillikleri düştü
CHP'de disipline sevk edilen Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın grup başkanvekillikleri...
Kılıçdaroğlu alternatif CHP grubunda konuştu.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, alternatif CHP grubunda konuştu. Kılıçdaroğlu, "Temiz siyaset"...
Özgür Özel den Kılıçdaroğlu na Grup Salonundan Rest
Özgür Özel, TBMM'deki grup toplantısında kritik mesajlar verdi. "Rakipsizleşme" çabasıyla...
Özel'den Kılıçdaroğlu na Sürpriz Teklif
CHP'deki kriz derinleşirken, Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na sürpriz bir teklif geldi....




