Türkiyenin ilk Roman milletvekili olma yolunda
Aydının Söke ilçesinde sepet örücülüğü ile geçimini sağlayan bir Roman ailesinin çocuğu olarak 1977 yılında naylon çadırda dünyaya gözlerini açan ve üniversiteye kad
Aydının Söke ilçesinde sepet örücülüğü ile geçimini sağlayan bir Roman ailesinin çocuğu olarak 1977 yılında naylon çadırda dünyaya gözlerini açan ve üniversiteye kadar da bu şekilde yaşamını sürdüren Purçu, kaymakam olma idealiyle başladığı kamu yönetimi eğitimi sonunda bu hedefine ulaşamasa da milletvekili olarak Roman toplumunun sesi olmaya hazırlanıyor.
CHPnin önceki seçimde 6 milletvekili çıkardığı İzmir 1. bölgede 5. sıradan aday gösterilen Purçu, yaşamını ve milletvekili seçilmesi halinde neler yapacağını, İzmirde Roman nüfusun yaşadığı Ege Mahallesinde görüştüğü AA ekibine anlattı.
YAŞAMIM HEP BÜYÜK BİR MÜCADELEYLE GEÇTİ
Sera üstüne örtülen şeffaf naylondan kurulu bir çadırda dünyaya gözlerini açtığını dile getiren Purçu, Ayağımızda ayakkabısız, salya sümük... Çamurlar içinde hayatımız geçti. Büyük bir mücadeleyle geçti. Okuma safhasında ilkokulu, ortaokulu, yine liseyi çadırın içinde okudum dedi.
Purçu, toplumun en alt sınıfı olarak tanımladığı Roman toplumunun bir ferdi olarak yaşamının ön yargılar ve dışlanmışlık nedeniyle büyük güçlükler içinde geçtiğini ifade etti.
Toplumda Romanlar için, onlar tarafından da benimsenmiş kalıplar olduğunu, yaşamında öncelikle bununla mücadele ettiğini belirten Purçu, yokluğun getirdiği sıkıntıların dışında bu nedenle de eğitimini sürdürerek bugünlere kadar gelmesinin kolay olmadığını söyledi.
ROMAN ANNE BABA ÇOCUĞUMA NE YEDİRECEĞİM ONU DERT EDER
Purçu, Roman toplumunun da kabullendiği kalıplar içinde, bu toplumdan çıkmış birisinin okumak istemesinin pek de anlaşılır bir durum olmadığını kaydederek şöyle konuştu:
Bir Roman anne babanın kafasındaki günlük en büyük sorun, ben karnımı nasıl doyurabilirim... İşi yok çünkü, aşı da yok. Ben çocuklarımın karnını nasıl doyururum, hangi işi yaparım? 10 liralık, 5 liralık hurda toplayacak, 3 liralık ayakkabı boyayacak, o şekilde.... Yani eğitim meselesi Romanların belki de yirminci meselesi. Öncelik, çocuğumun karnını doyuracağım iş nasıl bulacağım, ne yapacağım.... Ben de böyle bir ailenin çocuğu olduğum için eğitim meselesi onların dünyasında yok. Dolayısıyla benim babam annem de bugün kaç sepet örerim, çocuğumun karnını nasıl doyururumu düşünüyordu. Öyle düşünen bir ailenin içinde sen okumak itiyorsun ve ona karşı mücadele veriyorsun. Çünkü 12-13 yaşına geldiğin zaman sepet örmek, ailenin ekonomisine katkıda bulunmak zorundasın. Dolayısıyla biz de ona karşı koymaya çalıştık. Ben 12 yaşına geldiğimde, ben okumak istiyorum dediğim zaman, annem babam haliyle tereddüde düştü. Oğlum bizim dünyamızda böyle bir şey yok. Zaten göçebesin, bugün bu köyde sepet öreceksin diğer gün öbür köyde. Bütün bunlara rağmen Romanların genel hayat çerçevesinin, genel yaşam kültürünün ötesinde bir hamle yaptık, okumak istedik.
KAYMAKAM OLMAK İÇİN KAMU YÖNETİMİ OKUDU
Okumak nedeninin kaymakam olarak, ailesine ve kendileri gibi olanlara yardım etme hayali olduğunu dile getiren Purçu, bunu üniversiteye ve mezuniyet sonrasına kadar koruduğunu ifade etti.
