BORSA
BIST 100 10.759,56 %3,64
Altın 6.236,29 ₺/gr %3,35
Bitcoin $76.833 %4,90
Dolar 49,96 ₺ %0,08
Euro 55,81 ₺ %0,18
Sterlin 66,95 ₺ %0,05
Gümüş 79,31 ₺/gr %5,27
Ethereum $2.237,39 %4,15
İsviçre Frangı 60,60 ₺ %0,06
Kanada Doları 35,76 ₺ %0,21
Avustralya Doları 35,13 ₺ %0,11
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,31 ₺ %0,22
BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,09
Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,09
Çin Yuanı 7,51 ₺ %0,12
İSTANBUL 15°C 6.236,29 ₺/gr 49,96 ₺ 55,81 ₺
Anasayfa SİYASET HÜDA PAR Referendum Tercihini Açıkladı
fatihaktuel

HÜDA PAR Referendum Tercihini Açıkladı

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, parti olarak referandumda tercihlerinin Evet olduğunu açıkladı.

· 4 dk okuma · 68 okunma
0Yorumlar
HÜDA PAR Referendum Tercihini Açıkladı

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR), 16 Nisanda yapılacak olan referandumda kararlarının Evet olacağını açıkladı.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Yapılacak değişiklikleri eksik ve yetersiz bulmakla birlikte tümüyle yeni, sivil bir anayasa için atılmış bir adım olması temennisiyle referandumdaki tercihimizi evet olarak açıklıyoruz ifadelerini kullandı.

Yapıcıoğlu un yaptığı açıklama şöyle:

Değerli basın mensupları,

Malumunuz olduğu üzere Türkiye 16 Nisan tarihinde anayasa değişikliğini oylamak üzere sandık başına gidecek. Anayasa değişiklik teklifi mecliste 367yi bulamadığı için zorunlu olarak referanduma gidilecek.

Anayasa değişikliğinin gerek komisyonda gerek meclis genel kurulunda görüşülmesi esnasında gerginlikler yaşanmış ve görmek istemediğimiz görüntüler ortaya çıkmıştı. Anayasa değişikliğinin meclis safhası geride kalmış işin asıl sahibi olan halkın sözünü söylemesine sıra gelmiştir.

Hemen belirtmeliyim ki, bizler komisyonda ve meclis genel kurulunda ortaya çıkan görüntülerden rahatsız olduk. Şimdi aynı gerginliğin yeniden oluşturulmaya çalışılmasını da yanlış bulduğumuzu ifade etmeliyim. Herkes halkın tercihine saygı göstermeli, hiç kimse kendisi gibi düşünmeyenleri vatan haini olarak suçlama hakkını kendinde görmemelidir. Evet diyenlerin de hayır diyenlerin de her birinin farklı gerekçelerinin olabileceğini göz ardı etmemek gerekir.

Anayasalar, toplumsal talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda vücut bulan mutabakat metinleridir. Bu durum, en önemli hukuk ve siyaset belgesi olan anayasaların, dayatmacı ve vesayetçi olmayan katılımcı bir anlayışla yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

1982 Anayasasının belirtilen nitelikleri taşımadığı açıktır. Darbe zihniyetinin tüm olumsuzluklarını bünyesinde barındıran bu anayasa halen de her alanda var olan sorunların, krizlerin temel sebebidir. Her ne kadar farklı tarihlerde birçok kısmi değişiklik yapılmışsa da istenen netice elde edilememiştir. Kapsamı ne olursa olsun yapılacak kısmi değişikliklerin hiçbir zaman yeni bir anayasa ihtiyacını ortadan kaldırmadığı tecrübelerle sabittir. Yapılması gereken tümüyle yeni bir anayasadır.Milletimizin beklentisi ve talebi de bu yöndedir.

