Trumpdan Erdoğana F-35 garantisi!
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayında ABD Kongresindeki F-35 savaş uçağı satışı sorununu değerlendirdi ve Trump bu konuda gerekli adımları atacağını Cumhurbaşkanımıza söyledi. dedi.
Katıldığı canlı yayında gündeme dair soruları cevaplandıran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABDden alınan F-35lerle ilgili olarak Siyasi dille değil hukuki dille de konuşmak gerekiyor. F-35 hakkında Kongrede atılan adımlar konusunda Türkiye rahatsız. Trump bu konuda gerekli adımları atacağını Cumhurbaşkanımıza söyledi. Ancak Trump Türkiyeye önem veriyor ve ilişkileri geliştirmek istiyor dedi.
3 MİLYAR EURONUN ONAYI ÇIKTI
Çavuşoğlu şöyle konuştu;
AB ile göç anlaşmasını imzaladığımız zaman 3+3 milyar Euro taahhüdü vardı, göçmenlere harcamak için. İlk 3 milyar Euro 2016 sonu itibariyle aktarılacaktı. Fakat AB in bürokrasisi ve prosedürleri bunu geciktirdi. Son zamanlarda hızlandırdığını görüyoruz. Diğer taraftan Türkiye olarak biz de Suriyeli mültecilere yönelik projelere de hız vermemiz gerekiyor ki bir eşgüdüm var. Şimdi 2018 yılı sonuna kadar vermeyi taahhüt ettikleri 3 milyar euronun onayı çıktı. Umarım ilk dilimdeki bürokrasiden ders alınır, bu sefer daha hızlı şekilde uygulama olur. Paralar aktarılır ve Suriyeli mültecilere proje olarak döner. AB in bu anlamda sözünü tutması önemli. Ama daha hızlı davranması gerektiğini de ABye hatırlatıyoruz.
Esas göçmenlerin geldiği ülkede bunu durdurmak lazım. İşsizlik mi var, terör mü var, kıtlık mı var, açlık mı var başka sebep de olabilir. Dolayısıyla bu göçmenlerin terk ettiği ülkelerde bu sorunları çözmek önemli. Afrika ülkelerinden bu Kuzey Afrika ülkelerine göçmen geldikten sonra istediğiniz kadar para yardımı yapın onları durduramazsın. Bu kadar insan hayatını riske ederek, Avrupa ülkelerine gelmeye çalışıyorsa bunu sadece o ülkelere para vererek durduramazsınız. İşi kökünde çözmek lazım. Bakınız şimdi açıklandı resmi rakamlar. 2017 yılında Türkiye in yaptığı insani yardım ve kalkınma yardım miktarı 8 milyar dolar. Tüm AB kurumlarının yaptığı yardım ise 2,5 milyar doların altında.
VİZE SERBESTİSİ
Avusturya dönem başkanlığı var. Bu dönemde olumlu adımlar atılacağını düşünmüyoruz. Özellikle fasılların açılmasında önemli bir adım beklemiyoruz. Vize konusunda 6 kriter düştü. Yol haritası konusunda ne yapacağımızı konuşacağız. Gümrük Birliği in güncellenmesi var ki, iki tarafın da yararına. Fasıl açılması siyasi konu oldu, bunlar teknik konular değil artık. Avusturya dönem başkanlığı sona erdikten sonra daha olumlu bir sonuç olacağını düşünüyoruz.
SURİYE MESELESİ
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye in güneyinde rejimin saldırılarına da tepki gösterdi. Çavuşoğlu, Bu ihlallerde Rusya ın, İranın, ABD in sorumluluğu var dedi. Çavuşoğlu, İranda istikrarın bozulması kimsenin yararına değil, ABD in de yararına değil dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Erdoğan:Atanmış olanlar da görevden alınabilir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRIC Zirvesi öncesi açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı, bakanlar...
Kadro alacak taşeron işçiye kıdem garantisi
Kadro haberiyle umutlanan 720 bin taşeron işçinin kıdem tazminatlarının sıfırlanmayacağı...
Paralel gazeteciye Erdoğana hakaretten dava
Güncel Haberleri Paralel gazeteciye Erdoğana hakaretten dava haberi Cumhurbaşkanı Erdoğana...
GÜNCEL Haberleri
Tümü12 Dev Adam, Dünya Kupasında
A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...
Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.
Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.
Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...
135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.
İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...
Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım
Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...
DASK ta yeni değişiklik
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...
AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...
Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.
İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...
Cem Küçük soruşturmasında 3 yakalama kararı!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Cem Küçük soruşturması kapsamında, İsmail Çanak,...
Kuriş soruşturmasında 3. dalga
Alihan Kuriş Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen 3. dalga operasyon kapsamında 54 şüpheli hakkında...
Netanyahu Hakkında Kırmızı Bülten Talep Edildi!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamasıyla...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2026-YKS yükseköğretim programları merkezi yerleştirme...




