Kış lastiği için son 1 hafta! Binek araçlarda zorunlu mu?
POSTA.COM.TR Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; Kış lastiği artı 7 derece santigrat ve altındaki sıcaklıklarda daha
POSTA.COM.TR
Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; Kış lastiği artı 7 derece santigrat ve altındaki sıcaklıklarda daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak hayat kurtarır. Kış lastiği uygulaması 1 Aralıkta başlayacak. Son güne bırakılmadan kış lastiklerinin takılmasında fayda var dedi
BİNEK ARAÇLAR UYGULAMA KAPSAMINDA DEĞİL AMA...
LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal güvenli sürüş için uygulama kapsamında olmayan binek araç sürücülerini de kış lastiği konusunda hassasiyet göstermeye çağırdı: Kış lastiği yaygın kullanılırsa kış aylarında çekilmez hale gelen trafik çilesi büyük ölçüde azalacak; akıcı ve güvenli bir trafik sağlanmasında önemli bir fayda sağlanacaktır.
Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD güvenli ve akıcı bir trafik için kış lastiğini önerdi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı genelgesiyle ticari araçlara zorunluluk getiren kış lastiği uygulaması 1 Aralıkta başlayacak. LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; lastik değişim kuyruklarına dikkat çekerek kış lastikleri değişimini son ana bırakmamaları konusunda sürücüleri uyardı.
KAZALARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTIYOR
LASİD Genel Sekreteri Ünsal; kış aylarında araç kullanımının zor olduğunu ve risk taşıdığını belirterek şunları söyledi: Kış koşullarında gerekli önlemler alınmazsa; trafikte risk artar. Kış lastiği kışın lastiğidir. Kış koşullarında karlı ve buzlu yola özel olarak hazırlanan lastikler; daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak kazaları önemli ölçüde azaltır. Zorunluluk kapsamında olmasalar da biz LASİD olarak binek araç sürücülerine de kış lastiği taktırmalarını öneriyoruz. 1 Aralık yaklaşıyor; kış lastiği değişimlerinin son güne bırakılmamasında fayda var.
KIŞIN TRAFİK ÇİLESİNE ÇÖZÜM
LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; Kış lastiği kullanımına sadece ticari araç değil tüm sürücülerin özen göstermesi gerekir. Kış lastiği özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde kış koşullarında daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar. Kış lastiği kış koşullarında; sizin, sevdiklerinizin ve trafikteki tüm araçların güvenle işinize, evinize gitmenizi sağlar. Kış lastiğinin trafiğe çıkan tüm sürücüler tarafından yaygın kullanımı; kış aylarında tehlikeli ve çekilmeyecek hale gelen trafik çilesini de büyük ölçüde azaltacak ve trafiğin daha güvenli ve akıcı olmasına katkı sağlayacaktır dedi.
HAYATA BAĞLIYOR
LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; kış lastiğinin +7 derece santigrat altındaki hava koşullarına uygun olarak tasarlandığını belirterek şöyle dedi:
Uygulamanın başlamasına 1 hafta kaldı, sürücüler kış lastiği hazırlıklarını tamamlamalılar. Hiç unutulmamalı ki, lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımı trafik kazalarına yol açabilir. Doğru lastik araca ve mevsime uygun lastiktir. Doğru lastik güvenli sürüşün baş şartıdır.
KIŞ LASTİĞİNİN ÖZELLİKLERİ VE AVANTAJLARI
LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; kış lastiği alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle belirtti:
Kış lastiğinin başlıca özellikleri ve avantajları nelerdir?
- Kış lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır.
- Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur.
- Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.
- Kış lastikleri özel karışımı sayesinde kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur.
- İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.
- +7 derece santigrattan daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır.
- Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.
KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN VE KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
- Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır.
- Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırtedebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek gerekir. M&S (Mud&Snow - Çamur ve Kar), M+S ve Snowflake veya Snowflake sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında varsa kış lastiğidir.
- Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmelidir.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Yazın kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini artırıyor
POSTA.COM.TR Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği...
Kış lastiği denetimleri başladı
1 Aralıktan itibaren ticari araçlarda yürürlüğe giren zorunlu...
Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal...
EKONOMİ Haberleri
TümüMart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...
Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...
Politika Faizi Yüzde 45 e indi
Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...
Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.
Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...
Eylül ayı enflasyonu açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...
7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem
Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...
Vergide sistem değişiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.
Borsa İstanbul iki kez devre kesti
Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...