Purçu, kaymakam olma hayalini şu sözlerle anlattı:
Çadırda büyürken naylonumuz yırtılırdı ya da o gün yiyecek ekmeğimiz yoktu. Annem bizi alırdı kaymakama giderdi; tabi biz çocuğuz, naylon alacak, üstünü örtecek ya da erzak alacak kaymakamdan. Ana derdim, bu nedir? Oğlum, kaymakam en büyük amir, memur derdi. O aklımızda kalmış. Ben de kaymakam olmak için kamu yönetimi okudum, Romanlara ekmek, aş, naylon dağıtacağım.... Çocukluk hayali işte. Olamadık çeşitli sebeplerden dolayı... Şimdi bakıyorum, iyi ki de olamamışım. Belki kaymakam olsaydım şahsi olarak katkım olacaktı ama milletvekili olursam tüm Roman kardeşlerime katkım olacak. Ben de bir yemin ediyorum, bütün Roman kardeşlerim de duysun; eğer para, mevki, koltuk için milletvekilliğine aday olduysam Allah bir dakika milletvekilliği nasip etmesin.
ROMANLARIN SORUNLARI HEP YAŞADIĞIM SORUNLAR
Seçildiği takdirde milletvekili olarak sadece İzmirdeki değil Türkiyedeki Romanların temsilcisi olacağını belirten Purçu, Romanların sorununu yaşadığım, sıkıntısını bildiğim, çektiğim için bunu bitirmek amacıyla mücadele edeceğiz dedi.
Purçu, seçilmesi halinde 92 yıllık Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Roman kökenli ilk milletvekili olacağını, bunun tüm Roman toplumunda da heyecan yarattığını belirtti. Bununla birlikte milletvekili olması halinde temsil ettiği kesimin Romanlarla da sınırlı kalmayacağını belirten Purçu, şunları söyledi:
Roman kardeşlerim adına aday oldum ama tüm ayrımcılığa uğramışların, yoksulların, ezilmişlerin, tüm etnik kimliklerin de adayıyım. Onların da yanındayım. Sorunu sıkıntısı olduğu zaman, ayaklarını taşa vursalar beni arasınlar. Kanımın son damlası, yüreğimin son atışına kadar yanlarındayım, koşturacağım. Ülkeme, milletime, devletime ve bayrağıma inşallah iyi niyetle hizmet edeceğim.
Purçu, seçim çalışmasını da İzmirde tümüyle Romanların yaşadığı Ege Mahallesinden başlattı. Mahalleyi dolaşan Purçu, burada yaşayanlarla kucaklaşarak desteklerini istedi.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Fatih İlçemiz açıklanan sandık sayım sonuçları (Gayri Resmi)
Oy Oranı...
Ahşap Yapı İhalesi
İHALE İLANI FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI Fen İşleri Müdürlüğü ...
Roman adaya seçim şarkısı
Aydının Söke ilçesinde sepet örücülüğü ile geçimini sağlayan...
SİYASET Haberleri
TümüCHP de Yeni Yol Haritası Belirleniyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen kritik Merkez Yönetim...
Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
CHP'de kılıçlar çekildi
Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...
Bahçeliden -dar ağacı- çıkışı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara...
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar açıklandı
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar: Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok.
Bahçeliden Demirtaş Yorumu
. Bahçeli, "Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi hayırlara vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.
Şaibeli kurultay davası ertelendi
24 Ekim'e ertelenen şaibeli kurultay davasında alınacak mutlak butlan kararı CHP'nin 21 Eylül'de...
Bahçeli: Önümüzdeki günler her türlü provokasyona açıktır
Bahçeli "Her düzeyde uyanık olmak, tedbir ve temkin içinde hareket edip dahili ve harici husumet...
Hasan Babacan kayyum heyetinden çekildi
CHP İstanbul İl Yönetimine kayyum olarak getirilen ekipte yer alan Hasan Babacan heyetten...
Ümit Özdağa Bir Beraat Daha
Ankara 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Libya’da şehit düşen MİT mensuplarını ifşa ettiği...