Biz de baştan beri parti programımızdaki ilkeler çerçevesinde tümüyle yeni bir anayasanın mümkün olan en fazla katılım ve uzlaşmayla yapılmasının zorunlu olduğunu savunuyoruz. Ancak mevcut siyasal ve sosyal şartlar dikkate alındığında bunun kısa vadede kolaylıkla olamayacağı da ortadadır. Bu sebeple kısmi değişiklikler için yapılacak çalışmaları değerli buluyor, değişim ve dönüşüm için niyet beyanı olarak görüyoruz.

Bu değerlendirmeler ışığında; milletin tercihine sunulan değişikliklere karşı takınılacak olumsuz tavrın, herkesin değiştirilmesi gerektiği noktasında hemfikir olduğu darbe ürünü anayasanın ömrünü uzatmaya sebep olacak bir zemin oluşturabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle yapılacak değişiklikleri eksik ve yetersiz bulmakla birlikte tümüyle yeni, sivil bir anayasa için atılmış bir adım olması temennisiyle referandumdaki tercihimizi evet olarak açıklıyoruz.

Darbe anayasası temel felsefesi ve kurumlarıyla varlığını koruyorken sadece hükümet sisteminin değişmesi her derde deva olmayacaktır. Ayrıca başta Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunları olmak üzere diğer bazı yasalarda da en kısa sürede değişiklik yapılması zorunlu hale gelmiştir.

Referandum sürecinde yeni bir toplumsal kamplaşma ve çatışmaya zemin hazırlayacak tarzdaki tutumların halkımızın menfaatine olmadığını da belirterek tabanımıza, halkımıza ve tüm taraflara bu vesileyle kampanya sürecinde sağduyulu davranmaları çağrısında bulunuyoruz



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SİYASET Haberleri

Tümü

Esin Köymen Yeni Partiye Geçti

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nde yüksek oy oranıyla Maltepe Belediye Başkanı seçilen Mimar Esin...

6 gün önce

AYM, Yenilik Partisi'nin itirazını reddetti

YENİ Parti'nin mevcut ismini ve rumuzunu kullanmasının önünde bir engel kalmadı.

9 gün önce

CHP de 48 İsme İhraç Kararı

CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), Özgür Özel'e yakın isimlerin de bulunduğu 48 kişinin ihraç...

14 gün önce

Mansur Yavaş CHP den İstifa etti!

Parti içinde yürütülen "mutlak butlan" tartışmalarının CHP'de derin ayrışmalara yol açtığını...

1 ay önce

Adalar Belediyesi AK PARTİ ye Geçti

Adalar Belediyesi'nde yeni başkanvekili seçimi tamamlandı. İlk iki turun toplamında AK Parti'nin...

1 ay önce

Üsküdar Belediye Başkanvekili seçimi 8 Eylül Salı gününe...

Salt çoğunluk sağlanamadığı, mecliste 24 üye toplanamadı. 2 meclis üyesinin gözaltında olduğu...

1 ay önce

Bahçeli : Sabrımızı Zorlamayın

Netanyahu’nun  "Türkiye’ye mesaj verdik"  şeklindeki açıklamaları, Türk siyasetinde sert...

2 ay önce

Özgür Özel: İlk seçimde iktidar olacağız

Yeni Parti'nin kuruluş dilekçesinin verilmesinin ardından Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde cuma...

3 ay önce

İşte Yeni Parti'ye katılan 91 milletvekili

CHP’de 21 Mayıs’taki 'mutlak butlan' kararıyla başlayan kriz, cumhuriyet tarihinin en büyük...

3 ay önce

Doruk Bulut Gözaltına Alındı

Silivri  Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde yeni bir operasyon düzenlendi....

3 ay önce

Özgür Özel 'Yeni Parti'yi açıkladı! CHP kürsüsüne veda etti

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, son noktayı koydu. Özel, partiden ayrılarak yeni bir parti...

3 ay önce

Özgür Özel : Demirtaş’ın selamı başımızın üstüne

CHP Lideri Özgür Özel, Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, "Akşam saatlerinde avukatını çağırarak...

4 ay önce